Arra vágysz, hogy szeretet vegyen körül, hogy megérezd a másikban, hogy fontos vagy neki. Vágysz a szerelemre, és ha éppen nem vagy benne, visszasírod euforikus időszakát.  Újra érezni akarod azt a vibrálást, ami ezzel együtt jár. Közben pedig lehet, hogy azt sem tudod pontosan, hogy mi is a szerelem fogalma?

Szóval, mi a szerelem? A szerelem fogalma nem más, mint…

Kivetítés! Egyrészt magadat látod a másikban. Mindazt megtestesíti, amit magadban is szeretsz és mivel ez az eufória körülvesz, azt amit nem szeretsz, éppen akkor, nem is tudod, nem is akarod észre venni. Másrészt egy űrt szüntet meg benned azáltal, hogy megkapod tőle, amit saját magadnak nem adsz meg. Emiatt úgy érzed, teljes az életed, semmi sem hiányzik belőle.
A szerelem fogalma viszont azt is magában hordozza, hogy a szerelemnek múlnia kell, ahogy a Zorán dal is mondja, mert nem éghetsz ilyen hőfokon egész életedben.

Miért is nem éghetsz sokáig?

A fiziológiai okokon túl, azért mert mindig minden változik és az ehhez való alkalmazkodási képességed hozza a fejlődést és azt, hogy ne und magad halálra. Képzeld el, ha mindig-minden tökéletesnek látszana! Úgy élnél, mint a Stepfordi feleségek című filmben…. Mivel a változás ellen tenni nem tudsz, sokkal egyszerűbb elfogadni, alkalmazkodni hozzá és kihozni belőle a legjobbat.

A szerelem fogalma: eltávolodás lehetősége (önmagadtól)

Tehát a szerelem fogalma alatt kijelenthetjük, a szerelem elmúlik, és maradnak utána a szürke hétköznapok. Ha abban az illúzióban ringatod magad, hogy ez nem következik be minden esetben, akkor nagyon nagy csalódás ér majd. Miután elmúltak a „mézes évek”, a hiányérzeted újra feltámad, és űr keletkezik ismét. Megszűnik a vibrálás és csalódást érezhetsz. Elindul benned egy gondolat, hogy a másik már nem szeret, hiszen nem úgy törődik veled, mint korábban. Ilyenkor csak azt nem veszed észre, hogy már te sem úgy nézel rá, te sem fejezed ki rajongásodat. A gondolatok érzéseket szülnek mindkét oldalon, és elkezdődik az eltávolodás. Megnyílik a lehetősége annak, hogy valaki másnál keresed, amit köztetek elveszettnek hiszel. Talán szakítasz, vagy belemenekülsz egy külső kapcsolatba. A szeretői viszony nem gyógyír semmire. Átmenetileg okozhat jobb érzéseket, de a problémát soha nem oldja meg, sőt, még inkább eltávolít egymástól.

Mi is a gond valójában?

A klasszikus mesék, mindig úgy fejeződnek be, hogy a királyfi elnyeri a királylány szívét, fele királyságát, és boldogan élnek, míg meg nem halnak…… A megpróbáltatások mindig addig tartanak, amíg egymásra nem találnak. Addig kell megküzdeni a sárkánnyal, a gonosz mostohával, de attól kezdve, hogy egybekelnek már semmilyen akadály nincs. Ezt az anyatejjel szívtad magadba, ez lett az idealizált kép. Vágyálmaid is erről szólnak, sőt a manapság oly divatos  lelki társ keresési mizéria is arra utal, azt képzeled a lelki társ az a valaki, akivel rózsaszín az élet.

Nincs rózsaszín élet!

A szerelem fogalma, az idealizált kép és a valóság közelében sem járnak egymásnak, ezért érnek csalódások. Elvárásokat támasztasz, és annak ember nem tud megfelelni, csak a mesebeli királyfi. Ha elkezded reálisabban látni a képet, akkor be kell látnod ezt, hiszen az ember, akivel összekötötted az életedet ugyanaz, csak most már a szerelem fátyla lehullott, megszoktátok és megszereztétek egymást, kényelmesen hátradől mindenki a saját foteljében, mert úgy érzi, már nincs szükség rá, hogy megfeleljen a másiknak és elkezdi önmagát adni. És itt a bökkenő!

A megfelelés és az elvárások

Egyik oldalon ott a vágy, hogy mindent úgy csinálj, ahogy a másiknak jó, másik oldalon meg ott vannak az elvárások, hogy milyennek kéne lennie az ideális társnak. Valójában senki sem önmagát adja, hanem igyekszik királyfi és királylány lenni. Egy olyan maszkot visel, ami nem ő. De ez a maszk egyszer csak lekerül, és a valóság kicsit más.

Ha a szeretet amit a kapcsolat elején éreztél és adtál őszinte, elvárásoktól mentes tiszta szeretet lett volna, akkor később se lenne gond, hiszen ez az érzés nem abból fakad, hogy a másik mit ad, vagy nem ad, hanem önmagadból (ÖN-MAG-AD). Így viszont, ha egyik megváltoztat valamit a másik is hozzá idomul, és eltűnik a valamit valamiért szeretet. Bár a kapcsolatok többségénél ez így működik, ennek nem kell így lennie. Ezt a szeretetet önmunkával át lehet alakítani. Persze ez hosszadalmas folyamat, de ez az egyetlen út, hogy úgy add és kapd a szeretetet, hogy az táplál és örömet okoz. Következő bejegyzésben pontokba szedve megvizsgáljuk, mi élhet benned és azt hogyan oldhatod fel, vagyis mi a megoldás….

A cikk folytatását itt olvashatod.

Ha kíváncsi vagy, mi zajlik benned, ami esetleg akadályozza, hogy olyan életet élj, amilyet szeretnél, akkor  a Térkép önmagadhoz – személyiségprofil elemzéssel felderíthetjük. Ha tovább is mennél vele, akkor a Turbózd fel magad! -egyéni online konzultáció alkalmas erre.  Ha a stílusod kialakítását összekapcsolnád az önismerettel, akkor a Ragyogj fel! – stíluskarakter evolúció pont erről szól.

Ha Access Bars kezelésre vágynál, akkor arra is van lehetőség!

Szeretnél még több ötletet? Iratkozz fel a 21 tippre  itt


Adatkezelési tájékoztató>> 

1 Hozzászólás

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here