Az egoizmus szóhoz rengeteg értékítélet kapcsolódik, ez egy olyan bélyeg, amit senki sem visel magán szívesen. A köztudatban egoista az, aki saját magát állítja a középpontba, saját érdekeit mindenki más érdekei elé helyezi. Az egoizmus egyenlő az önzéssel, de ki akar önzőnek látszani?

Ha azt mondják rád, önző vagy, azt súlyos leminősítésnek éled meg, igyekszel elkerülni, és inkább feláldozod saját magadat, az önérdekeidet, inkább figyelmen kívül hagyod az igényeidet, csak senki ne nevezhessen egoistának, önzőnek, öntörvényűnek. Azt hiszed, akkor fognak szeretni és elismerni, ha másokat magad elé helyezel, és áldozatokat hozol. Közben pedig belül érzékeled, hogy amit csinálsz azzal magadat bántalmazod, de ettől csak te szenvedsz, és azt hiszed ez nem akkora veszteség, mert kifelé jó vagy.

Az ítélet megszületett: az önzőség rossz, az önfeláldozás nemes!

De ki a fene találta ki, ha magaddal törődsz első sorban és nem másokkal, akkor rossz vagy? És legfőképpen, miért nem kérdőjelezed meg, hogy ez számodra igaz-e?

Alapigazságként fogadsz el mindent, amit olvasol, amit tanítanak neked, azt, ahogyan a többség működik. De mi van, ha az egyáltalán nem alap, és nem is igazság?

Mi lenne, ha az egoizmus címkét, ugyanúgy ahogy a többit is, nem vennéd be, nem tekintenéd alapigazságnak, a sajátodnak, valami olyasminek, ami rád is érvényes, pusztán azért, mert itt élsz, és ennek a társadalomnak vagy a szerves része?

egoizmus

 

Kinek a szemszögéből egoizmus?

Aki egoistának minősít valaki mást, annak van egy elvárása, hogy a másiknak hogyan kéne reagálnia, működnie, mi az, amit meg kéne tennie, és ha ez nem történik meg, vagy nem úgy, ahogy azt elvárja, akkor rásüti a bélyeget, vele nem, csak magával törődik, tehát önző. Pedig csak mer más lenni, ki meri kinyilvánítani az igényeit, és előtérbe helyezni a megvalósításukat.

Mi van, ha ez nem is egoizmus, hanem egészséges önszeretet, ami azért idegen a többség számára, mert nem mer, nem hajlandó így működni, nem mer különbözni és szembe menni azzal, amit mások jónak, üdvösnek, értékesnek tartanak? Ezért ítélkezik.

Ami az egyik nézőpontból egoizmus, az a másik nézőpontból lehet önszeretet. És mint minden másban is, a nézőpont, az csak egy nézőpont és nem pedig alapigazság (ha jobban belegondolsz, nem is létezik ilyen). Amiatt, hogy mások megítélését befolyásold, nem érdemes magára hagynod magadat, és fontossá, jelentőségtelivé tenned vágyaikat. Nincsenek generális igazságok, csak az, ami számodra igaz.

Na de honnan tudhatod, hogy mikor egoizmus, és mikor önszeretet?

Először is ennek felismerésére csak te és a saját esetedben vagy hivatott. Azt, hogy ki miből működik éppen, azt mindenkinek magának érdemes vizsgálnia.

Ha megfigyeled hogyan érzed magadat közben, akkor pontosan tudni fogod, miből működsz. És itt most nem az érzésekre és a gondolatokra utalok, mert azok átvernek. A legjobb mérőeszközöd a tested. Ha tudatos vagy rá, hogy könnyű, kiterjesztő számodra, vagy beszűkít, feszültté tesz, akkor értékes információkat kapsz arról, hogy mi az igaz számodra, és mi az, amit csak magadra erőltetsz, mert azt hiszed ez az elvárás. Az, hogy azt mondom, hogy a testedet figyeld, ne a gondolataidat és érzéseidet, az amiatt van, mert utóbbiak nagy többségében nem is a tieid. Átvetted őket másoktól. Talán ez furán hangzik, de gondolj csak bele, mindaz, amit a világról hiszel, vagy most konkrét esetben, ahogy az egoizmust definiálod, azt tanultad valahol, mondták neked, láttad a körülötted élőktől. Emiatt ha bűntudatod támad, mert magadat tetted az első helyre és ez bizonyos nézőpontokból önzőségnek tűnhet, az nem a végtelen lényedből származó érzés, hanem a téged körülvevő közegből ered. Mert azt tanultad, hogy az önzőség rossz, és ha annak érzed magad, akkor te is rossz vagy, ami helytelen. De te nem vagy rossz és soha nem is voltál, csak rosszá teszed magad, mert azt fogadtad el, hogy vannak mindenre és mindenkire igaz alap tézisek. Mi van ha nincsenek? Mi a jobb neked, ha abban hiszel, hogy mások mondják meg, hogyan éld az életed, vagy ha megfigyeled mi a legnagyobb hozzájárulás neked, és azt választod egy adott pillanatban?

egoizmus

És ez azt jelenti, hogy soha nem leszel önző?

Nem, nem azt jelenti. Előfordulhat, hogy önző leszel, de amikor ezt felismered, akkor azonnal választhatsz mást, vagy benne is maradhatsz, ha éppen akkor azt választod. A tudatosság lényege, hogy mindent és mindenkit befogad ítéletek nélkül. Nem szükséges rosszá tenned magad bármit is teszel, a lényeg, hogy tudd, mindig van választásod.

A kérdés tehát az volt, hol a határ egoizmus és önszeretet között?

Nincs olyan, hogy határ. Ha azt mérlegeled minden pillanatban, hogy most még az önszeretetben vagyok, jaj már nem, most ez már önzőség, mi lesz ha egoistának gondolnak, akkor nem lesz egy nyugodt és őszinte pillanatod egész életedben. Ha meg akarsz felelni másoknak, akkor elveszel közben te. Mindenkinek máshol van a mércéje, szóval mindenképpen ítélkezni fognak feletted, akárhogy is működj. Mi lenne, ha önmagad lennél, és akinek tetszik jó, akinek nem, az is jó? Kicsit sem számít mások mércéje, ami fontos, hogy te mitől érzed magad jól. A te világodban a te mércéd legyen a mérvadó, és akinek ez nem jön be, az nem lesz veled kapcsolatban. Törölj el minden definíciót, minden ítéletet és éld az életedet úgy, ahogy az neked kiterjesztő és teres. Ez ennyire egyszerű.

Ha szeretnél tisztán látni, és egyedül nem megy, akkor szeretettel várlak Access Bars kezelésen.

Ha kíváncsi vagy, mi zajlik benned, ami esetleg akadályozza, hogy olyan életet élj, amilyet szeretnél, akkor  a Térkép önmagadhoz – személyiségprofil elemzéssel felderíthetjük. Ha tovább is mennél vele, akkor a Turbózd fel magad! -egyéni online konzultáció alkalmas erre.  Ha a stílusod kialakítását összekapcsolnád az önismerettel, akkor a Ragyogj fel! – stíluskarakter evolúció pont erről szól.

Szeretnél még több ötletet? Iratkozz fel a 21 tippre  itt


Adatkezelési tájékoztató>> 

Ha önállóan haladnál, és jól jönne egy szuper eszköz, akkor várlak a következő Access Bars tanfolyamon.

Ha te is szeretnél kérdezni, ha van olyan téma, amiről szívesen olvasnál a blogban, akkor írj nekem a  kapcsolatfelvételi űrlapon, vagy már arra is van lehetőséged, hogy itt az oldalsávban a facebook blokkban, az üzenet menüpontra kattintva, oda beírva az üzenetedet vedd fel velem a kapcsolatot!

Ezt a nagyszerű kérdést J. Böbe tette fel, köszönet érte!

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here