A Boldogságprogramban októberben az optimizmust helyezzük életünk fókuszpontjába. Én születetten optimista vagyok, így nekem alapvetően nem esik nehezemre pozitívan szemlélni a világot. Ez nem azt jelenti, hogy sohasem keseredek neki. Nekem is vannak gödreim és nehéz napjaim, van, hogy zsinórban jönnek és ott állok értetlenül, hogy most mi vaaan? Miért történik ez, mikor én olyan pozitív vagyok?

Az optimizmus vizsgálata során tett nagy felismerés

Érdekes és egyben meglepő megfigyelnem, hogy sokszor észre sem veszem, hogy mennyire negatívan látok dolgokat. Most hogy tudatosan figyelek az optimizmusra, és nem csak velem született, feltűnt, milyen könnyű beletekerednem egy-egy negatív gondolatmenetbe. Tegnap azt találtam mondani egy 20.000 Ft-os vitamin termékre, hogy az drága és a gondolatomban az volt, hogy ki fizeti ezt meg? Magyarországon kevesen tudják megfizetni, és amúgy sem tennék, mert nem figyelnek ennyire magukra az emberek – gondoltam én.

Később egy másik téma kapcsán meg azt mondtam, hogy most nem tudok elmenni egy kiszemelt tanfolyamra, mert nagyon nincs rá keret. Na ilyen gondolkodással nem is lesz… Hogy akarok így bőségben élni? Hogy akarok sikeres vállalkozóvá válni, ha ilyen korlátozó mondatok vannak a fejemben?

Kapa elő, gazolásra felkészülni! Korlátozó hitrendszerek balra el…. hajrá optimizmus!

Az optimizmus lényege persze nem az, hogy a problémákat ássuk el, és tegyünk úgy, mintha nem léteznének. (Ezért a kapát vettem elő és nem az ásót.) De láthatom úgy is a dolgot, hogy ahhoz, hogy igény legyen egy minőségi termék megvásárlására, el kell ültetni a magokat úgy, hogy megismertetem az embereket a termékkel, hogy feltámadjon bennük az igény az egészségük megőrzésére. Majd ennek hatására a használatát mondjuk, célul tűzhetik ki maguk elé.
Vagy azt fogalmazom meg magamban, hogy annak a fontos tanfolyamnak az elvégzését beütemezem és mindent megteszek azért, hogy megvalósíthassam. Sőt egészen biztos vagyok benne, hogy ez így történik, hiszen elkötelezem magam mellette. És ez a nagy különbség!

Optimizmus vs. pesszimizmus

Az optimista látásmódban ott van a hit és az elköteleződés, míg a negatív mondatokban ott van a lemondás, vagy éppen a kifogás keresése. A fókusz a „miért nem tud működni” állásponton van és nem azon, hogy „hogyan érhetném el”. Én úgy látom, hogy mindenekelőtt, a korlátozó gondolatok felderítésével kell kezdeni a munkát. Ellenkező esetben ezek az akadályozó hitek le fognak nyomni és szélmalomharcot vívok csupán, mint Don Quijote. A „miért nem tud működni” kérdés első lépésként jó lehet, pusztán azért, hogy azonosítsam az okokat, amik akadályozzák a haladásomat, de a folytatásban ott kell lennie a „hogyan érhetném el” kérdésnek is, mert ez fog ösztönözni arra, hogy megoldásokat is találjak.

Optimizmus felélesztésének eszközei

Rengeteg nagyszerű technika áll rendelkezésre a blokkok felszínre hozására, mint a Théta, az SVT, az EFT, Deeksha, hogy csak a saját magam által használt technikákat említsem. Ha egyiknek sem vagy birtokában, akkor a tudatos gondolkodással, a helyzetek több szemszögből való vizsgálatával,  sokat segíthetsz magadnak, hogy megváltozzon a hozzáállásod.

Mindenesetre kitartó önmunkára van szükség ahhoz, hogy aztán ne térjünk le a boldogság ösvényéről. Az a jó, hogy ez a munka nagyon élvezetes (na jó, van mikor kicsit sem, inkább fájdalmas)és izgalmas, de a boldogsághoz vezető úton is rengeteg öröm vár ránk. Számomra az igazi élet akkor kezdődött el, amikor felismertem, hogy mindenen tudok változtatni, rajtam múlik, milyenné válok, és amit tapasztalok, azt hogyan látom. Csodás az élet, akkor is, ha néha egy gödör mélyéről nézünk kifelé, ha felismerjük, hogy egy kijárat még mindig van…

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here