Ha követed az írásaimat, akkor már többször találkozhattál azzal a véleményemmel, hogy a vízfogyasztás mennyire fontos az egészség megőrzése és visszaszerzése szempontjából. Naponta találkozom olyan kliensekkel, akik nehezen értik meg, ennek fontosságát, vagy ha meg is értik, a megszokásaik mégis felülkerekednek és megfeledkeznek a vízivásról a napi rutinjuk során. Vannak olyanok is, akik bár betegek, elintézik egy “képtelen vagyok napi fél liternél többet inni” megjegyzéssel, mert “nem vagyok szomjas”, “nem szeretem a vizet”, stb. Erről az a véleményem, hogy ha valaki ennyi változtatásra sem képes önmagáért, az egészségéért, a kiszáradás ellen, akkor az valójában nem is akar meggyógyulni.

Vízháztartásunk

Mikor megszületünk, testünk 80%-a víz, ami a kor előrehaladtával egyre csökken, és mire elérjük az időskort már csak 50%-ra tehető.
Az életfunkciók működése során kb. 3-4 liter víz távozik a vizelettel, széklettel, izzadással, lélegzéssel. Az elvesztett mennyiséget vízzel, illetve más folyadékkal és étellel (a bennük lévő viztartalmat felhasználva) kell pótolni, mindezt a kiszáradás ellen. Gondolhatod, ha csak 1 liter vizet veszel magadhoz, akkor előbb utóbb, dehidrálttá teszed a testedet. Ha víz helyett cukros löttyöket töltesz magadba, akkor lehet, hogy a lelkiismereted megnyugszik, mert ittál, és valamennyit hasznosít is a tested belőle, de a szervezeted hidratáltsága szempontjából ez nem sokat segít.

A kiszáradás ellen: folyamatos vízfogyasztás!

Ha szomjúságot érzel, akkor már kiszáradtál, szóval nem akkor kell inni, amikor szomjas vagy, hanem a nap folyamán folyamatosan elosztva 1dl vizet, alkalmanként. Ha ennél több vizet fogyasztasz, akkor azt anélkül választja ki a veséd, hogy a szervezetedben átkeringene, így ha órákon keresztül nem iszol, majd egyszerre ledöntesz 4-5 dl-t akkor számíts rá, hogy fél óra múlva mehetsz a mellékhelységbe, de a tested ugyanolyan dehidrált marad, mint ha nem ittál volna. A kiszáradás ellen ez nem jó módszer!
Ha fáradt vagy, ha nem tudsz koncentrálni, akkor kezdj el gyanakodni, hogy talán szomjas lehetsz, mert már jó ideje nem ittál egy kortyot sem.

Ha nem érzed a szomjúságot

Vannak akik egyáltalán nem éreznek szomjúságot. Na nem azért, mert az ő szervezetük másképpen működik és hidratált marad annak ellenére, hogy nincs meg a napi minimum 2 liter víz. Náluk az a helyzet, hogy már olyannyira ki vannak száradva, hogy a testük már jeleket sem küld. Annyira megszokta már, hogy nem kap megfelelő mennyiségű folyadékot, hogy igyekszik elvegetálni azzal, ami van, addig amíg tud. De ez valóban csak egy vegetálás, és egyre több működési zavarral kell megküzdenie a testnek. Jellemző az idős emberekre, főleg akik napról napra egyre nehezebben működnek, hiszen szervezetük a teljes kiszáradás határán van.
A megfelelő vízfogyasztással késleltetheted az öregedés folyamatát, az ízületeid, a porcok és porckorongok rugalmassága megmarad, bőrödön később jelennek meg a ráncok. Fittebb, mozgékonyabb, fiatalosabb lehetsz és különböző betegségek megjelenésének sem készíted elő a „talajt”.

Ha betartod, hogy

  • minden reggel felkelés után azonnal, és közvetlenül lefekvés előtt,
  • minden étkezés előtt fél órával, és étkezés után 1 órával, 
  • és a köztes időben óránként 

megiszol 1 dl szénsavmentes ásványvizet, akkor néhány hét alatt, újra hidratált lehetsz. Ha beépíted a napirendedbe és kezdetben odafigyelsz erre, akkor nagyon gyorsan rutinná alakul és már ösztönösen betartod majd.

Érezni fogod a különbséget, hidd el!

.

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here