Amikor először hallottam azt a kijelentést, hogy „magadat helyezd az első helyre” anyaként, totális ellenállás ébredt bennem. Na neeem egy anya nem szeretheti jobban magát a saját gyerekeinél, nem helyezheti önmagát a gyerekek elé. Egy anyának áldozatokat kell hoznia  a család oltárán– gondoltam magamban. De ez a mondat nem tágított, egyre többször és egyre gyakrabban került elém. Tanfolyamokon, könyvekben és minden létező módon. És egyszer csak megérkezett a felismerés is. Azért mert törődöm magammal, időt és pénzt szánok a feltöltődésemre, azért mert, nem csak mások elégedettségére törekszem, még nem válok rossz anyává. Sőt.

Persze tudom, hogy a generációs minta a nő áldozatszerepéről még nagy hatással van ránk. Számos példát látok magam előtt olyan nőkről, akik úgy érzik feláldozták az életüket, és ezért jogot formálnak arra, hogy érzelmileg zsarolják gyermekeiket, rájuk nehezedve, felhánytorgatva mi mindent tettek értük. Vagy éppen folyamatosan irányítani próbálják, továbbra is gyermekként kezelik, már felnőtt, önálló életet élő, saját családdal rendelkező gyermekeiket. Nem engedik leválni őket, mert azzal kiüresedne, céltalanná válna az életük. Ezt a mintát mutatják a következő generációnak…

Feltöltődés nélkül elfogy mindaz, amit adhatnál

Gondolj bele, egy fáradt, kiégett, elkeseredett, stresszes nő mit tud adni a gyermekeinek, a párjának, önmagának? Elbizonytalanodik saját értékeit illetően, hiszen magát nem tartja sokra. Áldozat szerepben él, kötelességet teljesít és ez mérhetetlen frusztrációhoz vezet. Állapotáért a családtagjait teszi felelőssé, szerinte ők azok, akik lehúzzák, akik miatt fel kell áldoznia az életét. Ez dühkitörésekhez, veszekedésekhez, vagy éppen teljes begubózáshoz vezethet, kinek-kinek vérmérséklete és problémamegoldó készségei szerint. A berögzült minták dolgoznak, miszerint egy anya, egy feleség csak a családja rovására teheti azt, amit szeretne, vagyis nincs lehetősége, nem engedheti meg magának.

Mi történik valójában?

A döntést mindenki egyénileg hozza meg, akar-e áldozatként élni, és ezt a mintát és az ezzel járó energiákat közvetíteni a gyermekei felé, vagy hajlandó szakítani az eddigi szokásokkal, és megadni magának a törődést és a figyelmet. Utóbbi oda vezet, hogy a család kap egy olyan nőt, anyát aki egyensúlyban van magával, ezáltal a szeretetteljes energiák  áradnak belőle, és átölelik az egész családját.

Ahhoz, hogy ez így lehessen, fel kell ismerned, hogy akkor tudsz törődést, szeretetet, figyelmet adni, ha mindezeket te is megadod magadnak. Igen, jól olvasod, nem a másiktól várod, hogy megadja neked, hanem te magad megteremted magadnak a lehetőségeket erre.

Gondold végig, milyen energiákkal vagy jelen, amikor egyetlen porcikád sem kívánja azt, amit kötelességtudatból bevállaltál? Tudsz-e valódi jelenlétet adni, képes vagy-e megtisztelni a másikat a teljes figyelmeddel? Ugye, nem. Csak félgőzzel működsz.  Mi az értéke ennek? Valójában nem is vagy ott.

Feltöltődés - adj magadnak, hogy azután adhass

.

És akkor, amikor feltöltődtél, van energiád, akkor milyen vagy? Olyankor valóban ott vagy, és tiszta szívvel tudsz figyelni. Árasztod magadból a szeretetet és már csak a jelenlétedtől jobban érzi magát mindenki, aki a környezetedben tartózkodik. Mekkora különbség! Olyan anyává és feleséggé válsz, amilyen mindig is szerettél volna lenni. Jól érzed magad tőle és nem érzed kényszernek, kötelességnek, hiszen van az életednek más pillére is, amiben időről időre kiteljesedhetsz.

Pedig nem tettél mást, mint módot találtál arra, hogy magaddal törődj. Magadat tetted az első helyre! Csakis azt tudsz adni, ami neked magadnak is van. Ha frusztrációd van, akkor frusztrációt, ha szereteted, megelégedésed akkor azt.

Feltöltődés – a kérdés az, hogyan érheted el?

Természetesen nem azt javaslom, hogy menj el a másik végletbe, és csak te létezz önmagad számára. Találd meg a megfelelő arányokat, és akkor minden tevékenység feltöltődés, ahelyett, hogy elvenné az energiáidat.

Változtass kis lépésekben! Ha a családod azt szokta meg, hogy mindig otthon vagy, és háttérbe szorítod magad, akkor a drasztikus változás ellenállásokba ütközne náluk. De ha apránként adagolod nekik, hogy időnként lehetnek nélküled is, akkor könnyebb lesz az átalakulás.

Ha ennek ellenére mégis ellenállásba ütközöl, akkor se add fel. Tarts ki a döntéseid mellett, még ha ők nem is látják át, hogy ez az ő javukat ugyanúgy szolgálja, te tudd, hogy mindenki profitál majd belőle. Ha kitartasz, idővel megértik és tiszteletben fogják tartani a személyedet. Ezáltal ők is felismerik, hogyan tiszteljék saját magukat!

Alakíts ki magadnak annyi szabadidőt, amennyire szükséged van ahhoz, hogy energikusnak, lendületesnek érezd magad, aki képes felébreszteni magában a szenvedélyt, az élet szeretetét. Találkozz a barátaiddal, keress feltöltő, kikapcsolódást segítő programokat, fejleszd az önismeretedet, tanulj valamit, kezdj új hobbiba. Lehet ez bármi, ami segít új impulzusokhoz jutni.

Már írtam korábban arról, hogy küldetésemnek tekintem, hogy lehetőséget biztosítsak arra, hogy jobban érezd magad a bőrödben, kikapcsolódj, feltöltődj és egyúttal a tudatosságodat is fejleszd.

Ha kíváncsi vagy, mi zajlik benned, ami esetleg akadályozza, hogy olyan életet élj, amilyet szeretnél, akkor  a Térkép önmagadhoz – személyiségprofil elemzéssel felderíthetjük. Ha tovább is mennél vele, akkor a Turbózd fel magad! -egyéni online konzultáció alkalmas erre.  Ha a stílusod kialakítását összekapcsolnád az önismerettel, akkor a Ragyogj fel! – stíluskarakter evolúció pont erről szól.

Ha Access Bars kezelésre vágynál, akkor arra is van lehetőség!

Szeretnél még több ötletet? Iratkozz fel a 21 tippre  itt


Adatkezelési tájékoztató>> 

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here