Megfigyeltem, hogy az emberek többségének nincsenek céljai, értelmes célkitűzés nélkül élnek. Sokáig nekem sem volt. Nem értettem, miért is fontos az, hogy legyen egy kitűzött célom, amit el akarok érni. Ismerősen hangzik ugye? Hiába olvastam önfejlesztő könyveket, nem igazán léptem a tettek mezejére. Jó, persze voltak vágyaim, de a vágyak még nem célok.

Mi a vágy, és mi a célkitűzés? Mi a különbség a kettő között?

Az, hogy a vágy az olyan álomszerű és ködös. Az ismeretlen jövőbe vész. Benne van az az érzés, hogy nekem ez nem jár, nem érdemlem meg, úgysem tudom megvalósítani. Valahogy eleve halálra van ítélve. Nem véletlenül hívják vágyálomnak. De abban a pillanatban céllá válik, célkitűzés lesz belőle, amint elkezded körüljárni, konkretizálni: Hogyan is tudnám megvalósítani?

Aztán érkeznek az ötletek, a lehetőségek és elkezdesz cselekedni. Tehát a célkitűzést az álomtól az különbözteti meg, hogy teszel érte. Nem csak felvésed a falra, vagy egy füzetbe, hanem tevőlegesen hozzájárulsz a megvalósulásához. Nagy különbség ugye?
Ha cselekszel, akkor az azt is jelenti, hogy hiszel benne és magadban, meg tudod valósítani, és el is kötelezed magad mellette. Kitartóan keresed a lehetőségeket! Nem csak úgy bele-bele kóstolsz, hanem csinálod rendesen! A vágyairól az ember csak álmodozik, eljátszik a gondolattal, belehelyezkedik, ami szintén kell és fontos, de ezzel még nincs meg az üzenet: tényleg akarom! Ez csakis akkor egyértelmű, ha nekikezdtél és csinálod!!!!!

Mikor érünk már oda? Az Út szépségei

Oké, tegyük fel, megvan a cél, kitűzted, elindultál és cselekszel, de csak az lebeg a szemed előtt: mikor érem már el? Ott vagyok már? Nem vagyok ott. Mikor leszek már ott? Balázs fiam, 3 évesen csinálta ezt. Ha mentünk valahová, egyfolytában azt kérdezgette: ott vagyunk már? Mikor érünk oda?

Az rendben van, hogy a célkitűzés előtted van, rajta tartod a szemed, de az odavezető úton miért nem foglalod el magad? Miért nem vagy jelen benne? Miért viselkedsz úgy, mint egy 3 éves gyerek? Nem lenne izgalmasabb, ha körülnéznél inkább és meglátnád az odaút szépségeit? Nem a célkitűzés hozza el neked a fejlődést, hanem az út, amivé válsz közben, amivé válsz általa. A csodák útközben várnak rád!

Fel kell nőni a célkitűzés eléréséhez

Azt gondolod jó lenne, ha egyik pillanatról a másikra történnének a dolgok. Ma kigondolod és holnap ott van. Tényleg jó lenne? Hol van akkor a fejlődés? Hol a kihívás? Hiszen azért nincs ott, mert még meg kell érned rá. Tudtad, hogy a lottónyertesek többsége néhány éven belül elveszíti (elszórja) a nyereményét? Mert nem készültek fel ekkora pénzösszeg kezelésére. Ha ma megismerkedsz valakivel, jó lenne holnap már a felesége lenni, holnapután meg már az unokáitokat terelgetni? Ugye hogy nem? Hiszen közben annyi csoda történik, amit jó átélni, ami tapasztalatot ad. Minek kéne kapkodni?

Akkor miért gondolod, hogy más dolgokat siettetni jó? Ha mondjuk célkitűzés nálad, hogy vegyél egy autót, vagy felfuttasd a vállalkozásodat, éld meg a mindennapjait, élvezd azt az időszakot, amíg a vágytól eljutsz a célig. Közben olyan hatások érnek, amik megerősítenek abban, hogy tényleg ezt akarod, vagy ha úgy alakul menet közben meg is változtathatod az elképzeléseidet, rajtad áll. Van időd mérlegelni, csiszolgatni.

Másik példa, szeretnél ledobni pár kilót. Jó lenne, ha már másnap megtörténne? Naná, hogy jó lenne! De akkor miből tanulnád meg a szervezeted igényeit? Hol lenne az az érzés, hogy igen, megcsináltam! Lehetnél-e akkor büszke magadra, hogy álltad a sarat azokon a nehéz estéken, amikor mágnesként vonzott a hűtőszekrény egy jó hideg jégkrém után, de te keményebb voltál a fejedben duruzsoló hangnál, aki azt mondta: ugyan egy kis fagyi nem árthat, csak egyetlen gombócocska…..

Az odavezető út fontos, ugyanolyan fontos, mint kitűzni egy célt és tenni érte.

Megértettem egy nagyon fontos dolgot! A türelmetlenség, a célhoz vezető út lerövidítésének vágya meggátol abban, hogy megéld, élvezd, és hogy teljes figyelmedet annak szenteld, amiben éppen vagy, mert mindig egy távolabbi pontra helyezed a fókuszt. Egy olyan pontra, ami egyre távolabb kerül tőled, hiszen elégedetlen vagy a jelennel, a helyzeteddel és ez lassít téged…..

Ha kíváncsi vagy, mi zajlik benned, ami esetleg akadályozza, hogy olyan életet élj, amilyet szeretnél, akkor  a Térkép önmagadhoz – személyiségprofil elemzéssel felderíthetjük. Ha tovább is mennél vele, akkor a Turbózd fel magad! -egyéni online konzultáció alkalmas erre.  Ha a stílusod kialakítását összekapcsolnád az önismerettel, akkor a Ragyogj fel! – stíluskarakter evolúció pont erről szól.

Ha Access Bars kezelésre vágynál, akkor arra is van lehetőség!

Szeretnél még több ötletet? Iratkozz fel a 21 tippre  itt


Adatkezelési tájékoztató>> 

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here