Minden jel arra mutat, hogy itt a tavasz, sőt rövidesen a nyár is. Igazából ezt a receptet nem azért osztom meg, mert valami nagyon extrán különleges lenne, pusztán csak ötletadónak szánom.

Végre itt a spárgaszezon, ami sajna nagyon rövid ideig tart, éppen ezért most kell tele ennünk magunkat vele, mert aztán egy évig megint nem lesz. A fagyasztott verziójáról inkább ne beszéljünk. Mi leginkább a zöldspárgát, levesnek és párolva szeretjük, és lehetőleg minden mennyiségben. És itt van az újkrumpli, a parázskrumpli is, ami szintén nagy kedvenc. Egyszerű, sok munkát nem igénylő receptek, méltó társuk az elfoglaltaknak szintén ideális sült oldalasnak.

Zöldspárga olvasztott vajjal

Főzni enyhén sós vízben, csak néhány percig kell, amikor még kissé kemény, ropogós érdemes kivenni a főzőléből, mert pillanatok alatt szétfő, és úgy már nem az igazi. Pont olyan, mint a krumplifőzés, beleszúrod a villát, még kemény, fordulsz egyet, és már szét is főtt. Még soha, de tényleg soha nem sikerült eltalálnom a pontosan jó állagát. Ezért viccesen petrezselymes törtkrumplinak hívom az én verziómat.

De vissza a spárgára. Az is megoldás, hogy amikor éppen jó, akkor jeges vízbe dobod, így azonnal leáll a főzési folyamat. Ez főzőműsorokban roppant jól mutat, én nem szoktam szórakozni vele, inkább amikor felmerül a kérdés bennem, hogy ez még nem teljesen puha, na akkor gyorsan kiveszem a forró vízből, és kész. Kis olvasztott vajon megforgatom és máris kész ez a csodás zöldség.

sült oldalas

Tepsis parázskrumpli

A másik amit imádok ilyentájt, azok a mini parázskrumplik, amik pucolásának ember neki nem áll, viszont tepsiben sütve egyszerűen fenomenális. A megmosott és megszárított krumplit olívaolajjal meglocsolom és általában Mexikói fűszersóval (csípős), rozmaringgal, fokhagyma granulátummal, és Texas BBQ füstös rub fűszerekkel szórom meg. Ezek mind beszerezhetők a szupermarketekben. A Texas BBQ fűszerből fel szoktam tankolni ősszel egy nagyobb mennyiséget, mert télen nem kapható, viszont tepsis krumplit télen is sütök, igaz akkor már pucolva, de ez a fűszer isteni jó füstös ízt ad neki.  Most ezt a nyári verziót 180 fokon sütöttem 1-1,5 órán keresztül, alufólia nélkül. Akkor van kész, ha kicsit ropogós, belül meg puha.

tepsis parázskrumpli

Sült oldalas

És végül a nagyon egyszerű ebéd harmadik tagja a sült oldalas. Érdemes kritikus szemmel nézni a hentesnél az oldalast, és csak azt megvenni, amelyiken viszonylag kevés a zsír, és elég vastag a húsréteg. Legalábbis,  ahogy én visszaemlékszem gyermekkoromban én az oldalast kifejezetten utáltam, mert inas, rágós, zsíros volt. Szóval nem mindegy milyen az alapanyag. Ami még szintén nem elhanyagolható, ha igazán finom oldalast szeretnénk sütni, az a lassú alacsony hőfokú sütési idő.

De akkor nézzük a receptet pontosan

Hozzávalók:

1,5-2 kg oldalas
10 gerezd pucolt fokhagyma
sült oldalas fűszersó, őrölt fekete bors
pici olaj, vagy zsír
3 dl víz

sült oldalas

Elkészítése:

Az oldalast megmossuk és attól függően milyen húsos, egy vagy két csontonként darabokra vágjuk. Ne legyen túl kicsi, mert akkor kiszárad, és ne legyen túl nagy, mert akkor meg nem sül át.

Minden oldalát megszórjuk a fűszerekkel, én külön sót nem használtam, ha nincs oldalas fűszerkeverék, akkor meg kell sózni.

A fokhagymákat a húsdarabok mellé szórjuk a tepsibe, meglocsoljuk olajjal (akinek ez szentségtörés, az használjon zsírt, és kenje ki a tepsit mielőtt beleteszi a húst), melléöntjük a vizet, és alufóliával lezárjuk a tepsit.

150 fokra előmelegített sütőbe hőlégkeverésen 3 órán keresztül sütjük, majd felmelegítjük a sütőt 200 fokra és fólia nélkül még fél órát, vagy amíg meg nem pirul, ropogósra sütjük.

Miután kivettük, még 10 percre letakarjuk, pihentetjük, és azután tálaljuk. Az eredmény, egy ízletes, puha, szaftos, kissé kérges csodás husi.

Annyira egyszerű és annyira finom, hogy ajánlom, hogy bátran vágj bele, akkor is, ha nem érzed magad konyhatündérnek.

Kíváncsi vagy más receptjeimre is? Itt találsz még>>

sült oldalas

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here