Azt hiszem senkinek sem kell bemutatni, milyen is a féltékenység, mert mindannyian átestünk már rajta valamilyen mértékben. Egy belső bizonytalanság ami gyomorszorításban jelentkezik, aztán fokozódik és szépen szétterjed benned, átveszi az uralmat feletted, a legutolsó hajszáladat is beleértve. Szét tudnál robbanni a feszültségtől és a félelemtől, hogy elveszíted a pozíciódat, a másik mellett. Kiszolgáltatottá tesz, érzed, hogy sérülékeny vagy, megbánthatnak és már nem tudod irányítani az életedet, annyira a hatása alá kerültél. Dübörög benned, beindul a vezérhangya és már látod is a társadat, amint éppen mással hetyeg. Enyhébb esetben idővel oldódik a feszültség, de a bogár már beült az agyadba, és a bizalom illan. Súlyosabb esetben, amolyan olasz módra, kikelsz magadból és dühöngsz, jelenetet rendezel, és ezzel rongálod a kapcsolatot. Ha a féltékenység beteges méreteket ölt, akkor árgus szemekkel figyeled, és minden jelre ugrassz totálisan szétzúzva a meghitt szeretetteljes érzéseket. A féltékenység függőségében élsz. Ennek a leküzdéséhez legelőször meg kell nézni, mik is a féltékenység lelki okai.

.

A féltékenység lelki okai: mi van a hátterében?

A saját őrületes bizonytalanságod, hogy nem vagy elég jó, hogy nem vagy képes megtartani a másikat. A birtoklási vágyad, hogy csak a tiéd legyen. Korlátozod és megfojtod, levágod a szárnyait. Melletted szürkül meg, mert nem engeded, hogy éljen, nem jut más impulzusokhoz és elsorvad melletted. Nem csak őt ölöd meg, hanem a kapcsolatot is, de addigra már neked sem kell, mész tovább. A féltékenységed pedig megy veled….. mert nem a másik idézte elő, hanem te magad, így kezdődik minden elölről.

.

A féltékenység lelki okai: egy másik verzió

Amikor a kedvesed szándékosan váltja ki belőled a féltékenységet, és élvezi, hogy el is éri. Így akar megbizonyosodni arról, hogy fontos neked. Játszmázik… és te belecsúszol. Érzed, hogy játék, és mégis fáj. De vajon megéri-e, hogy szerez vele egy kis figyelmet, miközben lerombolja az eredendően (jó esetben) meglévő bizalmat és kételyeket ébreszt.

.

A féltékenység lelki okai és a kiút

Ismerd fel, hogy bár a féltékenység sosem segít, arra jó hogy, szembesülj a benned zajló folyamatokkal, azzal, hogy még mindig él benned a birtoklási vágy, a félelem az elvesztéstől és a sérüléstől, továbbá az önértékeléseden is van mit dolgoznod még.
Ha belátod, hogy ami a tiéd, azt nem veszítheted el, és ami nem az, azt megtartani sem tudod, máris okafogyottá válik minden féltékenység….

Ha kíváncsi vagy, mi zajlik benned, ami esetleg akadályozza, hogy olyan életet élj, amilyet szeretnél, akkor  a Térkép önmagadhoz – személyiségprofil elemzéssel felderíthetjük. Ha tovább is mennél vele, akkor a Turbózd fel magad! -egyéni online konzultáció alkalmas erre.  Ha a stílusod kialakítását összekapcsolnád az önismerettel, akkor a Ragyogj fel! – stíluskarakter evolúció pont erről szól.

Ha Access Bars kezelésre vágynál, akkor arra is van lehetőség!

Szeretnél még több ötletet? Iratkozz fel a 21 tippre  itt


Adatkezelési tájékoztató>> 

.

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here