Szinte senki sincs ezen a földkerekségen, aki ne találkozott volna párkapcsolati problémákkal. Sőt megkockáztatom, hogy senki sincs. Egész iparág épült már arra, hogy ezeket megoldjuk. Önsegítő könyvek, terápiák sokasága áll a rendelkezésünkre, és mégsem megy igazán. Ugyanazok a helyzetek ütik fel a fejüket. Lehetséges, hogy teljesen más nézőpontból lenne érdemes megközelíteni ezt az egészet? Mi van, ha azért nem működnek ezek, mert mind ugyanazokból a nézőpontokból indul ki, és ugyanarra építenek? Mi van, ha eleve hibás feltételezésekre alapulnak? A párkapcsolati problémák megelőzése (megoldás) hatalmas téma. Ebben a 3 részes írásban, megmutatok 10 tippet, amik szakítanak a hagyományos látásmóddal, és új alapokra helyezik mindazt, amit a párkapcsolatokról, a párkapcsolati problémák megelőzése terén eddig hittünk.

Az előző két részben szó volt arról, hogy

1.) engedd meg, hogy egyedi legyen a kapcsolatod, ne akarj ideális, normális, tucat elvek szerint működtetni valamit, ami teljesen egyedi.
2.) engedd szabadon magad és a társad, vagyis hogyan ne csinálj börtönt a párkapcsolatból.
3.) légy nyitott, teljes sebezhetőséggel, leengedett falakkal, mert ha bezárod magad attól tartva, hogy megsérülhetsz, a jó dolgokat is kirekeszted.
4.) engedd el a ragaszkodást, adj utat a változásnak magadban, és a másikban, hiszen a változás mindig valami jót hoz, még akkor is, ha pillanatnyilag kényelmetlen is amit megélsz.
5.) légy az, amit a másikban látni szeretnél, ugyanis ha benned nincs meg, akkor mástól sem tudod majd befogadni.
6.) mindennap teremtsd újra a kapcsolatot, azért, hogy ne cipeld magaddal a múltad terheit, és  a másoktól átvett mintákat.
7.) pusztítsd el az elvárásaidat, mert ezek olyan korlátokat állítanak eléd, amiktől nem látod mindazt  a jót, ami egyébként beáramlik az életedbe.

És akkor nézzük a folytatást… Az első 3 tippet elolvashatod itt, a következő 4-t pedig itt találod.

szomorú lány

8.) Hagyd magad mögött a múltat

Erről már volt szó, az egyik tippben, de nézzük meg kicsit részletesebben.  A legtöbb „terápiában” rengeteget foglalkoznak a múlttal. Boncolgatják, vesézgetik, keresik-kutatják, hogy mi miért történt, és mit kellett volna másként csinálni. És majd a csodásnak éppen nem mondható múltból született felismeréseket jól átültetik a jelenbe. Ezzel az a „probléma” hogy a múlt már elmúlt nem létezik, nem lehet rajta változtatni, így minden energia, amit arra fordítasz, hogy megértsd, tiszta idő és energia pocsékolás. Visszamész oda, és közben nem vagy itt. Nem tudod megélni a jelent.

A másik, hogy minden, amit a múlt alapján következtettél ki tévútra visz, és bekorlátoz.

Semmi más nem tud megjelenni az életedben, csak az, amit a nézőpontjaid alapján megengedsz. Ha a múlt alapján vonsz le következtetéseket, akkor pontosan azt fogod ismételni, amit a múltban tapasztaltál. Megpróbálod megvédeni magad attól, hogy újra megtörténjen, ellenállás keletkezik benned, és közben arra fókuszálsz, hogy elkerüld, és ezzel gyönyörűen megteremted. Ráadásul ugyanazzal a nézőponttal rendelkezel, miszerint ez nem működik, és ezt is tapasztalod, hiszen a nézőpontjaid teremtik a valóságodat, és nem fordítva.

Egy nagyon fontos dologról feledkezel meg közben. Amiről azt a következtetést vontad le, hogy a múltban nem működött, ezért el kell kerülnöd, akár még olyan áron is, hogy falakat húzol fel, nem biztos, hogy egy másik helyzetben ne működne. Ha nem lennének nézőpontjaid arról, hogy ez nem működik! Ez van, ha kész válaszaid vannak, a holnapodat, de akár a jelenedet illetően is. Ezért jó kérdésben élni, és ahelyett, hogy múltbéli tapasztalásokra támaszkodsz, nyitva hagyni a lehetőségét bárminek. Akár annak, hogy most működhet, hiszen ez egy teljesen más pillanat.

A múlt elmúlt, semmit sem tanulhatsz belőle, kizárólag korlátoz, elnyomja az éberségedet, és megakadályoz abban, hogy a pillanatnyi választásaid alapján éld az életed, aszerint, ami neked éppen akkor működik.

9.) Légy egyenrangú, köteleződj el, önmagad, és az életed mellett

Egész életünkben azt tanuljuk, hogy  a kapcsolatokban folyton áldozatokat, kompromisszumokat kell hoznunk, vagyis azért, hogy kapcsolatban élhess add fel önmagad. Gyönyörűen látszik is, hogy szüleink, de leginkább nagyszüleink generációja pontosan így is élt, alárendelte magát mások életének, vélt boldogságának. Elköteleződött a kapcsolata, a férje, a családtagjai, a gyerekei mellett, de maga mellett a legkevésbé sem. Ha te is ezt a mintát másoltad le, akkor ideje választani valami mást, ezt meg meghagyni azoknak, akik évezik a sanyarú sorsot és eszükben sincs boldognak lenni a kapcsolatukban.

Mi lenne, ha nem áldoznád fel magad, a boldogságodat azért, hogy a partnerednek, vagy valaki másnak kedvezz?

Nem várhatod, hogy partnernek kezeljen a párod, ha te magadat nem tartod egyenrangúnak vele!

És ez alatt nem azt értem, hogy mindent meg kell osztanotok egymással, és nem lehet magánszférád.  Épp ellenkezőleg, azt, hogy te is és ő is saját maga mellett köteleződik el, és nem a kapcsolat, vagy egymás mellett. Senki sem áldozza fel magát, nem rendelődik alá a másik igényeinek, hanem a „Mi királyságából” teremtitek a kapcsolatot, ahol mindkét fél arra törekszik, hogy táplálja a kapcsolatot, de nem úgy, hogy közben feladja önmagát. Ha belegondolsz, az nem tud táplálni mást, aki, önmagát és a saját igényeit feladta, hiszen akkor ő boldogtalan, és nincs is olyan bázisa, amiből adhat.

Ha feladod magad, ha nem önmagad mellett köteleződsz el, az azt jelenti, hogy kiálltál magad mellől.

Ilyenkor várod a másiktól, hogy boldoggá tegyen, és azt érzed, hogy te mennyi mindent megteszel érte, még a saját igényeidet is alárendeled az övének, és elvárod, hogy ő ugyanezt tegye meg érted.

Nincs szükség áldozatokra, önfeladásra. Arra viszont igen, hogy tudd, hogy a legfőbb bázisod és támogatód, te magad vagy, mindenki más, így a párod is, nem az energiaforrásod, pusztán hozzájárul ahhoz, hogy még többet kihozzatok kettőtök kapcsolódásából.

fekvő lány

10.) Szexelj szabad választásból

Most egy kényes témához érkeztünk, nem véletlenül hagytam ezt utoljára, és még azelőtt is hosszan latolgattam, hogy betegyem-e. Aztán azt választottam, miért is ne. Ha idáig jutottál az olvasásban, akkor talán nem csapja ki a biztosítékot nálad, ha pedig az előző 9 tippet már megvalósítottad, és éled, akkor teljesen természetes lesz ez is. Ha úgy érzed, hogy ettől összeszorulsz, sőt elzárkózol, az is rendben van. Nem arról van szó, hogy ez a 10 tipp csak együtt működik. Válaszd azt, amelyik jelen pillanatban könnyű számodra, amit hajlandó vagy működtetni. Lehet, hogy később bővül a kör, és az is lehet, hogy az nem mostanában lesz, vagy nem ebben az életedben. Az a nagyszerű az egészben, hogy én semmit sem szeretnék letolni a torkodon, pusztán felvillantom a lehetőséget, hogy ilyen is van, aztán hogy te választod, vagy sem, most, később, vagy soha, az már rajtad múlik. Bárhogy is van, vagy lesz, te is és mindenki más is csodálatos és nagyszerű végtelen lény, és a pillanatnyi választásaid szerint éled az életedet, és teremted a valóságodat.

De térjünk vissza, ebben a tippben miről is van szó?

Ahogy ebben a valóságban, a világnak ezen a fertályán tekintünk a szexre, és arra, hogy milyen egy jó kapcsolat ezen a téren, az meglehetősen korlátozó. A szex, mint téma nem csak a kapcsolatokhoz kötődik, de most ebbe nem mennék bele mélyen, mert ez elég szerteágazó, és ez az írás nem erről szól. Inkább csak a párkapcsolatok szemszögéből nézzük meg, mi is a korlátozás ebben.

Amikor kapcsolatba lépsz valakivel, és az működik neked, akkor elkezdesz hosszú távra tervezni, akár egy életre. Aztán lehet, hogy ezt meg is pecsételitek hivatalos formában is. Fogadalmakat tesztek, hogy soha többé, senkire, még csak fél szemmel sem…

Vajon ebben hol van a szabadság? Hol van az áramlás? Hol van a befogadás? És a megengedés?

Sehol sem. Még a lehetőségét is kizárod, hogy megtehetné, ha szeretné, vagy megtehetnéd, ha szeretnéd, hiszen a kimondott, vagy hallgatólagos fogadalom köt. A lehetőség meghagyása nem jelenti azt, hogy muszáj választani. Ha valamelyikőtök mégis választaná, akkor vagy veled szemben válik hűtlenné, vagy magával szemben. Ez nem túl kedves, és mindenképpen feszültséget okoz, és ez rombolhatja kettőtök közösségét.

acsarkodó bikák

És megismétlem, mindez nem azt jelenti, hogy ha valaminek adott a lehetősége, akkor mindenképpen választani kell.

Azt sem, hogy mindenhol, mindenkivel, válogatás nélkül, pusztán a hecc kedvéért. De mi van, ha az kiterjesztő, és hatalmas hozzájárulás az életedhez? Mit adhat hozzá a kapcsolatodhoz, az életedhez, ha választod? Mit választasz, egy ilyen helyzetben? Magadat? A párodat? És mit teremt, ha nem választod?

A tiltások ellenére kevés olyan kapcsolatot látni, ahol nem jelenik meg legalább egyszer, egy ilyen helyzet.

Szóval a tiltásnak, az ígérgetésnek, a fogadalmaknak semmilyen visszatartó ereje nincs.

Vajon az ezen a téren létező (erkölcsi) gátak, mekkora korlátozást jelentenek, milyen „szabad” választásokat hoznak? És vajon mit teremt az, amit kényszerből választasz, vagy amit követően bűntudattal élsz?

Ezek olyan kérdések, amik hozzájárulnak, hogy éberséged legyen egy adott helyzetben. Ha nem kötnek korlátok, akkor sokkal könnyebb, és valóban az alapján választhatsz, hogy mi a legjobb neked, és a kapcsolatodnak. Nem feltétlenül, és nem minden esetben az, ha nem élsz vele. Maga a korlát egyáltalán nem jelent biztosítékot arra, hogy nem fog megtörténni, erre azért jó sok példát láthatsz magad körül.

Korlátok nélkül, éberségből választva azt, ami számodra kiterjesztő akkora szabadságot jelenthet, amit megélni egy kapcsolatban rendkívül felemelő és tápláló.

férfi és nő

És akkor foglaljuk össze pontokba szedve még egyszer a 10 tippet a párkapcsolati problémák megelőzésére!

1.) engedd meg, hogy egyedi legyen a kapcsolatod, ne akarj ideális, normális, tucat elvek szerint működtetni valamit, ami teljesen egyedi.
2.) engedd szabadon magad és a társad, vagyis ne csinálj börtönt a párkapcsolatból.
3.) légy nyitott, teljes sebezhetőséggel, leengedett falakkal, mert ha bezárod magad attól tartva, hogy megsérülhetsz, a jó dolgokat is kirekeszted.
4.) engedd el a ragaszkodást, adj utat a változásnak magadban, és a másikban, hiszen a változás mindig valami jót hoz, még akkor is, ha pillanatnyilag kényelmetlen is amit megélsz.
5.) légy az, amit a másikban látni szeretnél, ugyanis ha benned nincs meg, akkor mástól sem tudod majd befogadni.
6.) mindennap teremtsd újra a kapcsolatot, azért, hogy ne cipeld magaddal a múltad terheit, és  a másoktól átvett mintákat.
7.) pusztítsd el az elvárásaidat, mert ezek olyan korlátokat állítanak eléd, amiktől nem látod mindazt a jót, ami egyébként beáramlik az életedbe.
8.) hagyd magad mögött a múltat, onnan semmi olyan nem érkezhet, ami hasznos lenne neked,a jelen szempontjából.
9.) légy egyenrangú, köteleződj el önmagad és az életed mellett, tiszteld magad, és állj ki magadért, és az igényeidért.
10.) szexelj szabad választásból, add meg önmagadnak és a társadnak a lehetőséget a szabad választásra

Ezzel be is fejeztük ezt a sorozatot ha nem olvastad az előző részeket, akkor itt és itt találod őket>>

Ahogy az elején is írtam, ennél sokkal több minden van, ami hatással lehet a párkapcsolatodra, én most azokat választottam ki, amiknek alkalmazása alapjaiban tudja megváltoztatni a kapcsolatodat. Arról is esett szó, hogy nagyon más megközelítés ez, mint ahogy eddig találkozhattál a párkapcsolatot alakító tényezőkkel.

Annyit valósíts meg belőle amennyit könnyedén be tudsz fogadni. Semmi olyanra ne kényszerítsd magad, ami nehezedre esik, az ugyanis úgysem fog működni, aminek a befogadására nem vagy kész. Most elolvastad, és elraktároztad, később, ha majd eljön az ideje „be fog ugrani” mindaz, amivel itt találkoztál…

Ha érdekel, hogy mi ez a rendszer, szeretnél változásokat az életedben, ehhez megismernéd az Access Consciousness-t és használnád az eszközeit, akkor várlak Access Bars tanfolyamon, ahol elsajátíthatsz egy módszert, amivel elengedheted a fix, korlátozó nézőpontjaidat és szóbeli eszközöket is kapsz, amiket használhatsz a mindennapok során.

 

Ha szeretnéd kipróbálni az egyéni Access Bars kezelést, akkor erről itt tudsz informálódni, és jelentkezni>>

Ha kíváncsi vagy, mi zajlik benned, ami esetleg akadályozza, hogy olyan életet élj, amilyet szeretnél, akkor  a Térkép önmagadhoz – személyiségprofil elemzéssel felderíthetjük. Ha tovább is mennél vele, akkor a Turbózd fel magad! -egyéni online konzultáció alkalmas erre.

Itt van 21 tipp, amivel egyedül is haladhatsz egy örömtelibb élet felé:


Adatkezelési tájékoztató>> 

 

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here