Te főzöl? Vagy jobban szereted inkább elkerülni a konyhát? Az, hogy melyik, ezt sok minden befolyásolhatja. Milyen sikerélményeid voltak, mit láttál otthon, mennyire vetted be, hogy a főzés a nők munkaköri kötelessége, és mennyire értettél egyet ezzel, vagy kezdtél el ellenállni neki.

Sokszor másoljuk a családi mintákat ebben, vagy éppen azt mondjuk, hogy na én soha nem fogom úgy csinálni, mint anyámék, amiben meg ott az ellenállás.

Mi lenne, ha most nyitnál egy új fejezetet, és azt, ahogy eddig csináltad, ahogy másoltad anyukádtól, azt egyszerűen magad mögött hagynád?

Mi lenne, ha megnéznéd, mi működne neked most? Ha a mai nap lenne életed első napja, hogyan állnál neki a főzésnek? Milyen lenne, ha felébresztenéd az alkotókedvedet?

A főzés, mint kötelesség

Emlékszem, hogy a nagymamám, sőt a férjem nagymamája is minden nap főzött. Mennyire lehetett tele a bugyruk azzal, hogy minden délelőtt odaálltak a tűzhely elé? Úgy tekintették, hogy ez a dolguk, amit, akár tetszik, akár nem el kell végezni. Számukra kötelesség volt a főzés, és gyanítom, hogy nagy örömet nem leltek benne. Mindent, amit muszájból és nem szabad választásból végzünk, azt nem tudjuk jókedvvel csinálni. (Hacsak nem Access-ezünk, mert akkor még ezt is meg tudjuk változtatni.)

Ha te is így vagy, és te sem élvezed, akkor nézz rá, itt van-e az idő, hogy változtass rajta.

fahéj

Hogyan lesz a főzés alkotás?

Azt hiszem kijelenthetjük, hogy mindannyiunknak enni kell valahol, a többségünk főz is, van aki rendszeresen, és van, aki alkalomszerűen. És vannak, akik nem tudnak, vagy nem szeretnek főzni. Hogy éppen melyik, az azon múlik, hogy mit hiszel a főzésről!

Mi lenne, ha úgy tekintenél rá, mint alkotásra?

Milyen lenne, ha a főzést azzal a nyitottsággal kezdenéd, amiben bármi „megtörténhet” és a recept, csak iránymutatóként szolgál. Mi lenne, ha lenne benned egy gyermeki kíváncsiság, azzal kapcsolatban, hogy mit hozhatsz létre most? Minden étel egy újabb ajándék a világnak, ami azt megelőzően még nem létezett.

A főzés egyediség!

Nem tudod kétszer ugyanazt az ételt megalkotni, mindegyik eltér valamilyen mértékben. Hajlandó lennél-e kísérletezni? Az élet játék, a főzés még inkább, ahol kiélheted a kreativitásodat. Miért is ne élhetnéd meg kikapcsolódásként? Egy olyan mókaként, amiben feltöltődsz, amibe beleteszed az örömteliséged és ragyogásodat. Ha így teszel, nem egyszerűen csak főzöl valamit, hanem létrehozol egy megismételhetetlen mesterművet, amit csak te tudsz, ami általad olyan, amilyen. Mire az asztalra kerül, egy igazi ízbombává válik. Az élet orgazmikusságának egyik kifejeződése.

Mennyire más ez, mint odaállni és kötelességből összedobni valamit?

zöldségek

Inkább kerülöd a konyhát, és nem tartod magad konyhatündérnek?

Lehet, hogy arról van szó, hogy nem voltak sikerélményeid benne. Talán eddig az volt a nézőpontod, hogy ez téged nem érdekel, vagy nehogy már ez a te dolgod legyen. Nem fogod azt csinálni, mint a nők többsége. És nem is kell. Kialakíthatod úgy, ahogy neked működik. Meglehet, hogy eddig nem láttad meg a főzésben a kreatív önkifejezést.

Ha elutasítod, kizárod az életedből, és nem vagy hajlandó, az korlátokat emel eléd, és akadályoz. Megfosztod magad valamitől, ami akár örömet is okozhatna. Egy kis kényeztetés a testednek, örömszerzés a játszópajtásaidnak.

Bízz magadban, a kreativitásodban, az alkotás örömében, és ha választod, az általad főzött ételek íze is csodás lesz.

Szóval főzzünk hatalmas alkotókedvvel, örömtelin, hozzunk létre valami tápláló ételcsodát csak buliból, csak nekünk, a játék kedvéért…

Szeretnél játékos, bulis életet magadnak? A 21 TIPP, ingyenes e-mail tippek hozzájárulhatnak ehhez! Iratkozz fel:

 

Adatkezelési tájékoztató itt >>

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here