Bemutatom Beck Laurát, akivel a grafológiáról, anyaságról, írásról beszélgettünk. Olvass tovább, és egy nagyon más megközelítését ismerheted meg a grafológiának…

Beck Laura, anya, feleség, grafológus, life coach és két grafológiával fűszerezett krimi írója. 8 éve foglalkozik az írás vizsgálatával, emberek segítésével. Az első években kizárólag Baján dolgozott. Két éve, mióta vállalkozását online formára bővítette ki, országszerte, sőt, már külföldről is vannak ügyfelei.

Laurával egy marketinges tanfolyamon ismerkedtünk meg. Belépve a terembe, kérdésben voltam: Hol van az a hely, az a személy, aki mellé leülve nagyszerű napom lehet? Laura mellett landoltam, és szinte azonnal elkezdtünk beszélgetni. Meglehetősen egy hullámhosszon voltunk.

Laura, te milyen céllal érkeztél erre a tanfolyamra? Mit szeretnél kihozni a vállalkozásodból?

A célom az volt, hogy tovább bővítsem a tudásomat, hogy hogyan tudnám online felületen még több emberhez eljuttatni a grafológiában rejlő rengeteg lehetőséget.

Hogy indult a pályád grafológusként?

Ezt nem tudnám pontosan meghatározni. Talán akkor, amikor még a grafológiai iskola alatt elkezdtem saját magamat és az ismerőseim betűit tudatosan figyelni. Egyre jobban éreztem, hogy ez mekkora ajándék és milyen hatalmas erő lakik ebben a tudásban. Segítség nélkül, a grafológiai tudásommal tudtam megváltoztatni magamat azokon a területeken, amikben blokkjaim, vagy személyiségbeli gyengeségeim voltak.

Ha most eléd toppanna valaki, akinek vannak ugyan információi a szakterületedről, de azok elég általánosak és nem segítik megérteni a grafológia lényegét. Hogyan mutatnád be neki te a grafológiát?

Egy mondatban talán úgy tudnám megfogalmazni, hogy a legobjektívebb önismereti kulcs, amit csak kívánhat valaki.

Bővebben pedig talán így: ez egy olyan tudományterület, ahol neked ahhoz, hogy megértsd magad, nem kell tudnod magadról semmit sem. Nem baj, ha zárkózott vagy, esetleg nehezen mondasz el bármit, hiszen a betűid beszélnek helyetted. Én nem várom el tőled, hogy mesélj magadról, hiszen az elemzés végén én fogok mesélni rólad. Miket? A gyerekkorodról, az ott elhangzott mondatokról, amik blokkolnak. A genetikailag magaddal hordozott képességeidről, illetve arról, hogy azokból mennyit tudsz kihasználni. Miért lépsz bele újra és újra ugyanabba a „folyóba”? Bárhol, ahol úgy érzed elakad az életed, az írásod választ ad rá. Nem kell keresgélned a múltadban, vagy önismereti könyveket bújnod, hiszen mindössze 14 sor mindent el fog árulni nekem, rólad.

Beck Laura

 

Nekem is voltak fogalmaim a grafológiáról, de azt én sem gondoltam, mi mindent lehet kezdeni vele. Beszélnél arról, hogyan tudja támogatni az életét annak, aki nem munkaként szeretne grafológiával foglalkozni?

Sok dolog közül választhat az, aki úgy dönt, hogy az élete részévé teszi egy időre a grafológiát.

Választhat teljes személyiségkép készítést, ahol a gyerekkorától egészen a mai napig mindent látni és érteni fog az életéből.

16,17,18 éves pályaválasztás előtt álló fiatalok kérhetnek pályaválasztási tanácsadást, ahol azt vizsgálom, hogy milyen munkaterületeken működnének a legjobban. Ezeket az erősségeik és gyengeségeik alapján keresem meg, majd visszavezetem arra a szakra, ahol az odáig vezető utat elkezdhetik, egészen pontosan a szakválasztásra.

Az a tapasztalatom, hogy ma szinte mindenki fordítva gondolkodik. Előbb azon agyal, hova adja be a jelentkezését, majd főiskola, egyetem végén jön csak rá, hogy akar-e vagy tud-e az általa választott végzettségben betölthető munkák közül választani. Ez egy nagyon kifordított gondolkodás és amint látni is lehet, sokszor nagyon rosszul is működik. Anno pontosan ez történt az én esetemben is.

Emellett munkaerő kiválasztásban is segíteni tud az írás egy-egy főnöknek. Minden kompetencia, amire szüksége van az adott területen, ott van a jelölt írásában. Így meg lehet előzni, hogy olyan embert válasszanak a pozícióra, aki nem alkalmas annak betöltésére, pusztán képes első látásra hatni. Sőt sokszor a munkahelyi konfliktusokat is előre lehet jelezni.

írás

Talán megemlíteném még a grafológia oktatást is, amit online tartok a diákjaimnak, heti egy konzultációval. Ez az egyik legösszetettebb grafológiai szolgáltatás.

Végül pedig aki kimondottan úgy érzi, hogy egy elemzésre és tanácsadásra van szüksége, annak fel tudok ajánlani egy hosszabb távú együttműködést is. Life coachként együtt fel tudjuk oldani a blokkokat, meg tudjuk oldani a problémákat, amik az elemzés során a felszínre jönnek. Aki nem szeretne tanulni, annak ez a hetente való találkozás hozhatja meg a leggyorsabban a változást az életében.

Ahogy az előbb elhangzott, elkészítettél egy speciális tanfolyamot azoknak, akik az életüket szeretnék megkönnyíteni a grafológiával. Mi volt a motivációd ebben, és hogyan kell elképzelni ezeket a tanfolyamokat?

Mint fent is említettem, ez egy fél éves képzés (egyéni tempóban haladok mindenkivel, így természetesen eltérhet plusz mínusz néhány hónap). Fő motivációm pedig az évek alatt gyűjtött tapasztalatok alapján rajzolódott ki. Akikkel beszélek, beszéltem a grafológiáról, sokan megemlítették nekem, hogy őket milyen régóta érdekli ez a tudományterület, de nem szerettek volna soha grafológusok lenni, vagy esetleg két vagy három évet belefektetni egy ilyen tanfolyamba. Ezt a hiányt szerettem volna betölteni a piacon. Másrészt egy olyan életük végéig elkísérő tudást kapnak a néhány hónap alatt, ami a mindennapjaik része lesz. Így folyamatosan kontroll alatt tudják tartani magukat, hiszen az írás soha nem hazudik, csak tudni kell olvasni a sorok között.

Vannak tanítványaim, akik gyermekük írásváltozásai és a magatartásukban fellépő problémái miatt szeretnének többet tudni a grafológiáról. Így, úgymond néma megfigyelők lehetnek és mindig tudják, hol keressék a problémát gyermeküknél. Egy kamasz, aki nyitott könyv a szüleinek. Talán minden szülő titkos vágya ez.

Bevallom, néha én is grafológus szemmel vizsgálom kisfiam rajzocskáit. Most úgy fest, hogy inkább analitikus gondolkodású lesz. 3 és fél éves és már most tudok kalkulálni azt illetően, hogy mi lesz az erőssége. Szerintem ez fantasztikus ajándék egy szülőnek.

Beck Laura

Pici fiad mellé hamarosan érkezik a kistesó. Ez az időszak az édesanyáknak rengeteg elfoglaltságot hoz. Hogyan tudod összeegyeztetni a hivatásodat a családdal?

Csodálatos férjem van, aki mindenben támogat. Időt és energiát nem sajnálva segít nekem már évek óta. Azonnal segít és lefoglalja a kisfiúnkat, ha pl meg kell írnom egy levelet, vagy órát tartok. Hisz bennem, és abban, amit csinálok. (Egy példa, ami néhány napja esett meg. Este fél 11-kor rám tört az éhség, ami így áldott állapotban nem ritkaság. Épp mentem le az emeletről, mikor a férjem jött fel hozzám. Megkérdezte, hogy miért megyek le? Erre én: Eszem egy kicsit. Ez volt a válasza: Akkor megyek veled és nézem ahogy eszel. Ezek az apróságok rengeteg energiát tudnak adni.)

Édesanyám is évekig vállalkozó volt, így valószínűleg ezért is természetes nekem, hogy nem egy irodában ülök. Ebből a szempontból jó mintát kaptam tőle.

Emellett fontosnak tartom, hogy a fiam azt lássa, hogy a munka nem egy szükséges rossz, hanem szeretni is lehet azt, amiért pénzt kap az ember.

Ha kell, este, a fiam elalvása után dolgozom. Arra viszont nagyon odafigyelek, hogy ne szenvedjen hiányt a fiunk azért, mert vállalkozó vagyok. Ő az első nekünk. Hogy hogyan fogom tudni ezt második fiunk megérkezése után folytatni, azt még nem tudom. Sok függ attól, hogy milyen baba lesz. Így erről még nem tudok nyilatkozni.

Írtál két regényt is, összekapcsolva a krimit a grafológiával. Tízből kilencen, inkább szakkönyvet írtak volna ebben a témában. Te miért választottad, hogy ilyen izgalmassá teszed ezt a témát?

Ezt igazából nem én választottam, hanem a téma választott engem. Mikor a fiam 3 hónapos volt, sokat aludt rajtam evés alatt és után. Úgy gondoltam, hogy ráérek, így hagytam neki. (Utólag nem bántam meg egy pillanatra sem.) Ezekben az üres járatokban regényekkel kötöttem le magam. Az egyik regényben olvastam egy párbeszédet. Megkérdeztek így írónőt, hogy miről szokott írni? Erre ő ennyit válaszolt:

-Mindenki arról írjon édes fiam, amihez ért!

Ekkor lobbant fel bennem a szikra. Grafológus vagyok, ehhez értek. Világ életemben imádtam a krimiket és a grafológia is adja ezt a témát. Így elkezdtem írni egy krimit, amibe írásmintákat tettem, magyarázatokat a szituációknak megfelelően.

Eszembe sem jutott, hogy szükség lenne a piacon egy századik grafológiai tankönyvre. Így talán élvezhetőbb és életszerűbb a tálalása a szakmámnak. Ezt az irányt képviselem a mai napik. Érthető, élvezhető, könnyen emészthető nyelven szeretném átadni az embereknek a grafológiát és ezáltal közelebb szeretném hozni hozzájuk. Így, úgy gondolom, hogy lassan, de biztosan egyre több emberhez el fog jutni a tény, hogy a grafológia mennyire életképes segítséget tud nyújtani mindenki számára.

Hol lehet megvásárolni a könyveidet?

Egyrészt tőlem lehet megrendelni a weboldalon, vagy a facebook oldalamon, másrészt Budapesten, az Örkény István könyvesboltban is megvásárolható.

Milyen terveket szövögetsz a közel-, és távlati jövőben?

Rövid távon szeretném, ha családi vállalkozássá nőné ki magát a cég, hosszú távon pedig egy irodát szeretnék nyitni majd Budapest belvárosában.

Ha az öledbe pottyanna 1 millió forint, mihez kezdenél vele?

A cég bővítésére fordítanám egy részét, a másikat pedig tőkeként megtartanám későbbre.

Milyennek látod az életedet 5 év múlva?

Két tökéletes kisfiú boldog anyukájaként, kiegyensúlyozott feleségként és sikeres és boldog dolgozó nőként, aki napi szinten tud mások életén segíteni. Bár, ha belegondolok, ez már most is a valóság. Talán kevesebb erőfeszítéssel és éjszakázással és egy alkalmazottal könnyebb lenne.

 

Köszönöm Laura, hogy ilyen más és friss megvilágításba helyezted a grafológiát, és hogy kis betekintést adtál az életedbe! Kívánom, hogy sokan meglássák a grafológia valódi szépségét, és a benne rejlő lehetőségeket.

Beck Laura weboldalán találsz további információkat a grafológiáról, az igénybe vehető szolgáltatásokról, Laura elérhetőségéről. Kapcsolódhatsz hozzá a Facebookon és olvashatod önismereti, grafológia témájú írásait a blogjában.  Ha szeretnél részt venni a grafológiai tanfolyamán, akkor további információkért kattints a linkre.

 

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here