Egy roppant egyszerű főétel, ha nem akarsz túl sokat ácsorogni a konyhában. Egyetlen hátránya, hogy be kell hozzá kapcsolni a sütőt, és ez ebben a melegben nem a legjobb ötlet. Viszont ha nem vagy nagy mágus az ételkészítésben, akkor is sikerülni fog.

Sajtos csirkemell

Ezt a csirkemellet én már vagy 20 éve készítem, és minden helyzetben szuper egyszerű és mégis különlegesen finom kaja. Vendégeket vársz? Előre elkészítheted, és mielőtt tálalnál, akkor már csak az utolsó fázist kell elvégezned. Szendvicsként is magaddal viheted, hidegen sem rossz, de akár át is melegítheted egy szendvicssütőben. A maradékot (bár szerintem olyan nem lesz) felvághatod csíkokra és beleteheted salátába, vagy tésztaszószba. Légy kreatív! Ha még egyszerűbbet szeretnél, akkor miután a szeletsütőben megsütötted, már tálalhatod is, úgy is fincsi lesz.

Sajtos csirkemell sült zöldséggel, gombával
Hozzávalók:

2 filézett csirkemell (ebből lesz 8 szelet, és 4 kisebb darabka)
sült csirke fűszerkeverék (vagy valami más, ami éppen otthon van és megy a csirkéhez, az jó lesz)
mexikói fűszersó (ha szeretnéd, hogy csípős legyen, ha nem elhagyható)
fokhagyma granulátum (nem sós)
őrölt feketebors
olívaolaj

majonéz
tejföl
mustár

15-20 dkg reszelhető, vagy jól szeletelhető sajt (trappista, pannónia, mozzarella stb.)

Elkészítése:
  1. A csirkemelleket megmossuk, és kettévágjuk (a két felet), majd még hosszában, hogy ne legyen olyan vastag  kettévágjuk (szóval vékony szeleteket csinálunk).  A melleken szokott lenni két vékony kicsit lefegő húsdarab, én azt le szoktam külön húzni, abból lesznek a mini szeletek.
  2. Kissé mindkét oldalán kiklopfoljuk, és megszórjuk a fűszersóval, a fokhagyma granulátummal, és az őrölt borssal. Só külön nem kell bele, ha a fűszersót bőségesen használjuk. Fél órát egymáson pihentetjük, addig átjárja a fűszer.
  3. Közben a sütőt melegítsük elő 160 C-ra, ha azonnal készre csináljuk az ételt.
  4. A bordás szeletsütőt, vagy a serpenyőt felforrósítjuk, és pár csepp olívaolajat beleöntünk, és kisütjük a csirkemellek mindkét oldalát. Egy-egy oldalt addig sütünk, amíg a hús kifehéredik és kissé meg is pirul. Egy lapos kiszedővel lenyomogatjuk sülés közben, hogy a hús ne ugorjon össze, és hogy kapjon egy kis ropogós kérget. Ez pár perc oldalanként. Ne legyen túl bő az olaj, mert akkor nem grillezett lesz, hanem olajban sült. Ha bordás a szeletsütő, akkor a bordák szépen látszani fognak, ha csak annyi az olaj, amennyi éppen kell. Ami kisült, azt rögtön elrendezhetjük egy tepsiben, egymás mellé. (Ha később szeretnénk befejezni, mert mondjuk vendégeket várunk akkor ezen a ponton álljunk meg.)
  5. Minden hússzeletre tegyünk egy-két  borsónyi mustárt, egy kiskanál majonézt, és egy kiskanál tejfölt, és a kanállal elnagyoltan keverjük össze és terítsük szét a melleken. A reszelt sajttal szórjuk meg, vagy vékony szeletben is rátehetjük a sajtot.
  6. Süssük addig, amíg a sajt elolvad, és egy kis színt kap. Kb. 20-25 perc

Sajtos csirkemell sült zöldséggel, gombával

Sült zöldség

Ez  az étel nagyon jó alternatívája bármilyen köretnek, mindenféle zöldség használható hozzá, amit szívesen megeszel, nálunk ezek mennek a leginkább.

Hozzávalók:

2 szál sárgarépa (elhagyható)
2 cukkini
1 kaliforniai paprika
5-6 paradicsom
2 fej lilahagyma
1 padlizsán
8 gerezd fokhagyma
2 szál szárzeller
1 kápia paprika (vagy zöldpaprika)
6-7 szál friss kakukkfű (vagy szárított, de el is hagyható)
2 ág friss rozmaring (vagy szárított)

olíva olaj

fetasajt (esetleg tofu)

Elkészítése:
  1. A sárgarépát, a cukkinit, a paprikákat, a padlizsánt, szárzellert összedaraboljuk és beledobáljuk egy lapos sütő tepsibe, megsózzuk, megöntözzük egy pici olívaolajjal és összekeverjük.
  2. A lilahagymát és a paradicsomot cikkekre vágjuk és azt is elrendezzük a tepsiben.
  3. Hozzátesszük a megtisztított fokhagymát is, majd ollóval rávagdossuk a fűszereket, vagy ha szárított, akkor megszórjuk velük. Mégegyszer gyengéden összekeverjük, azért, hogy az egyébként nem sózott hagymára és paradicsomra is kerüljön egy pici só. (Ezt a műveletet azért csinálom több fázisban, mert szeretem, ha a hagyma édeskés marad, illetve korábban amikor a paradicsomot is megsóztam azt vettem észre, hogy rengeteg levet eresztett, ráadásul nagyon savanyú lett.)
  4. Végül szépen elrendezzük a kockára vágott fetasajtot a tetején.
  5. A sütőt 160 C-ra melegítjük elő és körülbelül 25 percig sütjük.

Hőlégkeveréses sütőben egyszerre meg lehet sütni a húst és a zöldségeket.

Sajtos csirkemell sült zöldséggel, gombával

Sült gomba

A gombát egészben hagytam, tepsibe rendeztem, kicsit sóztam borsoztam, meglocsoltam olívaolajjal, és 160 C-os sütőben addig sütöttem, amíg megpuhult.

További receptötletek itt>>

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here