Imádom az olasz konyhát és a lepénykenyereket is. Gyakran készítek Focacciát, Piadinat, vagy, bár nem olasz, de Tortillat, Naant, Chapatit is. Isteni dolog kézzel enni, és tunkolni a szaftos kajákat velük. Ez a Focaccia recept, szintén a Tomakonyhából származik és mondhatom, ez a Focaccia-k királya. Még másnap is puha, rendkívül levegős kenyérke. Nagyon jól kiegészítette a Chili con carne-t.

Hozzávalók:

Két csésze langyos víz (1 csésze: 2.4 dl.)
fél deci olívaolaj
2 tk. só
2 tk. cukor
6 csésze kenyérliszt (BL80)
egy zacskó (7g) szárított élesztő.

A kenéshez:

2-3 gerezd zúzott fokhagyma
friss, vagy szárított rozmaring
0,5-1dl olívaolaj

A fokhagymát, a rozmaringot és az olivaolajat összekeverjük, és állni hagyjuk.

focaccia

Elkészítése:

A lisztet egy keverőtálba tesszük, a közepére készített mélyedésbe beleszórjuk az élesztőt, és a cukrot, a sót, úgy, hogy közvetlenül ne érintkezzen az élesztővel, majd beleöntjük a langyos vizet, és vagy dagasztó géppel először lassú fokozaton elkezdjük összekeverni, miközben hozzáadjuk az olajat, majd erősebb fokozaton alaposan összedolgozzuk, vagy ha nincs gépünk, akkor kézzel összedolgozzuk. Ha gépet használtunk, akkor a végén kivesszük a tálból és még kézzel gyúrjuk pár percig, ha kézzel dagasztottunk, akkor szintén gyúródeszkán gyúrva, a folyamat 10-15 percet is igénybe vehet. Akkor jó a végeredmény, ha egy közepesen kemény, nem ragadós tésztát kapunk. Ha ragad, akkor pici lisztet hozzáadhatunk, ha túl kemény, akkor pedig pici vízzel lágyíthatunk a tésztán.

Letakarva, körülbelül egy órát kelesztjük langyos helyen (semmiképpen se legyen huzat!), hogy a kétszeresére megkeljen.

Fontos, hogy BL80-s kenyérlisztet használjunk, mert akkor lesz a Focaccia kellően puha és levegős. Fényévekre van attól, ha csak sima lisztet használunk.

Közben a sütőt előmelegítjük 220 fokra. Miután megkelt a tészta, a tálból kivéve kissé átgyúrjuk. Készíthetünk két nagyobb, vagy több kisebb Focacciát. Én azt szeretem, ha két-tenyérnyi darabok, ebből egy kb. elég is egy adag ételhez. Szóval én 10 adagra osztottam és egyenként gombóccá formáltam.

Kinyújtjuk a gombócokat, 2-3 mm vastagságúra, mert még az állásban tovább fog kelni, és sülés közben megemelkedik. Sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük, és egy fakanál nyelével mélyedéseket nyomkodunk a tésztába. Megkenjük az előzőleg összekevert rozmaringos, fokhagymás olajjal, megszórjuk durva szemű sóval és 15-18 perc alatt megsütjük. (Ha két részre osztottuk, akkor a sülési idő 20-25 perc.)  Rácson hagyjuk kihűlni.

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here