Az, hogy milyen lesz a kapcsolatod, azt jelentősen meghatározza a párválasztás. Hol keresgélsz, milyen típusú férfiakra figyelsz fel, kik dobogtatják meg a szíved. Nos, szerintem nem árulok el titkot, ha azt mondom, hogy a legtöbb nő, és legtöbb lány a férfias, titokzatos „macsót” keresi, aki reményei szerint megvédi, biztosítja számára a nagyszerű, biztonságos életet, aki mellett úgy hiszi valódi, törékeny nő lehet. Honnan szedtük ezt a baromságot, hogy erre van szükségünk, és hogy mindannyiunk számára ez a férfitípus az igazi, arra vannak ötleteim, de ahogy én látom, eléggé melléfogtunk vele! És nincs is ezzel semmi gond, van ilyen, de miután ezt felismertük, nem hülyeség ennek tudatában újra és újra beleesni ugyanabba a gödörbe? Én nem akarom megmondani neked, hogy milyen párt válassz magadnak, hol keresgélj, pusztán azt szeretném, ha megnéznéd mi az, amire igazán vágysz, és azt melyik típus hajlandó megadni neked? És még csak arról sincs szó, hogy ítélkeznék, általánosítanék, vagy címkéznék ezzel a csoportosítással. Nem mondom, hogy egyik jó, a másik rossz, csak az számít, hogy te mit szeretnél egy adott pillanatban, és amikor választasz, tudd, hogy a választásoddal milyen jövőt teremtesz magadnak…

A macsó, a lúzer és a kedves a párválasztás buktatói

Milyen is a „Macsó”, és a párválasztás szempontjából mit teremthet, ha őt választod?

Ha szebben akarok fogalmazni, mondhatom úgy is, hogy ő a nyertes típus, kicsit más értelemben, mint ahogy gondolod. Mert itt nem a nyertes-nyertes pozícióról van szó, nem a sikerességről, hanem arról, hogy ő nyer mindig, minden körülmények között, te pedig nem. Csak azt csinálja, ami neki jó, hogy neked mi a jó, az kevésbé érdekli. Na jó, egyáltalán nem érdekli. És te talán tőle várod a törődést, a figyelmet, és ha nem kapod meg, akkor abban reménykedsz, hogy a kedvedért megváltozik. Igen, meg tud változni, ha akar, de nem akar, mert neki ez így jó. Lehetséges, hogy arra használ téged, hogy kielégítse önmagát (és ezt most nem szexuális értelemben), és pont? Ezért persze mindent megtesz, ha kell kedves, ha kell kényeztet, de pontosan addig, amíg neki kényelmes és célravezető. Semmit sem tesz érted, mert nem te érdekled. Az érdekli, hogy megkapja, amit akar. Te csak gyönyörű kellék vagy az ő színdarabjában. És ha most egy jóképű, izomkolosszus jelent meg a szemed előtt, akkor máris engedd el ezt a képet. A macsó, a közhiedelemmel ellentétben, nem külső jegyek alapján ismerhető fel. Vannak köztük jóképűek? Vannak. Ugyanakkor nem minden jóképű férfi ilyen. És sokan közülük ki sem tűnnének a tömegből, annyira hétköznapi a küllemük. Nem külső alapján ismerheted fel őket, hanem ahogy bánnak veled. Egyáltalán nem hozzájárulások az életedhez, mert nem vesznek figyelembe téged, azt kérik és teszik, amire nekik van szükségük.

Mennyire magasztalod fel ezt a típust? Azért, mert elérhetetlennek érzed, mert van benne valami titokzatos, amit meg akarsz fejteni. Kihívásnak éled meg a kapcsolatotokat, arra vágysz, hogy betörd, hogy a kedvedért megváltozzon. De mi van, ha itt, aki betörik, vagy inkább megtörik, az inkább te vagy. Tényleg ilyen kapcsolatot akarsz? Olyat, amiért folyton küzdeni kell? Szeretsz szenvedni? Akkor hajrá! Semmiképpen sem fosztanálak meg az élménytől, ha ezt választod, csak tedd fel magadnak a kérdést: „Amit én szeretnék, azt egy győztes pasi hajlandó-e megadni nekem?”

A macsó, a lúzer és a kedves a párválasztás buktatói

A Lúzer akkor a legjobb döntés, ha a párválasztás nálad az irányításról szól

Ki is a lúzer? Ő az, aki feláldozza magát érted. Bármit hajlandó megtenni neked, akkor is, ha neki az nem jó, akkor is, ha megaláztatással, önfeladással jár. Nem számít, mibe kerül, boldoggá akar tenni téged. Ő sehol sincs a kapcsolatban, teljesen láthatatlanná válik. Nincsenek igényei, nincsenek kívánságai, teljesen alárendeli magát neked. Ez eleinte talán fel sem tűnik, sőt még élvezheted is, hogy minden úgy van, ahogy te szeretnéd, így te irányítasz. Valljuk be, sok nő van, aki az erejét ilyen módon is szereti megélni, mindaddig, amíg fel nem ismeri, hogy nem is társa van, hanem (még) egy gyereke. Vajon tudsz-e vele egységközösséget megélni?  Szeretnéd, hogy a társad feladja magát, vagy szeretnél inkább olyan párt, aki önmaga? Mennyire lehet tápláló számodra egy ilyen kapcsolat?

Persze nem kizárt, hogy van, akinek előbbi, vagy utóbbi működőképes, lehet, hogy te is ilyen vagy. Ha igen, akkor szuper! Olyan kapcsolatban élsz, ami mindkettőtök számára nagyszerű lehetőségeket rejt. Ha már voltak ilyen kapcsolataid, és nem érezted magad túlságosan jól bennük, akkor olvass tovább…

A Macsó a Lúzer és a Kedves a párválasztás buktatói

A Kedves, akit a legkevésbé veszel észre, ha párválasztás a téma

Létezik olyan kapcsolat, ami támogató, felemelő, és kiterjesztő, olyasvalakivel, aki, nem csak a saját királyságát (Macsó), vagy csak a te királyságodat (Lúzer) építgeti, hanem a „Mi királyságából” működik! Ő az, akit leginkább észre sem veszel, mert haverként tekintesz rá. Nagyszerűen lehet vele beszélgetni, csodás együtt szórakozni vele, mégsem veszed észre, betetted őt a „futottak még” kategóriába. Ő az, akire számíthatsz, mégsem adja fel önmagát. Hálás neked, a kapcsolatotokért, ugyanakkor tudja ki ő, mit akar. Ő nem a másik feled, nem az, aki kiegészít téged, hanem az a teljes és végtelen lény, akivel együtt megélitek azt a teljességet, amik vagytok. Hozzáadtok egymás életéhez és kiterjesztitek azt. Sem neked, sem neki nem kell alárendelődnie, két egyenrangú félként vesztek részt a kapcsolatban. Mit teremtene neked egy ilyen kapcsolat? Tápláló lenne számodra és a tested számára egy ilyen kapcsolódás?

Mi kéne ahhoz, hogy észrevedd őt?

Hajlamosak vagyunk a külső és a múltbeli tapasztalataink alkotta sztereotípiák alapján keresni a megfelelő társat. Ki mindenkit zársz ki azzal, hogy így működsz? Mi lenne, ha előre nem döntenél arról, hogy ki az, aki neked való, és kell, és ki az aki sohasem? Hogyan tudnál nyitottan állni mindenkihez, és megengedni, hogy megnyilvánuljon az, aki ő valójában? Az még nem jelenti azt, hogy választanod is kell őt, viszont sokkal több lehetőséged lesz így, mint amennyit korábban észrevettél. Azért nem vetted észre a többit, mert bekorlátoztad magad azzal, hogy előre eldöntöttél és kizártál személyeket.

Hol vannak ők? A KEDVESEK?

Nos, ha körül nézek magam körül, látok rengeteg nyertest (macsót), és látok sok vesztest (lúzert), és alig-alig olyat, aki felvállalja, hogy ő a kedvesek csapatát erősíti. Miért van ez? Lehet, hogy azért, mert már egészen fiatalon azt tapasztalják, hogy mi nők a nyerteseket (macsókat) keressük, és megpróbálnak ők maguk is azzá válni? Felvesznek szerepeket, maszkokat, és eljátsszák a szívtelent, a keményet, az erőset? És ez annyira jól sikerül, hogy később már ők sem tudják, kik is valójában?

Nagyszerűen beilleszkedtek ebbe a világba, azonosultak a szerepükkel, te meg nem érted miért nem működnek a párkapcsolataid, miért fullad kudarcba újra meg újra a párkeresés. Persze az is lehet, hogy mivel kedvesek, felvállalják magukat, és nem utasítanak el téged, nem látsz bennük igazán kihívást. Lehet, hogy lúzernek látod őket?

Az, hogy eddig mi volt, már mindegy, a múlt elmúlt. De az, hogy mostantól, hogyan működsz, az már rajtad múlik, a te választásaid függvénye.

ünnepeljük magunkat

Mit tehetsz?

Ha van fiad, akkor megerősítheted abban, hogy legyen önmaga, függetlenül attól, hogy mit lát mások hogyan működnek. Beszélgethetsz vele arról, mit tapasztal, és segíthetsz neki abban, hogy megtalálja azt, ami neki működik, ahelyett, hogy felvenné azokat a viselkedésmintákat, amiket lát maga körül.

Ha a párkeresés éppen aktuális nálad, akkor érdemes ránézned, miből működtél eddig, milyen kapcsolatokat működtettél, és érdemes megnézned, vajon milyen típusú férfiak jelentek meg az életedben. Ha szeretnél ezen változtatni, akkor ebben kérhetsz támogatást tőlem, vagy csatlakozhatsz az Access eszközeit használók csapatához, és megtanulhatod, hogyan tudsz kilépni a poláris világ mókuskerekéből, és valami újat létrehozni magadnak.

Egy nagyon jó kezdet, ha kérdéseket teszel fel magadnak. Erről itt már írtam korábban.

Ha most is olyan kapcsolatban vagy, ami nem kifejezetten tápláló a számodra, és kis esélyt sem látsz arra, hogy ez megváltozzon, akkor érdemes megfontolnod a váltás lehetőségét. Azért előtte nézd meg, nem egy békává változott királyfival élsz-e?

Ennek az írásnak nem az a célja, hogy válaszokat adjak neked, és megmondjam, mit kell tenned. Ebből éppen eleget találsz különböző könyvekben, blogokban, weboldalakon. Ha meg akarnám mondani mit tegyél, akkor én sem lennék más, mint azok, akik a saját igazságaikat, megoldásaikat akarják rád húzni. Az én nézőpontom az, hogy nincsenek örök érvényű, mindenkire igaz alapigazságok, nincs olyan, hogy ideális, és olyan sincs, ami mindenkinek működik. Azt, hogy mi az igaz neked, mi működik neked, te tudod a legjobban. Az én célom az, hogy megerősítselek abban, hogy minden ott van benned, és minden csak egy érdekes nézőpont. Én csupán hozzájárulhatok a saját pillanatnyi igazságaid megtalálásához, amire egyedül te vagy képes. Ez a cikk elindít egy úton, ha tartalmát számodra igaznak találod és választod, a folytatás már a te dolgod…

Ha tovább informálódnál arról, mi az amit én tudok neked ajánlani a tudatos és örömteli életedhez, akkor itt tudsz feliratkozni>>

Ha kíváncsi vagy, mi zajlik benned, ami esetleg akadályozza, hogy olyan életet élj, amilyet szeretnél, akkor  a Térkép önmagadhoz – személyiségprofil elemzéssel felderíthetjük. Ha tovább is mennél vele, akkor a Turbózd fel magad! -egyéni online konzultáció alkalmas erre.

Szeretnél még több ötletet? Iratkozz fel a 21 tippre  itt


Adatkezelési tájékoztató>> 

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here