Tegnap megjelent egy rövid cikk az Origo-n, a cukorfogyasztásról, A cukor a ciginél is rosszabb >>> címmel. Mivel a hír elég rövid volt és szerintem nem is teljesen korrekt, ezért gondoltam, beszéljünk róla kicsit részletesebben, hogy mik is valójában az elhízás okai.
A cikk egy holland vizsgálatot és egy egészségügyi szakember nézeteit mutatja be. Azt írják, idézem „Hollandiában az elmúlt húsz évben megkétszereződött a kórosan elhízott felnőttek száma, amiért egyesek a korlátlan cukorfogyasztást okolják.”

Az elhízás okai: cukor vagy nem(csak) cukor?

Valóban jellemző a mai táplálkozási szokásokra a túlzott cukorfogyasztás, ugyanakkor az elhízás nem írható kizárólag a cukor számlájára. Annál is inkább, mivel nem csak a cukor okozhat elhízást! Biztosan te is ismersz olyan embereket, akik túlsúlyosak, de egyáltalán nem szeretik az édességet, és cukrot is minimális mértékben, inkább csak rejtett formában fogyasztanak. A finomított élelmiszerekben lévő adalékanyagok, tartósítószerek, a túlzott zsír és fehérjefogyasztás, illetve más, cukron túli szénhidrátok túlzásba vitt fogyasztása ugyanúgy lehetnek az elhízás okai, mint a cukor.

A cikk megemlíti, hogy a „a cukor olyan addiktív, mint más, szigorúan szabályozott szerek, például a cigaretta vagy az alkohol”. Ezzel egyetértek, a cukor, nagy mennyiségben fogyasztva okozhat függőséget, és emiatt valóban drognak tekinthető. Nézzük meg miért!

A mértéktelenség, a cukor és az édes íz

Aki túl sok édes ételt (szénhidrátot) fogyaszt, főként finomított cukrot, annak megnő a fehérje szükséglete, így mindkettőből mértéktelen mennyiséget fog enni. Ugyanakkor különbséget kell tenni cukor és cukor között, és nem helyénvaló a cukor és az édes íz közé egyenlőség jelet tenni.

Az édes ízre, szüksége van a szervezetnek, nem szerencsés az étrendből teljesen kiiktatni. Az étkezésben is harmóniára célszerű törekedni, vagyis az összes íznek (sós, édes, savanyú, keserű, csípős) szerepe van a táplálkozásunkban. Nem mindegy viszont, hogy az édes ízt hogyan, milyen formában vesszük magunkhoz.
A teljes értékű ételekben lévő természetes cukor jótékonyan hat, mert a benne lévő ásványi-anyagok kiegyensúlyozottá teszik. A feldolgozásuk során a szervezet hasznos energiához jut, ami tartósan meg is marad.

A finomított cukor csapdája

Abban a pillanatban, amikor a cukrot finomítják, kezelik, elveszíti ezt a jótékony hatást, mert a benne lévő természetes egyensúly felborul. Gyorsan és nagy dózisban kerül be a vérkeringésbe, ami a gyomornak és a hasnyálmirigynek traumát okoz. Hatására savas állapot alakul ki, ami villámgyorsan felemészti a vitaminokat, különösen a B vitamint és az ásványi anyagokat, főleg a calciumot, amit a csontokból von el a szervezet. Az emésztőrendszer legyengül, romlik az emésztés hatásfoka, ami vércukor egyensúlyi zavarokat okoz, tehát tovább fokozza az édesség iránti sóvárgást. Így alakul ki a függőség, aztán egy hosszantartó folyamat következtében pedig kialakulhat az elhízás és különböző betegségek, mint cukorbetegség, magas vérnyomás, szívproblémák, vérszegénység, immungyengeség, fogszuvasodás, csontritkulás. Hozzájárul a herpesz, a candida, a rák, a PMS, az impotencia kialakulásához, gyengíti a gondolkodást, emlékezetvesztést, koncentrációs zavart, idegességet, erőszakosságot és sok egyéb érzelem zavart okozhat.

Az elhízás okai a lélekben

Az életmód és az étkezési szokások jelentős hatást gyakorolnak az egészségi állapotra, de ne felejtsük el a lelki tényezőket sem. Az az ember sohasem válik édesség, vagy cukorfüggővé, akinek a lelki világa rendezett, mivel ő nem pótcselekvésként eszik, hanem a teste táplálása miatt veszi magához az élelmiszert, akkor amikor éhes, és ha eszik is cukros dolgokat, tudja hol a határ, sohasem fogja túlenni magát vele. Aki viszont a problémamegoldás eszközeként, valamilyen trauma elnyomása miatt, pótcselekvésből eszik, az hízni fog, legyen az bármilyen étel. Ja, hogy a társadalomban egyre nagyobb számban jelennek meg az elnyomott és ételbe fojtott lelki traumák? Ez csak okozat, talán az okok megtalálására kellene a nagyobb figyelmet fordítani. Ez legalább annyira fontos kérdés, és elsősorban te tehetsz önmagadért, hogy ne az étel legyen az egyetlen vigasztaló örömforrás.

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here