Amikor azt mondom az élet játék, akkor nem azt értem alatta, hogy legyünk mindig idétlenek. (Bár miért is ne lehetnénk, ha ahhoz van kedvünk.) Az élet játékossága azt jelenti, hogy egy könnyed, finom, kíváncsi energiával létezünk, és éljük meg a mindennapokat. Ilyen az örömteli élet. Amikor nem ragadunk bele egy-egy élethelyzetbe, hanem továbblépünk, és arra figyelünk, mit hozhatunk ki belőle, ha már létrehoztuk. És nem valami izzadtságszagú módon, hanem lazán, mintha nem lenne tétje. Valójában nincs is. Ha belegondolunk, mi az aminek tétje van? Hiszen mindig van folytatás, mindig van továbblépésre lehetőség, és ha nem zárjuk el magunkat előle, akkor meg is fogjuk látni. Minden, ami kiakaszt, minden, ami megállásra késztet, az igazából mi? Csak a feltételezéseink, hogy mi fog történni, a félelmeink a következményektől, vagy a ragaszkodásunk valamihez, amit nem akarunk, hogy változzon. Ezek nem valósak, csak kitalációk, és legtöbbször egészen más dolog következik, mint amit kikövetkeztettünk. Felteheted a kérdést: Mit teszek itt jelentőségtelivé, ami nem az?  És elő fog jönni egy csomó nézőpont, korlátozás, amiről talán azt gondoljuk, hogy megvéd valamitől. De csak korlátoz abban, hogy játékosak legyünk. A játék nem csak a gyerekeknek való. A játékból nem kell kinőni, nem kell felnőni, legalábbis nem abban az értelemben, ahogy azt belénk sulykolták.

örömteli élet

Komolyodj meg, nőj fel, a felnőttek komolyan veszik az életet, az örömteli élet csak illúzió!

Ilyen és hasonló felszólításokat hallunk szüleinktől, akik pusztán amiatt aggódnak, hogy elkallódunk, nem tudunk érvényesülni az életben, ha nem vesszük elég komolyan. Az ÉLET valami súlyos, megpróbáltatásokkal, nehézségekkel teli valami, ahová emiatt kicsit félünk is kilépni. Micsoda veszélyek leselkednek ránk! És máris kész egy olyan elképzelés, amivel aztán nem sokat kezdhetünk, ha élvezni is szeretnénk az életet, nem pedig keményen végig csinálni. Nézd meg, hogy ez az elképzelés valóban a tiéd? Te választod tiszta szívből, vagy csak elhitted, hogy így van? Mi lenne, ha nem hinnéd el? Mi lenne, ha adnál esélyt annak, hogy az élet valójában csodás és játékos? Ehhez annyit kell tenned, hogy megnézed, az amit bevettél erről, az oda visz-e, ahová menni akarsz?

A nézőpontjaiddal teremted a valóságod!

Szóval, ha azt látod bizonyítottnak, hogy az élet nehéz és nem lehet lazítani, résen kell lenni mindig, akkor egészen biztos, hogy van egy ilyen nézőpontod. Szeretnéd ilyen alapokon élni az életedet? Esetleg van kedved mást választani? Csak buliból! Ne is mondd el senkinek! Csak játssz ezzel! Mi lenne, ha most azt választanám, hogy az élet játék? Mi lenne, ha most a könnyedséget választanám? És akkor az örömteli élet megvalósul.

Ahogy felteszed ezeket a kérdéseket, igazán csak játékból, elkezd megváltozni az energiád. Az ahogy a dolgaidra nézel. És felismered, tényleg szükségtelen túldramatizálni az életed. Persze, ha azt ismered fel eközben, hogy neked jobb volt a másik verzió, neked nem kell örömteli élet, akkor térj vissza ahhoz a nézőpontodhoz. Azért én kétlem, hogy fakír lennél, és nehézségekkel teli életre vágynál, de ki tudja, tedd azt ami a legjobb neked.

örömteli élet

Tedd azt, ami a legjobb neked!

Ahhoz, hogy szabadon választhass, meg kell látnod, hogy ami szerint most működsz, az valóban a tiéd-e, vagy valaki másé, akitől átvetted, készen kaptad. Gyerekként még nem vizsgálódunk, nem kételkedünk, beveszünk mindent, amit mondanak nekünk, így azt is elhittük a nálunk tapasztaltabbaktól, hogy az élet szenvedés. De most már tudhatjuk, hogy ennek nem kell így lennie. Az élet lehet játék is! Az örömteli élet nem csupán egy mese. Gondolj csak bele, milyen más az energiája a kettőnek. Az egyik súlyos, nehéz, összenyom, a másik olyan, mint egy könnyed nyári szellő. Ha széttárod a karodat, könnyedén felemel, és repít. Melyiket választod?

A játékosságban ott van valami bizsergető érzés, mintha a sejtjeid ugrálnának örömükben, és lehet, hogy pontosan ezt teszik. Olyan, mint a nyaralás. Tudod, amikor csak élsz bele a világba, lazán, egy strandpapucsban. Miért is ne lehetne az egész életed ilyen? Jó persze, télen azért vegyél fel egy cipőt, de ettől eltekintve, ki mondta, hogy az az életérzés csak a nyaraláskor lehet a tiéd? Kezdheted minden napodat úgy, mintha nyaralnál, hiszen mi is van akkor? Jól érzed magad, szabadnak, gondtalannak éled meg a napjaidat, és sokkal többet megengedsz magadnak, mint egyébként. Héé, és ki mondta, hogy ezt nem kaphatod meg máskor is? Igen az év más időszakaiban nem eszel minden este étteremben, és nem sörözöl a haverokkal a tengerparton, de most én nem cselekvésről beszélek, hanem arról ami mögötte van. Amit megadsz magadnak általa. A figyelmet, a törődést, a könnyedséget, a játékosságot. Reggelente, amikor felkelsz, és dolgozni mész, miért ne lehetnél ugyanaz a könnyed, játékos csaj (fickó)? Ki mondta, hogy csekkeket befizetni csak azzal a komor, összeszorultsággal lehet, ahogy tesszük rendszeresen?

örömteli élet

Mi van a pocsék helyzetekkel? Az örömteli élet nem csupa móka és kacagás?

Hát nem igazán. Vannak kényelmetlen helyzetek, amit nem fogadunk kitörő örömmel, és nem is kell. Szó sincs arról, hogy söpörjük a szőnyeg alá. Nem a hurrá optimizmusról beszélek én. Van, hogy sírunk, és van hogy fáj. Van, hogy dühöngünk és jó olaszos módra falhoz csapunk egy-két tányért. Ezek is mi vagyunk! Ez része az életnek, és nem kell úgy tennünk, mintha nem érdekelne, hogy elhagyott a párunk, vagy összevesztünk a legjobb barátnőnkkel, netán állástalanokká váltunk. De van különbség aközött, hogy hosszú időre elveszítjük a talajt a lábunk alól, vagy miután megéltük az érzéseinket, megnézzük, „Mi az amit tehetek, ki lehetek, hogy valami mást teremtsek az életemben?” és máris megjelenik a nyitottság a kérdésben, az ahogy a múltat elengedjük és afelé fordulunk, hogy mi az amit megtapasztalhatunk most.

Sokszor, amikor egy élethelyzet miatt rosszul érezzük magunkat, abban benne van az is, hogy egy ilyen helyzetben rosszul kell magunkat érezni, mert így csinálják mások is, és ezt jól lemásoljuk. Nem kell éveket adnunk az életünkből, hogy feldolgozzuk azt, ami történt. Persze lehet így is, ha önként választjuk és nem azért, mert azt hisszük, nincs más választásunk. Mindig van más választásunk! Ha hajlandóak vagyunk ránézni a dologra, és önámítás és hazugságok nélkül felismerni azt ami van. És csakis játékosan…

Ha szeretnéd, hogy az életed igazi játék legyen, használd a kérdéseket, mert ezekkel képes leszel kihozni magad a legkilátástalanabbnak tűnő helyzetből is, ha jól használod őket. És  ott a csodálatos Access Bars, hogy a nézőpontjaid ne korlátozzanak a választásaidban. Ha szeretnéd, várlak egyéni kezelésen és/vagy tanfolyamon!

Az életed egy folytatásos regény

Ha idáig eljutottál az olvasásban, akkor gratulálok neked a kitartásodért. Kíváncsi vagy, mi az oka annak, hogy vannak akik könnyedén teremtenek meg dolgokat az életükben, és vannak akik nem? Te melyik csoportba tartozol? Ennek rengeteg köze van a játékhoz, ahhoz, hogy az életet minek tekinted. Ahogy fentebb írtam, egészen más energiák dolgoznak az egyik és a másik esetben.

Erről olvashatsz az Tudatos élet – játékosság minden mennyiségben # 2 részében>>

Ha kíváncsi vagy, mi zajlik benned, ami esetleg akadályozza, hogy olyan életet élj, amilyet szeretnél, akkor  a Térkép önmagadhoz – személyiségprofil elemzéssel felderíthetjük. Ha tovább is mennél vele, akkor a Turbózd fel magad! -egyéni online konzultáció alkalmas erre.

Szeretnél még több ötletet? Iratkozz fel a 21 tippre  itt


Adatkezelési tájékoztató>> 

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here