A pozitív gondolkodással kapcsolatos tévhitekről, és egy új értelmezéséről már esett szó. Most nézzük meg a valódi pozitív gondolkodás elsajátítása miként lehetséges. Előtte tisztázzuk, hogyan ne csináld, mert úgy csak ál pozitív gondolkodásra tehetsz szert, és az sehová sem vezet. Ugye, te nem akarsz beleesni abba, amibe már előtted sokan? Abba, hogy rosszul és eredménytelenül használják. Akkor itt most megtudhatod, hogy milyen lépéseket tehetsz, amivel a pozitív gondolkodás elsajátításának a lehető legjobb útján jársz.

 

Hogyan ne csináld!

A legnagyobb önáltatás, amit elkövethetsz, hogy eljátszod a pozitívat, akkor is, amikor sírni lenne kedved! Sok helyen olvashatod, hogy fókuszálj a pozitívra, a többivel meg ne törődj. Amikor azt mondják, nézd a jó oldalát mindennek, akkor éppen arra bíztatnak, hogy seperd a szőnyeg alá a helyzetet és csukd be a szemed. Kérlek, te ne tedd! Ez csak elfojtáshoz vezet, és előbb utóbb ki fog törni. Ez nem pozitív gondolkodás, hanem hülyeség!

Másrészt attól, hogy mondogatod magadnak, vagy másoknak, hogy te mennyire pozitív vagy, attól még nem leszel az. Nem szavakban kell pozitívnak lenned.

A valódi pozitivitás az, ha békében vagy mindennel, ami az életedben megjelenik, és nem a szavak szintjén, hanem energetikailag.

Ez nem működik csettintésre, és amíg nem ez van, addig nem kell eljátszanod, hogy megy neked. Teljesen rendben vagy akkor is, ha időnként kiakaszt valami. És ahhoz, hogy eljöjjön a pillanat, amikor már nem akaszt ki, az egyetlen út, ha hajlandó vagy ránézni, és megváltoztatni a viszonyulásodat hozzá. Az meg úgy nem lehetséges, hogy nem veszel róla tudomást. Az ál pozitív gondolkodás egy rózsaszín fátyol a szemed előtt, amitől nem látod, ami van. De ugye te is tudod, hogy az attól még ott van. Szóval sokkal hatékonyabb, ha elismered: „Ez most itt pocsék, és mit tehetek, hogy ez megváltozzon?”

kapcsold át az agyad

A pozitív gondolkodás elsajátítása nem a cél.

Az csak az eszköz. Mit sem ér, ha nem éred el vele, amit szeretnél. Hány olyan embert ismersz, aki bár roppant pozitív gondolkodónak vallja magát, mégsem jut semmire az életben? A pozitív gondolkodásnak meg kéne könnyítenie az életedet, lazábbá, megengedőbbé kéne tennie, nem pedig valakivé, aki kötelességszerűen nyomja el a benne lévő negatívnak minősített érzéseket, és görcsösen ismételgeti a megerősítéseket. Nem ez vezet el oda, ahová menni szeretnél!

Na de akkor mi? Mit tehetsz, hogy úgy használd, ahogy működik is?

 

Lépések a pozitív gondolkodás elsajátítására

Magad előtt soha ne tagadd le azt, ami benned van. A tagadás elfojtás! Légy hajlandó ránézni, és elismerni azt, ami van, mert ekkor indulhatsz el egy másik úton!

Tehát nézz rá, és tedd fel a kérdést: Mi van bennem most valójában? És mindent, ami feljön, ismerj el. „Elismerem, hogy ez van most bennem.”

Aztán megkérdezheted: Hogyan érezhetném magam ahelyett, ahogy most vagyok? Milyen más nézőpontok vannak, amikkel valami mást teremthetek, mint ami van?

Ezekre a kérdésekre ne keress választ, csak hagyd, hogy elindítsanak egy más irányba. Akárhányszor visszazuhannál, vagy eszedbe jut, tedd fel ezeket a kérdéseket.

reset your mind

Ne mantrázd őket! Mindig az energiával menj! A szavak nem számítanak!

Nem az a lényeg, hány százszor mondod el a pozitív megerősítést, teszed fel a kérdést, hanem az, hogy amikor kimondod, akkor milyen nyitottság, kíváncsiság, együtt áramlás, megengedés van benned! Az egy, lehet sokkal hatékonyabb, ha odateszed azt az energiát mögé, mint az ezer mechanikusan kimondott, automatizmussá vált mondat, vagy aminek a hátterében a görcsösség, a kételkedés energiája van.

A pozitív gondolkodást ne az elme szintjén valósítsd meg.

Hülyén hangzik most ez, hiszen a gondolkodást, hol máshol valósíthatnád meg. Én mégis azt mondom, hogy amikor pozitív gondolkodást mondunk, akkor valójában nem gondolkodásról van szó, ne azt értsd alatta! Amíg csak gondolkodsz valamiről, addig az az elméd szintjén létezik. Pedig nem az elméd teremt! Akkor sem, ha eddig azt hallottad, hogy „amit az elme el tud képzelni azt meg is tudja valósítani”. Ez az egyik legkorlátozóbb mondat, amit csak kimondhatsz. Mert mi minden lehetséges az elmén túl? Amit elképzelni sem tudsz? Felteheted a kérdést: „Mi mindent teremthetek, amit eddig elképzelni sem tudtam?”

A pozitív gondolkodás elsajátítása elképzelhetetlen anélkül, hogy tudatosabbá válj.

Ezt úgy tudod megtenni, hogy önmagad megfigyelőjévé válsz. Megfigyeled milyen gondolataid, érzéseid, reakcióid vannak az egyes helyzetekben. Vagyis nem hagyod magad automatában működni, és tudatosítod, amikor a szokásos hozzáállást veszed elő. És tudatosan abbahagyod ezt. Ez igényel némi odafigyelést. Résen kell lenned, és csekkolni, amikor előjön a régi mintád. És megváltoztatni. Ez lépésről lépésre fog menni, de ha kitartóan csinálod, azt veszed észre, hogy egyre kevesebb van belőle.

Ez nem egy lineárisan felfelé menő vonal, lehetnek hullámvölgyek, visszaesések. Ne tedd rosszá magad miatta. Lehetnek benne kényelmetlen pillanatok is. Csak haladj afelé, amit el szeretnél érni, és meg fog változni az életed.

Ha ennél még mélyebben érdekel a pozitív gondolkodás, akkor a pozitív gondolkodás tévhiteiről, a pozitív gondolatok erejéről,  a linkekre kattintva olvashatsz. Ha pozitív gondolatokat szeretnél, amikkel hatékonyan kezdheted a napot, akkor erről is olvashatsz. Biztosíthatlak, hogy nem elcsépelt, semmire sem jó mondatokat fogsz a cikkben találni!

Szeretnél még több ötletet? Ha inkább hatékonyabb útját választanád a tudatosságnak, akkor iratkozz fel a 21 TIPP-re:

Adatkezelési tájékoztató>>

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here