A múlt hétvégén moziban jártunk és olyan filmélményben volt részünk, mint már régóta nem. Az elmúlt időszakban rengeteg feledhető és gyenge filmet volt szerencsém végigszenvedni, de A beavatott >>> most kárpótolt mindenért. Még másnap is a film hatása alatt voltam és folyamatosan mondogattam a férjemnek, hogy és arra mondatra emlékszel, hogy….? Húú és a mondanivalója is mennyire ült….!

Ha már csak arra gondolok, hogy a Chicagóban játszódó történet alapját az adja, hogy valamikor a jövőben a háború után megmaradt  társadalmat 5 csoportra osztják, már ez egy elég érdekes teória.

A beavatott csoportok erényei

Minden csoport egy-egy erényt képvisel, melyet magas szinten művel. A csoportok tagjai más-más feladatokat látnak el és sohasem érintkeznek egymással. Aki eléri a 16 éves kort választás elé kerül: a Bátrak, a Műveltek, az Őszinték, az Önfeláldozók, vagy a Barátságosak csoportjához akar-e tartozni, függetlenül attól, hogy melyik csoportba született és nevelkedett a választás napjáig. Ez eleve belső konfliktust okoz azokban a fiatalokban, akik a születési csoportjukkal nem tudnak teljesen azonosulni, saját magukhoz, vagy szüleikhez legyenek hűek. Komoly dilemma ez, hiszen bármelyik mellett döntenek is, fájdalmat okoznak vele.

A beavatott: döntések és kihívások

Főhősünk Tris is a döntés elé kerül, majd, számos kihívással találja magát szembe, megküzd önmagával, a rendszerrel, mások hatalomvágyával. Megtudja, hogy nem minden az, aminek látszik. Ellenségekből lesznek barátok, és a barátok ellenfelekké válnak. Számos fordulatra lehet számítani és persze a szerelem sem maradhat el. A legfontosabb kérdések, hogy mi van azokkal, akik nem akarnak választani az erények között, mert mindegyik egyformán fontos számukra, és hogy valóban létezhet-e olyan társadalom, ahol nincs jelen az erőszak, a hazugság, és a hataloméhség….

Persze ezek a kérdések tovább élnek majd benned, ha te is megnézed ezt a filmet, mert a válaszok belül vannak, és nem a filmvásznon!

Cikk megosztása: Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here