A minap olvastam egy cikket,a különböző diétákról és közte volt egy citromlé diétaként említett módszer is, melynek lényege, hogy juharszirupot, cayenne borsot, vizet és frissen facsart citromlét kell összekeverni és azt inni 10 napon keresztül. A cikk írója megemlítette, hogy ez egy nagyon drasztikus diéta, és alkalmazását nem ajánlja senkinek…

De könyörgöm, ez nem diéta, ez léböjt és így önmagában ennyi információ birtokában senki ne kezdjen bele, mert súlyos károkat okoz önmagának!!!!
Ekkor fogalmazódott meg bennem, hogy szentelek egy posztot a böjtnek, mert körültekintően végezve nagyszerű eredményeket hozhat. Hozzáteszem, nem a fogyást szolgálja, persze az is megtörténik, de aki emiatt kezdi el, csalódni fog.

Milyen előkészület kell a léböjt megvalósításához?

Hatalmas elhatározás, hogy megtisztítjuk magunkat fizikai és lelki szinten. Nem érdemes hozzálátni, ha nem vagyunk képesek, vagy a körülményeink nem adottak a befelé fordulásra. Akkor sem érdemes belevágni, ha csekély a kitartásunk, mert az első három és egyes detox napok bizony próbára teszik a tűrőképességet.

A böjt hosszúsága fontos, 10 napnál rövidebb böjttel nem fejeződik be az a belső tisztulási folyamat, ami hosszútávon érezhető eredményt hozna, 10 napnál hosszabb böjt akkor képzelhető el, ha már gyakorlott böjtölők vagyunk, betartjuk a szigorú előírásokat és nincsen semmilyen szervi megbetegedésünk. Akinek bármilyen betegsége van, egyeztessen orvosával, mielőtt böjtbe kezdene!!!!!

Hogyan kezdjük el a léböjtöt?

Tűzzük ki a böjt időpontját (fogyó holdnál kicsit könnyebb elkezdeni), és azt megelőző héten már ne együnk állati eredetű élelmiszereket és fokozatosan hangolódjunk rá a böjtre. Csökkentsük az elfogyasztott ételek mennyiségét, hogy ne legyen olyan drasztikus a váltás, részesítsük előnyben a salátákat, zöldségeket.
A böjthöz szükségünk lesz friss citromra, cayenne borsra, szénsavmentes ásványvízre, vagy tisztított vízre, juharszirupra, vagy Neera szirupra. A hashajtáshoz tengeri sóra, szenna teára, vagy Glauber sóra.

A napot minden esetben a méreganyagok kivezetésével kell kezdeni. Ehhez meg kell inni 1 liter langyos sós vizet (tengervíz sósságút), ami hozzásegít, hogy néhány órán keresztül a mellékhelyiség közelében tartózkodjunk. A nap folyamán meg kell inni 2l citromos-juharszirupos-cayenne borsos vizet és 2l tisztított/ szénsavmentes vizet. Este szenna teával zárjuk a napot. Ha a sós víz helyett Glaubersós vizet iszunk, abból 7,5 dl kell 40g (1 evőkanál) glaubersóhoz, ekkor nem kell a szenna tea, mert ez elég drasztikus amúgy is.
Ha egyiket sem sikerül meginni, akkor beöntésekkel kell megoldanunk a belek tisztítását. Ellenkező esetben a felszabadult mérgek csak keringenek a szervezetben és nem tudják elhagyni azt, így visszaszívódnak és több kárt okozunk magunknak, mint hasznot, pocsék lesz a közérzetünk és villám gyorsan feladjuk az egészet.

Ha jól csináljuk, és nem fogyasztunk mást, akkor második nap leáll az emésztés és az éhségérzet megszűnik, rengeteg szabadidőnk lesz, mert az ételkészítés és elfogyasztása nem foglalja el a napunk egy részét. Az emésztés sok energiát lekötő tevékenység, miután ezzel nem bajlódik a szervezetünk, ezek az energiák felszabadulnak, hogy a tisztulást segítsék. Kezdetben érezhetünk fáradtságot, fejfájást, de ez annak jele, hogy a kedvező folyamatok beindultak, a szövetekben kötött salakanyagok, mérgek aktivizálódtak és készek a kivezetésre. Néhány nap múlva a fáradtságérzet elmúlik és fittnek és energikusnak fogjuk érezni magunkat.

Ha ez nem történik meg, akkor meg kell vizsgálnunk, mit csinálunk rosszul? Iszunk-e eleget, megittuk-e a sós vizet, szenna teát. Általában az segít, ha ilyenkor emelünk az elfogyasztott tiszta víz mennyiségén. Vannak bizonyos detox napok, amikor nehezebben mennek a dolgok, de ez része a folyamatnak, ne ilyedjünk meg tőle. Azt jelenti, hogy aznap jelentősebben zajlanak a folyamatok, másnap reggelre jobban leszünk.

Hogyan törjük meg a böjtöt?

A böjt végeztével természetesen nem szabad azonnal elkezdeni enni, hiszen a gyomornak idő kell, hogy a megfelelő mennyiségű emésztőnedvet elkezdje termelni. Ha nem segítjük ebben, és hirtelen megterheljük, akkor borzasztó fájdalmakat élhetünk át, még kórházba is kerülhetünk. Ezért ajánlott a fokozatosság…. A böjt utáni első napot vízzel higított, frissen facsart narancs-grapefruitlé keverékével töltsük, amit a második nap ebédig fogyasztunk. Minden kortyot rágjunk meg jó alaposan, hogy jól elkeveredjen a nyállal. Másnap ebédre és vacsorára már ehetünk zöldséglevest, melyből csak kevés zöldséget együnk meg, azt is jó alaposan pépesre rágva. Harmadik naptól ehetünk salátát is, de állati eredetű dolgok ne legyenek benne. Fontos tehát a fokozatosság és a kis mennyiség. A böjt hosszától függ, hogy a levezető szakasz meddig tart. Minél hosszabb volt a böjt, annál több időt adjunk magunknak a visszatérésre. Ezt mindenki érzi, hogyan alakul az emésztése. Ha azt érezzük, hogy az elfogyasztott étel áll a gyomrunkban, akkor túl gyorsan, vagy túl sokféle étellel terheltük meg, nem rágtunk elég alaposan. Az egyszerűségre helyezzük a hangsúlyt!

Ismertek még különböző tisztulást segítő tevékenységek, mint a száraz ledörzsölés, a májpakolás melegvizes palackkal, olajos szájöblítés. Ezekről lehet tájékozódni különböző böjtökről szóló könyvekben, de én is szívesen elmondom, ha valakit érdekel.

Mi zajlik a lelkünkben?

A belső folyamatokra legalább akkora figyelmet kell fordítani, mint a test belső tisztítására, ezért böjt alatt ajánlott rendszeresen meditálni, és meditáción kívül is, kicsit elvonulni a mindennapi tevékenységektől, családtól. Ilyenkor jól esik magunkban lenni, olvasgatni, és megnyitni magunkat az égi csatornák felé.

Milyen eredményeink lesznek?

Ha mindent a szabályoknak megfelelően végzünk, akkor a böjt végeztével érezhetően tisztábbnak, energikusabbnak, fiatalosabbnak fogjuk magunkat érezni. Látásunk, szaglásunk, ízlelésünk javul, bőrünk szebbé válik, hajunk, körmeink megerősödnek, eltűnnek sóvárgásaink, rezgésünk emelkedik, agresszivitásunk eltűnik. Belső béke köszönt ránk.

Nagyjából 8 éve  évente kétszer böjtölök, a legrövidebb böjtöm 10, a leghosszabb 28 napos volt, többnyire 20-24 napig szokott tartani. Elmondhatom, hogy soha semmilyen problémám nem adódott, amit annak köszönhetek, hogy alaposan, szakkönyvekből tájékozódtam és az ott leírtakat pontosan betartottam és évről évre fokozatosan emeltem a böjti napok számát. Az ismertetett módszer nálam bevált, de mindenki csak a saját felelősségére kezdjen bele léböjtbe, az itt leírtak tájékoztató jellegűek, azokért felelősséget nem vállalok, az alkalmazás előtt az alábbi könyveket javasolom elolvasni:

Rüdiger Dahlke: Testi és lelki megtisztulás
A tudatos böjtölés kézikönyve
Peter Glickman: Tisztítókúra mesterfokon

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here