A manipuláció sokak szerint csúnya, rossz, kerülendő dolog. Ha manipulálsz akkor nem vagy tisztességes – mondja a világ.
És valóban van a manipulációnak egy olyan formája, ami pusztító, ami csak a manipuláló személy érdekeit próbálja érvényre juttatni. Csakhogy a manipuláció maga, attól még nem válik üldözendővé, mert rossz kezekbe kerülve, romboló is lehet. Az a lényeg, hogy mi a motiváció mögötte.

Elkerülhető a manipuláció?

A manipulációt nem tudod elkerülni. Ugyanis minden manipuláció. Egy kedves nézés, egy kacsintás, a dekoltázsod, a testedből áradó érzékiség, ahogy játszol a hangoddal, vagy a kedvesség, amit adsz. Az öröm, amit kifejezésre juttatsz, amikor olyasvalakivel találkozol, akit régen láttál, és megörülsz neki. Ha elítéled a manipulációt, azzal elítéled ezeket is. El tudod őket kerülni? Nehezen…

Valahol minden manipuláció, ez az írás is. Játszom a szavakkal, az energiákkal, hogy belemanipuláljalak abba, ami kiterjeszti az életedet. Nincs vele hátsó szándékom, nem kényszerítelek, csak érzékelem, hogy van itt valami, aminek ha ismernéd a hátterét, akkor olyasmire használhatnád, ami a világot előre viszi, és ami a te életedet is előre viszi.

manipulált kép nő fényekkel

Mi a manipuláció?

A manipuláció hatás gyakorlás a másikra, a világra. Sőt még magadra is! Egy bánásmód, ahogyan viszonyulsz ahhoz, akivel interakcióban vagy.

A manipuláció sosem erőszakos, hisz az a cél, hogy a másik észre se vegye, hogy manipulálva van. Ennek ellenére, a manipuláció lehet a félrevezetés eszköze, mint ahogy azt valóban sok esetben látjuk is. Nekünk nem kell így használnunk! Lehet egy nagyszerű eszköz is a kezünkben, amit olyasmire használunk, hogy jobbá tegyük a világot! Te választasz, hogy neked melyik! Értelmetlen lenne amiatt kizárni az életünkből, mert vannak, akik visszaélnek vele.

Mi manipuláció, amiről nem is gondolnád?

Az is manipuláció, ha a megfelelő pillanatban, amikor erre van szükség, inkább hallgatsz, visszalépsz, visszavonulsz, mert érzékeled, hogy most ez teremt nagyobbat. Ez is manipuláció. Nem rontasz rá a másikra, nem okítod, nem mondod meg neki mit gondolsz, akkor sem ha tudod, hogy mi lenne neki a legjobb, mert érzékeled, hogy most azzal tudod belemanipulálni a számára többet adó helyzetbe, ha hátralépsz. Szóval nincs is benne aktív cselekvés, és mégis manipuláció…

Manipuláció, ha azt mondod, amit a másik meg tud hallani. Ez nem hazugság! Nem mást mondasz, hanem úgy mondod, ahogy be tudja fogadni. És annyit mondasz, amennyit egy adott pillanatban be tud fogadni. Se nem többet, se nem kevesebbet. Mennyi a pont jó, azt onnan tudhatod meg, hogy éber vagy az energiáira. Nem csak tolod rá a saját igazadat, hanem megfigyeled, hogy mi az, amivel a legnagyobb teret nyithatod számára. Érte, és nem ellene „dolgozol”.

Manipuláció ez? De még mennyire!

Elérnéd, hogy felismerje, mi neki a legjobb, ha úgy működnél, hogy ami a szíveden, az a szádon? Korántsem! Kényszernek, erőszaknak élné meg és elfutna, bezáródna, felhúzná a falait. Nem ez a cél! Mit csinálsz, ha egy 6 éves a szexualitásról kérdez? Azt mondod neki, amit a legjobb barátnődnek mondanál a témával kapcsolatban, vagy úgy mondanád neki, ahogy be tudja fogadni, meg tudja érteni? Fel sem merülne, hogy nevén nevezd a dolgokat, igaz? Hát ez is manipuláció! Elítéled?

Ha kiakadsz a főnöködre, és a kollégádnak kifakadsz majd arra jön a főnök, neki azért nem ugyanazt mondod igaz? Hacsak nem vagy öngyilkos típus, becsomagolod a mondandódat, hogy elérd amit szeretnél. Vagyis manipulálod őt.

A manipuláció nem harc, nem elnyomás, hanem együttműködés. Afelé visz, ami mindkettőtöknek jó, és működik. Ha valakinek más motivációja van mögötte, azt ne írjuk a manipuláció számlájára. Az nem a manipuláció bűne. A manipuláció egy eszköz, amit lehet egymás örömére és lehet egymás kárára is használni.

freud alert

Hazugság a manipuláció?

Amikor manipulálsz nem vagy hazugságban! És felmerül a kérdés: vajon egyenes vagy-e? Attól függ, mit értünk egyenes beszéden? Ha azt, hogy a másik arcába tolod, keményen, finomkodás nélkül, amit gondolsz, akkor nem. De vajon mikor döntöttük el, hogy ez a jó, helyes, követendő? Mit döntöttünk el arról, hogy a másikat megbántani az sikkes? Beletolni az arcába az „igazságot” az menő?

Persze sok esetben nagyszerű lenne, ha egyszerűen, kendőzetlenül csak azt mondhatnád, ami benned van. Ez akkor tudna működni, ha a másik pontosan azt értené alatta, mint amit te szeretnél neki mondani. Csakhogy ez a legritkább esetben van így. Így azt kell mondanod, amit a másik be tud fogadni, és így talán elérheted amit szeretnél, és ami neki is jó.

Amikor abban vagy hogy „na most megmondom az igazságot”, akkor felmerül-e benned, hogy mi az, hogy igazság? Az csak a te igazságod, amit te annak gondolsz, nem az abszolút igazság. Olyan nincs is. Az igazságnak annyi arca van, ahányan részt vesznek egy helyzetben. Mindenkinek megvan a maga igazsága. És ha te meg vagy győződve arról, hogy csak egy igazság létezik, és az a tiéd, akkor eléggé bezártad magad a saját igazságod börtönébe. Semmi mást nem fogsz észre venni, semmi más nem áramolhat be. Leginkább magaddal szúrsz ki, ha így élsz.

Ennek fényében nem az az egyenes beszéd, amikor a másik lényét tiszteletbe nem véve ráöntöd azt, amit az igazságnak gondolsz. Egyenes beszéd az, amikor valóban azt mondod, ami benned lejátszódik, de azt igyekszel úgy megfogalmazni, hogy azt a másik is be tudja fogadni. Hibáztatás, ítéletek és kényszerek nélkül, meghagyva a játékteret neki, hogy annak ellenére, hogy „mondtam, amit mondtam”, mást is választhat.

A manipulációban ott van a megengedés is. Azon vagy, hogy észre vétess valamit, amit te látsz, tudsz, és azután, hogy ezt ő választja-e, az már rajta múlik.

zsiráf és kisfiú

Az erőszakmentes manipulációval minden résztvevő az örömteliség felé nyit. Nyertes-nyertes szituáció alakul ki, senki sem érzi úgy, hogy rávették valamire, amit ő maga nem is akar.

A kérdésben levés manipuláció, az energiahúzás manipuláció, a lényed, ahogy jelen vagy a világban manipuláció. Melyikre mondanád, hogy ártalmas? Hisz mindegyik az erődbe emel, inspirál, és te inspirálod a világot ugyanezekre!

Szóval mi lenne, ha nem utasítanád el csípőből a manipulációt? Mi lenne, ha nem zárnád ki? Mutasd meg a világnak, hogy a manipuláció egy nagyszerű eszköz is lehet, ha nem mások ellen, ha nem öncélúan, hanem a világ, a környezetünk és önmagunk nagyszerűségére használjuk!

Mi az potencialitás, ami lehetsz, amivel belemanipulálhatod a világot, hogy válassza a többet, jobbat, nagyszerűbbet, még annál is csodásabbat, mint amit most még elképzelni sem tud?

Ha hozzájárulás lehetek neked ebben, akkor várlak egyéni Access Bars kezelésen, és/vagy Access Bars tanfolyamon.

Ha szeretnél 21 tippet az önkifejező, stílusos és kortalan önmagadhoz, akkor pedig iratkozz fel itt:

Adatkezelési tájékoztató itt >>

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here