Kevés dolog tud annyira lehozni az életről, mint egy válás. Felér egy kisebb halállal minden tekintetben. Ebből a cikkből megtudhatod, mi más lehetséges? Hogy kezelheted, mit vegyél figyelembe, és mit ne engedj meg!

Mi vezetett el a váláshoz?

Az összhang, a megengedés, a tisztelet, a nagyrabecsülés, a bizalom, a sebezhetőség hiánya. Ha ezek közül akár csak egy sérül, máris nincs jelen az az intimitás, ami alapja egy működő kapcsolatnak. Feltűnt, hogy a szex nem szerepel a felsorolásban? Azért, mert a szex hiánya, csak egy következmény. Annak következménye, hogy az előbb felsorolt elemek közül valamelyik, vagy akár az összes, nincs jelen.

Hozzáteszem, hogy ahhoz, hogy szexeljünk nem kellenének feltétlenül ezek az elemek, ha külön tudnánk választani a kapcsolatot és a szexet. A szexet a testünk kéri. Valamikor, teljesen tudattalanul összemostuk, azóta egymás feltételeként kezdtük el használni a kapcsolatot és a szexet, és anélkül, hogy ez szándékos lenne, a jutalmazás, és a büntetés eszközeként használjuk. Jó vagy, akkor szexelek veled, nem úgy működsz, ahogy én szeretném, akkor büntibe kerülsz. Nincs szex. És ezt egyáltalán nem tudatosan végig zongorázva tesszük, valóban úgy jelenik meg, hogy nincs kedvünk hozzá.

Na de hányan tudják ezt igazán szétválasztani? Nagyon kevesen. Így egyelőre marad az összekapcsoltság.

Visszatérve az intimitás elemeire, ahhoz, hogy ez meglegyen egy kapcsolatban, először is magunk felé kell meglennie. Ha önmagunknak nem adunk tiszteletet, nagyrabecsülést, ha nem vagyunk megengedőek azzal, akik vagyunk, nem vállaljuk a sebezhetőségünket, és hiányzik az önmagunkba vetett bizalom, akkor hogyan adhatnánk meg ezt a párunknak? Ha nem vagyunk harmóniában saját lényünkkel, akkor hogy lehetnénk harmóniában valaki mással?

Itt kezdődnek a „problémák” és innen tudunk elindítani bármilyen változást.

És még valami. Minden, amit a másikról gondolsz, hiszel, az nem a valóság, hanem egy kép, amit te vetítesz róla. Hajlandó lennél mögé nézni az ítéleteidnek, következtetéseidnek, és az érzékelésedre bízni magad? Azért hasznos egy ilyen átvilágítást végezned, hogy éber legyél arra, mi van ott valójában, a nézőpontjaid erdején túl. Pusztán azért, hogy tudd, valóban váltani szeretnél, tényleg annyira élhetetlen a helyzet, inkább elválsz, vagy adnál még lehetőséget ennek a kapcsolatnak!

válás

Mikor a válás a megoldás és mikor adj esélyt a kapcsolatnak?

Vannak olyan kapcsolatok, amiket nem érdemes erőltetni, hiszen annyira különböző valóságokban élnek a résztvevők, hogy teljesen elmennek egymás mellett az igényeik. És vannak olyan kapcsolatok, amikben súlyosan bántalmazzák egymást a felek. Ki-ki a maga módján. Fizikálisan, érzelmileg…

Rengeteg olyan kapcsolat van, amikben lehetne összhangot teremteni, csak nem tudják a felek, hogy azt hogyan is tehetnék meg. Nem veszik észre, hogy a nézőpontjaik gátolják őket, hogy valami mást lássanak, mint amit az elméjük által valósnak hisznek.

Nézd meg, mit jelent neked A kapcsolat? Nem az a konkért, amiben élsz, hanem milyen definícióid vannak a kapcsolatról, pláne a jól működő kapcsolatról. Mi mindent vettél be, hittél el, tettél magadévá arról, hogy milyennek kéne lennie? Kihez tartozik ez? A tiéd, vagy a világ nézőpontja? És milyen az, amilyen valóban működne neked?

A jelenlegi kapcsolatodban vannak olyan elemek, amik működnek neked? Emel téged, vagy lehúz? Mennyire lehetsz önmagad benne? És te képes vagy-e elfogadni a párodat annak, aki? Vagy meg kéne változnia, hogy az legyen, akinek te látni szeretnéd?

Senki nem fog tudni neked választ adni ezekre a kérdésekre, csak te magad. És te sem az elmédből! Szóval mielőtt elkezdenéd kilogikázni, inkább nézz rá, mi van, ha félreteszed az elmét, és éberré válsz arra, ami a szavak mögött van. Akkor mit vehetsz észre? Ha félreteszed az érzelmeidet is, amik folyton bezavarnak, és nem engedik láttatni a lényeget, akkor mit érzékelhetsz?

Mit tehetsz te, hogy elinduljon a változás? Nem kell megmentened a kapcsolatot, nem kell megjavítanod, ami nem működik, csak más választásokat hozni, amik arrafelé visznek, amerre menni szeretnél. Egy új valóságot teremteni. Vele, vagy nélküle.

Lehúzó kapcsolatok és a válás

Térjünk még vissza kicsit a lehúzó kapcsolatokra. Mit is jelent ez? Egy működő kapcsolatban két egész ember vesz részt. Nem kiegészítik egymást, nem a másik felük a másik, aztán ha szétválnak, akkor elvéreznek, hanem két teljesen kerek, egész önmagával harmóniában élő ember szövetsége. A kapcsolat nem arra való, hogy boldoggá tegye a tagjait, hanem arra, hogy tovább emeljen. Egy extra plusz, ami ha van, az nagyszerű, és ha nincs akkor sem dőlünk a kardunkba. Az ilyen kapcsolatokban résztvevőket tartósan nem lehet kibillenteni a középpontjukból. Így aztán senki sem tudja lehúzni őket. Nem azért mert tökéletesek, hanem mert nem kerülnek, vagy nem maradnak olyasvalakivel, aki ezzel próbálkozik.

Csak azt akarom ezzel mondani, hogy ha te lehúzónak érzed a kapcsolatodat, akkor erre te engedélyt adtál. Vond vissza! Soha senki nem tud lehúzni, bántalmazni, megalázni, ha te ezt nem engeded meg. Ha pedig tudattalanul is, de megengedted, akkor ezt felismerve, egyszerűen válassz mást! Válaszd azt, hogy visszaveszed az erődet és használod is. Vagyis, egyrészt érzékelteted a másikkal energetikai szinten, hogy a továbbiakban már nem teheti veled azt, amit eddig. Másrészt lépj ki abból a kapcsolatból, ami nem emel, ami nem ad hozzá az életedhez! utóbbi esetben valóban a lehető legjobb választás a válás.

virág

Mi legyen a nulladik lépésed, mielőtt elindítod a válást?

Még mielőtt beadnád a válókeresetet, és közölnéd a gyerekekkel a szándékodat, érdemes egy nulladik lépést beiktatnod. Tedd rendbe a belső világodat! Állj bele az erődbe, és vállald fel önmagadat. Azt a lényt, aki valójában vagy, nem azt, amit csináltál magadból a párod, vagy a kapcsolatod által. Ha nem akarod, hogy kicsináljon a válás, vagy a párod, és ha te sem akarod kicsinálni a másikat, akkor kezdd bent a rendezkedést! Van egy csomó sérelmed, amik diktálnak? Töröld el őket! Vannak félelmeid, aggodalmaid? Töröld el őket! Csorbult az önbecsülésed, úgy érzed föléd magasodik a másik, elhitted, hogy semmit sem érsz, hogy gyenge vagy, és alkalmatlan? Ne tápláld tovább ezeket a nézőpontokat, ítéleteket, hanem töröld el őket! Vedd vissza az erődet, nyisd meg a megkövetelés energiájának csapját, és követeld meg magadtól, hogy megteremted azt, amit szeretnél, és követeld meg a másiktól, hogy tiszteljen és becsüljön téged. Tudasd a világgal a benned áramló energiákon keresztül, hogy veled nem lehet packázni! Te egyenrangú vagy a másikkal, és közben te is tekintsd egyenragú félnek a másikat.

Egymás eltiprása, megsemmisítése, kicsinálása nem megoldás semmire. Ugye nem ez az energia, amiben létezni szeretnél?

Sokan összekeverik az erőbe beleállást az erő fitogtatásával, a másik kivéreztetésével, legyőzésével. Pedig a kettő nem ugyanaz! Ne legyőzni akard a másikat, hanem együttműködővé tenni! Teljesen más energiák mozdulnak a háttérben, és bármelyik is áradjon szét a térben, annak te is részese leszel.

Ha a másik fél nem szándékozik együttműködni, akkor a megbeszéléssel, a meggyőzési próbálkozásokkal nem sokra mész. A legtöbben ilyenkor félelemmel, kétségbe eséssel reagálnak, és a gyengeségüket érzékeli az agresszor, és még inkább fölénybe kerül. Ha viszont a te energiáid azt közvetítik, hogy veled nem szórakozhat, ha egy önbizalomtól telt, nyugodt erőt képviselsz, és leengeded a falaidat, nem lesz mibe kapaszkodnia. Akkor nagy valószínűséggel elkezd megváltozni a hozzáállása. Az biztos, hogy te felülemelkedsz a kicsinyes próbálkozásain, és sokkal jobban fogod érezni magad.

válás

Létezik sebek és bántalmazás nélküli válás?

Bár a környezetünkben zajló válások többsége nem ezt igazolja nagyon is lehetséges. Ha nem vesszük be, hogy ez a természetes, a normális, az átlagos, és a szokásos eljárás, akkor mindenképpen nyerhetünk és kevesebb ősz hajszálunk lesz, mire a válás végére érünk. Sőt, akár még egy barátot is szerezhetünk, volt házastársunk személyében.

Ahhoz, hogy így legyen, ahogy már írtam, követeld meg a tiszteletet azzal, hogy tiszteled magadat és a másikat. Másrészt az érzelmek, amiket annyira istenítünk, pontosan annyira kártékonyak, mint a gondolataink. Ne engedj teret az érzelmeknek. Ha elhatalmasodnak az érzelmeid, akkor a választásaid nem éberségből születnek. Ilyenkor lép be a bosszú, a kétségbeesés, a vádaskodás, vagy éppen a megalázottság érzése, ami sehová nem vezet. Aztán a válásod olyan lesz, mint a „rózsák háborúja”.

Mit viszel és mit hagysz ott válás után?

Légy korrekt a másikkal, és ne vigyél többet, mint ami jár neked. És légy korrekt magaddal, semmit ne hagyj ott, ami téged illet. Ez ennyire egyszerű.

Egyesek hajlamosak kiforgatni a társukat mindenből, hogy a végén az majdhogynem a híd alatt köt ki. Míg mások hajlamosak mindent otthagyni, és gálánsan távozni. Aztán sokadszorra építik fel az életüket a nulláról. Te ne legyél „ökör”! Már bocs, hogy ezt mondom, szerintem te is így vélekedsz, amikor ilyesmit látsz a környezetedben. Mindennek a fele a tiéd. Nem azt mondom, hogy fűrészeld ketté a TV-t, de szerintem pontosan érted…ne légy áldozat szerepben!

Mit üzen az univerzumnak a vesztes-nyertes pozíció? Legyél bármelyik oldalon is. És mit üzen a nyertes-nyertes? Melyik teremt nagyobbat nektek?

Mit nyerhetsz egy válással?

A legtöbben veszteségként élik meg a válást. Mi más is lehetséges, ha te valami mást látsz meg benne? Mondjuk azt, hogy mennyire megerősít, és felszabadít? Azt, hogy az önismereted mivé lett általa? Mennyi mindent megtudtál magadról? Talán egy új, működő kapcsolatot nyersz? Csak hozzáállás kérdése, mit jelent neked, mit visz el és mit hoz!

szomorú nő gyertyával

Önbecsülés válás előtt, alatt és után

A nulladik lépésről már beszéltünk, és lehet, hogy mikor ezt olvasod, már válás közben, vagy után vagy. Bárhol is tartasz, vedd vissza az erődet! Van élet a válás után? (Erről írtam ebben a cikkben!)

Tudnod kell, hogy az, hogy elválsz, vagy elváltál, nem minősít téged! Te ugyanaz a csodálatos lény vagy, aki mindig is voltál! Akkor is, ha megpróbáltak téged elbizonytalanítani ebben. És akkor is, ha azt érzékeled, hogy a világ megítél, vagy éppen sajnálkozik feletted! Nem vagy sajnálatra méltó! Nem vagy áldozat! Nincs itt a vég! Vagyis de. Valami véget ért, és valami más meg elkezdődött. Mit hozol ki belőle? Csak rajtad múlik! A kapcsolat, a házasság és a továbblépés belőlük, csak választások! Nem pedig az értéked mértékegységei! A legjobb, ha lezárod, és magad mögött hagyod a múltat. Ne vigyél magaddal tapasztalatokat, ne vigyél sérelmeket. Ne tégy ígéreteket, hogy többé soha… Ne a múltad határozza meg a jelenedet! Kelj úgy minden reggel, mintha csak a ma létezne. Hiszen csak a ma létezik! Tiszta lap! Mit írsz fel rá ma? Te választod meg!

Ha ebben a helyzetben vagy, és hozzájárulás lehetek neked, akkor egyéni Access Bars kezelés  segíthet, hogy több könnyedség legyen a teredbe. Ennek a cikknek a hangfelvételét meghallgathatod, sőt le is töltheted a Soundcloud csatornámról innen!

Ha elindulnál egy másik úton akkor ezt ajánlom neked:


Adatkezelési tájékoztató>>

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here