Egész életünkben keressük, kutatjuk a boldog párkapcsolat titkát. Ezer könyvet elolvasunk, azonnal felkapjuk a fejünket, ha valahol hasznosnak tűnő információt találunk, és nagyon igyekszünk, sokszor magunkat is háttérbe szorítva, hogy boldoggá tegyük a másikat. De valahogyan mégsem jön össze, hiába a sok jó tanács, a párkapcsolati problémák felütik a fejüket.

Elkezdünk önmagunkban kételkedni, azt hisszük, hogy nekünk ez nem megy, nem vagyunk rá képesek, úgy tűnik, sehogyan sem működik. Egyre sűrűsödnek a párkapcsolati problémák, és még az is megeshet, hogy szakítás lesz a vége.

Néha reménykedünk, hátha megváltozik valami, és néha meg csak beletörődünk, és azt hisszük nincs más választásunk.  Pedig a párkapcsolatunkat is, mint minden mást, ami az életünkben megjelenik, mi teremtettük. Tehetjük nagyszerűvé és pokollá is. Persze nem mondom, hogy minden kapcsolat működik, és azt sem, hogy mindenáron akarjuk megmenteni, sok esetben talán az a legjobb, ha tovább állunk. Viszont, hogy működik-e egy kapcsolat vagy sem, az akkor derül ki igazán, ha letisztítjuk mindazt, amit rápakoltunk, az összes nézőpontot, amit másoktól átvettünk, hogy milyennek kéne lennie, és megnézzük, milyen is valójában. Mi az, amit eddig nem vettünk észre? Mi az ajándék itt? Mi az, ami változhat? Mi mást tudunk teremteni?

Itt van 10 tipp, amivel hozzájárulhatsz ahhoz, hogy egy nagyszerű kapcsolatot teremts magadnak, amiben súlyos párkapcsolati problémák nélkül élhetsz.

(És most nem arra gondolok, hogy úgy éltek majd, mint a mesében, hanem arról, hogy éber lehetsz rá, amikor megváltozik valami, és meg tudod tenni mindazt, amit szeretnél, hogy más irányba menjetek.) Ennél a 10 tippnél persze sokkal több van, amiket ha működtetsz párkapcsolati problémák helyett, harmóniában élhetsz, viszont ezek azok, amik alapját képezhetik egy jó kapcsolatnak. Nézzünk meg most ebből 3-t, és aztán még két  bejegyzésben jönnek a továbbiak.

Amire még szeretném felhívni a figyelmedet!

Ha hagyományos megközelítésre vársz, ha közhelyeket, lerágott csontokat szeretsz olvasni, akkor ez nem a te 10 tipped lesz. Talán észrevetted, mert már eléggé szembetűnő, hogy bár lassan 10 millió párkapcsolati tanácsadó, coach, szakértő és hasonló foglalkozást űzők országát éljük, mégis a válások száma egyre növekszik. Gombamód szaporodnak az ezzel a témával foglalkozó weboldalak, írások, könyvek, és sajnos minden, amiről beszélnek egy forrásból fakad, kicsit más megfogalmazásban. A valóság meg azt mutatja, hogy ezek nem nagyon működnek.

Ha valóban változtatni szeretnél az életeden, azon, ahogy ránézel a párkapcsolatodra, és ahogy működteted, akkor érdemes lehet rápillantani egy teljesen más szemszögből, és megkérdőjelezni mindent, amit eddig hittél, és bevettél másoktól.

Amit itt olvasol lehet, hogy fel fog háborítani, lehet, hogy értetlenül fogsz ülni felette. Ez azért van, mert nem fér bele abba a szabályrendszerbe, amit eddig láttál, tanultál. És éppen ezért képes kimozdítani téged abból a komfortzónából, amiben élsz. Ha első olvasatra nem zárkózol el előle, hanem hagyod, hogy megérjen benned, ha nyitott vagy valami másra, mint amit eddig éltél, akkor van esélyed egy másik platformot teremteni, és megújulni. Ha nem, akkor csak a trutyit kenegeted jobbról balra, miközben elhiteted magaddal, hogy „dolgozol” ezen a témán. És ez is rendben van! Ettől nem vagy rossz, nem vagy alávaló! Csak azért említem meg, hogy ha mégsincs valódi változás, akkor kezdj el gyanakodni, hogy emiatt lehet…

boldog párkapcsolat
És akkor jöjjenek a tippek!

1.) Hagyd, hogy egyedi legyen a kapcsolat

Ne engedd magad megtéveszteni attól, hogy a jól működő kapcsolat csak bizonyos szabályrendszer megfelelő keretei között létezhet. Nézd meg, mi az, ami számodra működhet, mi fér bele neked. Minden mást gyomlálj ki. Ha hagyod, hogy mások nézőpontjai határozzák meg a létedet, akkor a párkapcsolati problémák olyan általánosak lesznek az életedben, mint a legtöbbeknél, akik összehasonlítanak, és azokból a keretekből merítenek, amit ki tudja mikor, valakik ideálisként, normálisként határoztak meg.

Az egyedi kapcsolat arról szól, mi a jó kettőtöknek.

Ne dőljetek be annak, mit írnak a „szakkönyvek”! Nektek mi működik? És ezt vastagon aláhúzva, kiemelve. Egy másik ember sohasem fogja tudni megmondani, mit tegyetek. Sokan megpróbálják, és lehet, hogy lesznek benne használható információk is, de az, hogy mi igaz nektek ezekből, csak akkor derül ki, ha ránéztek, és nem pedig vizsgálat nélkül átveszitek. Ti határozzátok meg, mi engedhető meg a kapcsolatban, és ez azon múlik, mi működik, mi az igaz számotokra. Ha a párod valami olyasmit tesz, ami neked nem működik, akkor rengeteg választási lehetőséged van, a két véglet között, amit általában választani szokás, beletörődni, vagy külön válni. Érdemes kérdésben lenni ezzel: „Mi működik nekem itt?”

2.) Engedd szabadon magad és a társad

A szabadság valami olyasmi, amire mindenki vágyik, mégis kevesen tapasztalják meg. Rengetegen félnek lehorgonyozni egy kapcsolatban, mert az a tapasztalatuk, hogy börtönné válik. A lehető legtöbb, amit adhatsz, ha szabadon engeded a társadat, és hagyod, hogy azt az életet élje, amire vágyik. A helyzet az, hogy ha elég karakán, így is úgyis azt fogja élni, csak legfeljebb a tudtodon kívül, netán nem veled. Ha pedig nem annyira  vagány, és nem engedi meg magának, akkor boldogtalanná válik, ami nem éppen a nagyszerű kapcsolat építőeleme. Sokszor éppen az ilyen lét betegít meg, és végződik halállal.

Ez, minden esetben saját választáson alapul, de mi lenne, ha a végtelen szabadság eleve része lenne a kapcsolatodnak, ahol mindketten, korlátozások nélkül megélhetitek azt, akik vagytok.

Semmiről sem kell lemondani, ha a kapcsolat nem börtön, a társ pedig nem börtönőr. „Mit kívánsz a másiktól, hogy ez a kapcsolat működjön?” „És mit kíván ő, tőled, és működik az neked?” „Milyen lenne a kapcsolat, ha semmit nem várnátok el?” 

Mit foglal magába, meddig terjedhet ez a szabadság?

Már a végtelen szóban is benne van, hogy mindent magába foglal, és nincsen határa. Persze ez nem azt jelenti, hogy ha minden megengedett, akkor azt mindenképpen választjátok is. Sőt. Attól, hogy mindent lehet, egy csomó mindennel nem fogsz élni, egyszerűen, mert nem választod és kész. És ha most kezdesz összeszorulni, vagy éppen felháborodni, az csak azért van, mert van egy csomó nézőpontod, bevett szabályod, ennek a kitalált és beszabályozott világnak a szabályai és nézőpontjai, amik nem engedik, hogy felszabadult légy. Na de semminek nincs ereje feletted, csak ha tudattalanul, vagy tudatosan hagyod.

párkapcsolati problémák megelőzése

3.) Légy nyitott, teljes sebezhetőséggel, leengedett falakkal

Ha a szabadságot választod, nem kényszerülsz felhúzni a falaidat, hiszen nem kell védekezned. És most akkor gyorsan módosítom is, amit leírtam, a falakat sohasem kényszerülsz felhúzni, mégis megteszed. Az, hogy milyen gyakran csakis rajtad áll. És az, hogy szabadon élsz-e, az is a te választásod, hiszen semmi sem kényszerít, hogy olyan életet, kapcsolatot válassz, amiben korlátozva vagy.

Mi a „gond” a felhúzott falakkal?

Az, hogy megakadályozzák, hogy befogadj, így nem érkezhet meg hozzád mindaz, amit szeretnél. Egyszerűen kívül rekednek, nem tudnak áthatolni az ellenállásodon. Ezzel ellentétben a leengedett falak hozzájárulnak ahhoz, hogy befogadj bármit. A bármit azt jelenti, hogy tényleg bármit, olyasmit is, amit rossznak ítélsz meg. Semmi sem jó, semmi sem rossz, kizárólag az ítéleteid teszik azzá. És igen, van ami kényelmetlen, viszont ellenállni valaminek ami bár kényelmetlen, de ott van, teljesen felesleges, ugyanis az ellenállásod nem semmisíti meg, éppen hogy megerősíti azt a valamit. Akkor meg minek is ellenállni neki.  Na jó, de ha nem védekezel, akkor megsérülhetsz? – következik a logikus kérdés. Nem egészen. Amikor úgy érzed megsérültél, akkor az annak a következménye, hogy volt egy ítéleted, hogy az a valami rossz, és ellenállásba kerültél vele.

A befogadás nem jelent beletörődést, pusztán azt, hogy megengeded, hogy az a dolog létezzen, ellenállás nélkül  átáramoltatod magadon, nem akasztod meg az áramlást, nem fixálod be az életedet.

Nem értesz egyet vele, és nem is ellenállsz neki. Így nem kell félned attól, hogy megbántanak, nem lehet téged megbántani, nincs róla ítéleted, nem utasítasz el semmit. Ez persze nem jelenti azt, hogy választod is. Csak azt, hogy teljes sebezhetőséggel ott vagy a bárminek, ami megjelenik (mert te így „intézted”). És egyszerűen választasz mást. Remélem, sikerült érzékeltetnem, hogy ez mennyire felszabadító. Nincs benned ellenállás, nincs benned azonosulás, és minden átáramlik akadályok nélkül. Te pedig szabadon választasz bármit, amit szeretnél.

Engedd meg, hogy ezek a “gondolatok” utat találjanak benned.

A 10 tipp a párkapcsolati problémák megoldására (megelőzésére) #2 itt találod>>

A 10 tipp a párkapcsolati problémák megoldására (megelőzésére) #3 itt tudod elolvasni>>

Ha kíváncsi vagy, mi zajlik benned, ami esetleg akadályozza, hogy olyan életet élj, amilyet szeretnél, akkor  a Térkép önmagadhoz – személyiségprofil elemzéssel felderíthetjük. Ha tovább is mennél vele, akkor a Turbózd fel magad! -egyéni online konzultáció alkalmas erre.

Szeretnél még több ötletet? Iratkozz fel a 21 tippre  itt


Adatkezelési tájékoztató>> 

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here