Megfigyeltem, hogy az emberek mennyire ritkán fejezik ki hálájukat és elismerésüket egymás felé. Azt valahogy természetesnek veszik, ha valaki jól teljesít, de ha hibázik, azt azonnal szóvá teszik. Te hogy állsz ezzel a kérdéssel? Bővében vagy az elismertségnek? Mennyire ismersz el másokat? Mikor vetted észre legutóbb, hogy a gyermeked, a férjed, vagy a barátod jól teljesít valamiben? Elmondtad neki pozitív visszajelzés formájában? Ha kifejezésre juttatod, hogy igen látod, elismered a másik ember teljesítményét, ezzel szeretet energiát sugárzol felé, és arra ösztönzöd, hogy még jobb legyen abban amit csinál. Olyan muníciót adsz ezzel, amivel új lendületet vehet és még inkább kihozza magából a legjobbat. Gondolj csak magadra, te hogy érzed magad, mikor elismerik a teljesítményedet. Idézd fel az érzést! Ezt adhatod meg a másiknak, neked nem kerül semmibe. Nem arra gondolok, hogy a pozitív visszajelzés erejét használd a manipuláció eszközeként, és lépten-nyomon vesd be, mert akkor elértéktelenedik. Viszont, a megfelelő időben és helyen alkalmazva elmélyítheted kapcsolataidat, sőt ha vezető vagy, munkatársaidat nagyobb erőbedobásra, jobb minőségű munkára késztetheted.

Romboló kritika helyett építő pozitív visszajelzés

Ellenben a folyamatos kritizálás eltávolít a másiktól és az ellenállást váltja ki belőle. Eléred vele, hogy a kudarctól való félelmében, igyekszik elkerülni a hibákat, így többé nem akar, nem mer kilépni a komfortzónájából, csak a minimumra, az éppen elégre törekszik. Nem kockáztat, nem kísérletezik, így kreativitása is elsorvad.

A pozitív visszajelzés a gyerekeknek még fontosabb (lenne)

Ha megnézed a gyerekeket, láthatod mennyi aktivitás és kísérletező kedv van bennük. Miközben cseperednek, hibáikért rengeteg letolást, és csak kevés elismerést kapnak, ezért előbbit elkerülendő, visszaszorítják magukat olyan korlátok közé, ahol még biztonsággal működhetnek. Így válik belőlük, és vált belőled is olyan felnőtt, aki nem törekszik többre, mint ami arra elég, hogy éppen boldoguljon a világban. Nem kell ebbe belenyugodni, bármikor megváltoztathatod.

A pozitív visszajelzés, mint a fejlődés segítője

Ha most elgondolkozol ezen és mától nem csak észreveszed, ha valaki jól teljesít, de el is ismered, azzal segítesz neki, hogy jobban érezze magát, segíted a fejlődését.

Ha mától leszoksz a bírálatról, akkor hozzájárulsz ahhoz, hogy a másik ember megváltoztathassa a magában kialakított képet (hitrendszert), miszerint jobb nem kreatívnak lenni, mert így elkerülheti a kudarcokat, hiszen ha hibázik, „büntetés”, szeretet megvonás jár érte.

Próbáld ki, mit vált ki az emberekből, ha elismerést kapnak. Eleinte azt fogod tapasztalni, hogy nem tudnak vele mit kezdeni, zavarba jönnek, mert nincsenek hozzászokva. Az is lehet, hogy nem hiszik el, hogy jók, és elkezdenek magyarázkodni, mentegetőzni. Később megköszönik, majd eljön a pillanat, amikor meglátod rajtuk azt az örömet, amit okoztál vele. És ne feledd, mindig az tér vissza hozzád, amit te kibocsátottál magadból. Ha elismerésre vágysz, adj elismerést másoknak!

Ha kíváncsi vagy, mi zajlik benned, ami esetleg akadályozza, hogy olyan életet élj, amilyet szeretnél, akkor  a Térkép önmagadhoz – személyiségprofil elemzéssel felderíthetjük. Ha tovább is mennél vele, akkor a Turbózd fel magad! -egyéni online konzultáció alkalmas erre.  Ha a stílusod kialakítását összekapcsolnád az önismerettel, akkor a Ragyogj fel! – stíluskarakter evolúció pont erről szól.

Ha Access Bars kezelésre vágynál, akkor arra is van lehetőség!

Szeretnél még több ötletet? Iratkozz fel a 21 tippre  itt


Adatkezelési tájékoztató>> 

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here