A szerelem mindent legyőz, mondja a közhelyes mondás, de valójában ez nem teljesen igaz. Nem tud például megküzdeni az útonállóval, ami benned él. Ideális párkapcsolat nem jöhet létre anélkül, hogy ezt a haramiát ki ne iktatnád magadból.

„Tudat alatti” párkapcsolat

Bandukoltok kéz a kézben, minden csodás, majd szembetalálod magad egy útonállóval (gőzöd sincs, honnan került elő), egy érzéssel: „Mi lesz, ha ő is becsap, visszaél, megbánt?” És máris elakadtál. A felhők fölött járó érzéseid sokkot kapnak, a félelem eluralkodik rajtad, betonfal épül. Fenntartásaid lesznek, mert nem akarod megint megnyitni magad, sérülni, végig élni a szakítást, válást, kisemmizést, újrakezdést. Talán amikor először üti fel a fejét ez a gondolat, még sikerül elhessegetned, de jó útonállóhoz híven, nem nyugszik addig, amíg el nem veszi, amid csak van. Mivel az alapokat már lerakta, elkezdesz kételkedni, gyanakodni, keresed a jeleket, amik alátámasztanák a feltételezésedet. Belemagyarázod a helyzetekbe azt is, ami nincs is ott. Észre sem veszed, mire irányítod a figyelmedet, és az egyébként nagyszerűen kezdődő kapcsolat, hanyatlásnak indul. A párod persze nem érti mivel szolgált rá a bizalmatlanságodra. Úgy érzi mindent megtett, ugyanakkor benne is elindul a távolodás, másnak kezd látni, mint amilyennek megismert. A valódi lényedet eltakarja az a maszk, amit feltettél, hogy megvédd magad az újabb csalódástól. Birtokolni akarsz, biztosra menni, mintha az megvédhetne bármitől. Valójában azonban aktiválódott benned egy korábbi sérülés.

A párkapcsolat nem bírja el a múlt terheit

Persze erről mit sem sejtesz, hiszen nem tudatosul benned ez a folyamat. Azt gondolod, és látod, hogy az aktuális párkapcsolat megy tönkre, valójában inkább összeroskad a benned munkáló, múltbéli kapcsolatokból eredő sérülések terhe miatt. Amiket nem akarsz újra átélni, de pontosan emiatt a félelem miatt éled át újra és újra.

Meg persze azért, mert annak idején

• vagy csak legyűrted és elnyomtad magadban a fájdalmat, azt hitted, akkor gyorsabban túl leszel rajta és majd elmúlik. Annyira féltél átadni magad az érzésnek, féltél megmutatni a sérülékenységedet, hogy letuszkoltad a torkodon, aztán buliztál, éltél, alkalmi kapcsolatokat létesítettél, úgy tettél, mintha nem is fájna. Már-már te is elhitted, hogy így van.

• Vagy hagytad, hogy fájjon, de beleragadtál az áldozatszerepbe és ahelyett, hogy feldolgoztad volna, hibáztattál, haragudtál, gyűlölködtél, a másikat tetted felelőssé, és ez azóta is tart.   Mindkét esetben ott van az emlék a tudatalattidban, feldolgozatlanul, korlátozó hiedelemmé alakulva és hatással van minden párkapcsolatodra, amivel azóta próbálkoztál.

Sokszor hallom a klienseimtől, hogy „De miért kapom mindig ugyanazt? Mivel érdemeltem ki? Miért büntet ezzel a sors?” Szerintem szó sincs kiérdemlésről, vagy büntetésről. Egyszerűen arról van szó, hogy a félelmed vonzza a félelem tárgyát. Ha attól félsz, hogy megbántanak, akkor a kvantumtérben rendelkezésre álló valamennyi lehetőségből, azt vonzod magadhoz, hiszen arra helyezed a figyelmedet (félelmedet). Nem kell mást tenned, mint megtalálni a tudatalattiban megbújó feldolgozatlan emléket, hiedelmet és végre feldolgozni. Végleg!

Párkapcsolat tiszta lappal

Ha megtörténik a feldolgozás (megélés, megértés, megbocsátás, elengedés) akkor abban a bizonyos lélektani pillanatban, nem jön az útonálló, hogy pokollá tegye az életed és tovább virágozhat a párkapcsolat. Többé már nem fogják nyomni a múlt terhei egyik oldalról sem, és te sem fogod azt érezni, hogy a magasabb erő azzal büntet, hogy ugyanazokat a helyzeteket ismételteti veled. Képes leszel a jelenben élni, élvezni a párkapcsolat minden adományát félelem, gyanakvás és elvárások nélkül. Ahhoz, hogy ezt meg tudd tenni, dolgozni szükséges ezen a területen. A tudatosságfejlődés az egyetlen út. Ha van párkapcsolatod akkor azért érdemes változtatni ezen, hogy ne cipelj magaddal „láthatatlan” terheket, ha pedig éppen két kapcsolat között vagy, akkor a legideálisabb az időpont, hogy lerendezd a múltat és tiszta lappal kezdj bele egy új kapcsolatba. Ez jó lehetőség neked arra, hogy új fejezetet kezdj, és a párkapcsolat igazi minőségi kapcsolattá váljon az életedben!

Ha kíváncsi vagy, mi zajlik benned, ami esetleg akadályozza, hogy olyan életet élj, amilyet szeretnél, akkor  a Térkép önmagadhoz – személyiségprofil elemzéssel felderíthetjük. Ha tovább is mennél vele, akkor a Turbózd fel magad! -egyéni online konzultáció alkalmas erre.  Ha a stílusod kialakítását összekapcsolnád az önismerettel, akkor a Ragyogj fel! – stíluskarakter evolúció pont erről szól.

Ha Access Bars kezelésre vágynál, akkor arra is van lehetőség!

Szeretnél még több ötletet? Iratkozz fel a 21 tippre  itt


Adatkezelési tájékoztató>> 

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here