Előfordul, hogy azt hisszük, a vágyaink beteljesülése elhozza a boldogságot, a megelégedést az életünkben. Vágyunk valami újra, valami másra. Új impulzusokra, látványra, illatra, érintésre, az ismeretlen felderítésére. Valamire ami felráz a megszokottból és új színt visz az életünkbe. De amikor megkapjuk, villám gyorsan megszokjuk, anélkül, hogy valóban megéltük volna teljes valójában, hogy láttuk volna az értékét, és megadtuk volna azt a figyelmet, amit érdemel. És megyünk tovább, újdonság után kutatva. Észrevesszük egyáltalán mi a valódi érték az életben? Vagy csak álmodozunk és elégedetlenkedünk, aztán megint álmodozunk.

 

Miért hisszük, hogy hiányzik a harmonikus kapcsolat az életünkből?

Mert meg sem látjuk a harmóniát. Mindentől azt várjuk, hogy elkápráztasson. Várjuk a nagyjelenetet, a csinnadrattát. Pedig a boldog pillanatok száma megszámlálhatatlan, pusztán észre kellene vennünk őket. De úgy tűnik, amiből sok van, azt nem értékeljük igazán. Akkor tűnik fel a hiánya, ha átmenetileg kevesebbet, vagy egyáltalán nem kapunk belőle…

Természetes, hogy a párunk ránk mosolyog, átölel, megfőzi a vacsit, vagy leviszi a szemetet. Nem vesszük észre benne a harmóniát, pedig ott van. Gondolj csak bele! Ha most ebben a pillanatban eltűnne az életedből, mekkora űrt hagyna maga után? Akkor is, ha néha zsörtölődik, ha olykor morcos, ha keveset beszél, vagy húzza  a száját, ha veszel valamit. Ki lennél nélküle?

Lehet, hogy nem a Kanári szigeteken nyaraltatok, és a koszos zokniját folyton az ágy alól húzod elő. Az is lehet, hogy kissé költekezős, és időnként ingerülten válaszol, de tényleg nem látod, mennyi mindenben támogat? Igen vannak hiányosságai, legalábbis szerinted. Amúgy meg, ha elengednéd az elvárásaidat, hogy valamilyennek lennie kellene, akkor felismernéd, hogy éppen úgy jó, ahogy van. Most ezt tudja, ami nem jelenti azt, hogy nem törekszik, nem alakul és változik. A saját tempójában, úgy ahogy neki jó. Miért akarod neki megmondani milyennek kéne lennie? Felejtsd el! Nézd meg inkább azt, mi mindent tesz.

És ha már itt tartunk, nézd meg azt is, te mit teszel? Harmóniára vágysz? Szuper! Mit tehetsz azért, hogy harmónia legyen az életedben?

Harmonikus kapcsolat

.

Mit teszünk a harmonikus kapcsolat létéért?

Ami feltűnt, hogy rettentően kényelmesek vagyunk. Sokkal könnyebb kijelenteni, hogy „nekem ez így nem jó, változz”, mint megmutatni saját példánkon keresztül, milyen is az ideális partner. Amikor azt mondjuk „nem teszel meg mindent a kapcsolatunkért”, akkor megvizsgáljuk-e, hogy „vajon én megtettem-e mindent a kapcsolatunkért”? Valószínűleg nem, ha így lenne, a probléma nem állna fenn, hiszen mindig az tér vissza hozzánk, amit magunkból adunk.

Így aztán hiába is várjuk az örömteli életet, mert az magától nem fog beköszönteni. Új vizekre evezünk, hátha majd ott megkapjuk. Ezzel az a probléma, hogy kívülről várjuk megint. Pedig egyetlen hely van, ahonnan a boldogság érkezhet hozzánk, és ez nem kint, hanem bent van. Ha nem tanuljuk meg elfogadni és szeretni a másikat, úgy ahogy van, ha nem tanulunk meg elvárások nélkül adni, akkor akár a szőke herceg is jöhet, ő is csak addig lesz számunkra tökéletes, míg meg nem szokjuk a létezését. Aztán újra csak hibákat fogunk látni.

Idealizált harmonikus kapcsolat

Emlékszel még a kapcsolatotok elején milyenek voltatok egymással? Ne várd, hogy újra olyan legyen. Arról álmodsz, hogy folyamatos tűz és lángolás legyen a kapcsolatban, úgy, mint az első hetekben, hónapokban. De belegondoltál egyszer is, hogy az milyen strapás? Lehetetlen fenntartani egy ilyen állapotot, egyrészt, mert nem tudunk egy életen át az újdonság varázsával szolgálni, másrészt, egy friss kapcsolat igényli a folyamatos figyelmet, és mellette minden mást elhanyagolunk. Én a magam részéről nem szeretnék egész életemben, kizárólag a párkapcsolatomra figyelni, hiszen az életben annyi érdekes, felfedezni való, inspiráló dolog van. Miért korlátoznám magam egyetlen területre.

Minden tartós kapcsolatban eljön a pillanat, amikor azt érezzük, valami megváltozott, valami más, mint eddig volt. Ezzel egyidőben jön az ijedtség is, biztos már nem szeret. És amikor elindul a vezérhangya, elkezdi keresni a jeleket, hogy alátámaszthassa a feltételezést. És persze talál is, és gyanakszik, és bekérdez.  Ettől aztán tényleg romlásnak indul a kapcsolat.

Tudod miért változik meg a kapcsolat? Mert elmélyül, és egy másik minőségben lesz jelen. Gondolj csak bele, mi a különbség aközött, hogy 60 métert szeretnél lefutni, vagy 10 kilométert. Egészen másként futsz igaz? Ugyanez igaz a kapcsolatokra is. Ha hosszú távban gondolkodsz, nem sprintelheted végig a pályát. A társadtól azt várod, hogy ezt tegye, miközben te sem vagy képes erre.

Mi a megoldás?

Nem azt mondom, hogy ne törekedjünk a lehető legjobbat kihozni a kapcsolatból, sőt! De azt ne úgy tegyük, hogy egymásra mutogatunk, és azt várjuk, hogy valaki majd megmenti. Valóban az örömteli élet fellegvára lehet a kapcsolat, ha megtanulunk más szemmel nézni a partnerünkre. Meglátjuk benne a szeretetre vágyó lelket, akivel igenis együtt tudunk élni, ha igazán akarunk. Vegyük észre az erényeit, erősítsük, támogassuk őt mindabban, amiben változni szeretne, és vegyük észre, hogy az egyetlen probléma, hogy mást várunk el, mint amit meg tud, vagy akar tenni. Ezek elengedésével igazán együttműködő, építő, örömteli kapcsolódás lehet a miénk.

Ha kíváncsi vagy, mi zajlik benned, ami esetleg akadályozza, hogy olyan életet élj, amilyet szeretnél, akkor  a Térkép önmagadhoz – személyiségprofil elemzéssel felderíthetjük. Ha tovább is mennél vele, akkor a Turbózd fel magad! -egyéni online konzultáció alkalmas erre.  Ha a stílusod kialakítását összekapcsolnád az önismerettel, akkor a Ragyogj fel! – stíluskarakter evolúció pont erről szól.

Ha Access Bars kezelésre vágynál, akkor arra is van lehetőség!

Szeretnél még több ötletet? Iratkozz fel a 21 tippre  itt


Adatkezelési tájékoztató>> 

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here