Mikor megszületünk teljes mértékben jelen vagyunk életünkben. Figyeljük saját érzéseinket és tudatjuk is a környezetünkkel, hogy valami nem a kedvünkre való. Teljes mértékben az önszeretet állapotában élünk. Tudunk nemet mondani!

Milyen mintát mutat a társadalom az önszeretet kapcsán?

Később azt látjuk és tanuljuk, hogy az önszeretet állapotában lenni, vagyis magunkat helyezni az első helyre, ördögtől való, egoista megnyilvánulás. Ha így teszünk önzőek vagyunk, ami a társadalmi megítélés szempontjából elítélendő.
De gondolj csak bele, amikor magadat, saját jóérzéseidet háttérbe szorítva, mások kedvére hozol döntéseket, akkor hogy érzed magad? Nem csattansz ki a jókedvtől, boldogságtól, igaz? Csak teszed a dolgod, vagyis amiről azt gondolod, hogy meg kell tenned. Áldozatot hozol. Szívből jön ez?
Ha kötelességből teszed, mert azt tanították neked, hogy felnőttként, felelősségteljesen kell gondolkodnod, akkor nem teszed bele a szívedet. Ez meg fog látszani a teljesítményeden és az eredményen is. Később pedig amiatt lesz bűntudatod, mert úgy fogod érezni, nem tettél meg mindent.

Hogyan nyilvánulsz meg az önszeretet teréből?

Ha az amit teszel szívből jön, ha figyelembe veszed saját érzéseidet, és ennek szellemében döntesz, nem érzed úgy, hogy áldozatot hozol. Azért teszed, mert van kedved hozzá, mert örömet akarsz szerezni. Szeretet és lelkesedés van benned. Az önszeretet alapja, hogy magadat helyezd az első helyre, és csak azt csináld, amit szívből tudsz végezni, nem pedig megfelelésből, felelősségtudatból, kötelességből. Azaz, ha megtanulsz nemet mondani olyan dolgokra, amiket nem szívesen vállalsz be!

Milyen reakciókra számíthatsz?

Azok, akikben még nem született meg a felismerés, hogy a harmónia alapja, hogy figyeled önmagad és kiállj saját érzéseid mellett, nem fogják kitörő örömmel fogadni, ha nemet mondasz valamire, aminek teljesítése nem szívből jön neked. Már csak azért sem, mert nem szoktak hozzá ahhoz, hogy elutasítod őket. De ha következetesen kitartasz, napról napra könnyebb lesz, és megtanulod kezelni az ilyen helyzeteket.

Hogyan mondj nemet?

Nyilvánvaló, hogy mióta az eszedet tudod engedelmességre tanítottak. Engem is. Az engedelmesség emiatt sokkal komfortosabb érzést kelt, mintha nemet mondanál, még akkor is, ha legszívesebben így tennél. Nem teszed, mert nem tanultad meg, hogyan mondj nemet anélkül, hogy rossz érzések keletkeznének benned, hogy azt éreznéd, meg fogod bántani a másikat. Szóval először le kell bontani azt az idegrendszeri kapcsolatot amit a folyamatos engedelmesség alakított ki, és új idegkapcsolatokat kell kiépíteni az agyban. Ez eleinte kényelmetlen érzéseket fog okozni, de idővel nagyon jól fogod tudni működtetni. Idegkapcsolatok akkor tudnak leépülni, ha nem kapnak több megerősítést, szóval következetesnek kell lenned.
Az első lépés, hogy elhatározod, hogy változtatsz a szokásaidon, és mostantól, csak olyasmiben veszel részt, amiben lelkes tudsz lenni. Nyugodtan vond be ebbe az elhatározásodba a családtagjaidat, és közeli barátaidat és kérd a támogatásukat. Minden egyes döntésedet indokold is meg, és magyarázd el, miért döntöttél úgy. Így elejét veheted a sértődésnek. Meg fogsz lepődni, egy idő után a környezeted megszokja a változást, és elfogadja a döntéseidet. Érteni fogják, hogy nem ellenük irányul, nem velük van bajod, egyszerűen csak jól akarod érezni magadat a bőrödben, sőt tiszteletben fogják tartani az igényeidet.

Mi köze az önszeretethez, hogy megtanulsz nemet mondani?

Ha mindig mások igényeit helyezed előtérbe a sajátoddal szemben, azt az üzenetet küldöd magadnak, hogy „én nem vagyok fontos”. Elhanyagolod magadat, nem fordítasz figyelmet arra, hogy jól érezd magad az életedben és a bőrödben. Ezzel az attitűddel élsz, így nem lesz meglepő, hogy mások ugyanezt fogják tenni veled, hiszen ezt sugárzod ki magadból. Nem adod meg magadnak, amire vágysz, így másoktól fogod várni, hogy megadják neked a figyelmet és a törődést. Ezt azonban hiába várod.
Ha viszont képviseled magad, és figyelsz a belső világodra, azzal összhangban működsz, akkor nem lesz szükséged arra, hogy másoktól kapd meg a figyelmet és törődést. Jól fog esni, de nem várod el. A harmóniát fogod magadból árasztani és rengeteg szeretetet és törődést tudsz adni a környezetedben élőknek anélkül, hogy közben feladnád, vagy elhanyagolnád saját magad.
Lehetséges, hogy nem érintett az egész életed, talán, csak bizonyos személyeknek, vagy helyzetekben okoz nehézséget számodra, hogy nemet mondj. A lényeg, hogy észre vedd, mi az oka, hogy így teszel. Figyeld magad és az érzéseidet ezekben a helyzetekben és lépj a megvalósítás útjára.

Ha kíváncsi vagy, mi zajlik benned, ami esetleg akadályozza, hogy olyan életet élj, amilyet szeretnél, akkor  a Térkép önmagadhoz – személyiségprofil elemzéssel felderíthetjük. Ha tovább is mennél vele, akkor a Turbózd fel magad! -egyéni online konzultáció alkalmas erre.  Ha a stílusod kialakítását összekapcsolnád az önismerettel, akkor a Ragyogj fel! – stíluskarakter evolúció pont erről szól.

Ha Access Bars kezelésre vágynál, akkor arra is van lehetőség!

Szeretnél még több ötletet? Iratkozz fel a 21 tippre  itt


Adatkezelési tájékoztató>> 

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here