Az a nagyszerű, a főzésben, hogy a kreativitásnak semmi sem szabhat határt, kivéve az egymáshoz nem illő ízvilág, de olykor még az is jól tud elsülni. A vega konyhában még határozottabban így van ez. Milliónyi fűszer és hozzávaló, amihez már csak némi ötletet és kísérletező kedvet kell hozzácsapni és máris kész egy új ételkombináció. Tegye fel a kezét, aki nem szeret főzni? Ha most feltetted, az csak azért lehet, mert nem hagyod magad vezettetni az intuiciód által, és mielőtt elkezdenéd, máris attól rettegsz, hogy nem fog sikerülni az étel. Pedig tapasztalatból mondom, hogy elrontott étel nagyon ritkán van. Olyanra gondolok, ami végül a kukában végzi. Némi módosítással mindenből ki lehet hozni valami ehetőt, sőt finomat. Számtalan esetet tudnék neked mesélni, amikor a végeredménynek köze sem volt a terveimhez, hát még a recepthez. De addig variáltam, ügyeskedtem, amíg némi kiegészítéssel, változtatással, rugalmassággal összedobtam valamit, amit aztán lehet, hogy soha többé nem tudtam megfőzni ugyanúgy, de mindenki úgy ette, mintha kezdettől fogva ezt akartam volna készíteni. Úgyhogy soha ne add fel, ha nem pont olyan, mint amit szerettél volna, akkor tégy úgy, mint a GPS, tervezd újra az útvonalat. Légy rugalmas. A főzés is olyan, mint az élet. A legfontosabb, hogy élvezzük, játékként fogjuk fel. Nem kell más, mint elfogadás. „Most ez ilyen. Hogyan tudnám kihozni belőle a legjobbat?” Hogy ez most amúgy miről jutott eszembe, azt nem tudom, mert ez a Kókuszkrém eperszósszal, zabkeksszel recept, kezetektől így szerepelt a fejemben, de valamiért mégiscsak kikívánkozott belőlem ez a néhány gondolat. De még térjünk vissza egy kicsit a kókusztejre.

Miért jó  a kókusztej?

A kókusztej nagy szerepet játszik az indiai gyógyításban, az ájurvédában. Jótékony hatással van a szív és érrendszerre, kiegyensúlyozza a gyomor és bélrendszer működését, segíti a testsúly csökkentését, és megtartását, védelmet nyújt gyomorfekély ellen. Nagyon jó alternatívája a tehéntejnek (főleg amit a boltokban ilyen címszó alatt kapni lehet).

Egy egészséges nassolnivaló
Egy egészséges nassolnivaló

.

Hozzávalók:

Kókuszkrém

2  l kókusztej (minél magasabb a kókusztartalma annál zamatosabb lesz)
méz
8 ek kukoricakeményítő (étkezési keményítő)
2 cs kókuszos zabkeksz
1 cs kókuszreszelék

Eperszósz

75 dkg eper (megmosott, lecsumázott)
3 púpozott tk. tápióka por (bioboltban kapható)
méz

A kókusztejet feltesszük egy lábosban, és annyi mézet adunk hozzá, hogy kellemesen édes legyen. Amikor már éppen forrni kezdene, pici vízzel kikeverjük a kukoricakeményítőt, amíg csomómentessé válik, és folyamatos kevergetés közben beleöntjük a kókusztejbe. Ne hagyjuk forrni, azonnal elkezd sűrűsödni, kapcsoljuk le, mert ha forrni hagyjuk, megváltozik az állaga és újra behígul!

Közben az epret is tegyük egy lábosba és kezdjük el fedő alatt, kis lángon főzni. nagyon gyorsan levet fog engedni, nem kell alá víz. Addig főzzük, amíg az eperszemek elveszítik a formájukat (15-20 perc), megpuhulnak, ekkor édesítsük be mézzel, amennyire feltétlenül szükséges. Keverjük ki a tápióka port pici vízzel és öntsük bele az eperszószba. Ez is gyorsan besűrűsödik, kocsonyássá válik, akkor vegyük le a tűzről.

A tál aljára tegyünk pár szem 3-4 darabra tört  zabkekszet, öntsünk rá a kókuszkrémből, majd az eperszószból. Szórjuk meg kókuszreszelékkel, és újra keksz, kókuszkrém, eperszósz, kókuszreszelék réteg következik. Ezt addig folytassuk, amíg el nem fogynak a hozzávalók, az eperszósszal fejezzük be a rétegeket és szórjuk meg még pici kókusszal. Tetejét díszíthetjük eperszemekkel. Ha kihűlt pihentessük hűtőben egy éjszakán át, hogy a keksz megpuhulhasson.

Elfoglaltaknak ideális!

Ez a desszert nem igényel sok munkát, nem kell sütni sem, így éppen megfelel arra, hogy ha elfoglaltak vagyunk, összedobjunk egy ilyet a családnak és a gyerekek ezt kapják a csokik, cukrok, borzasztó összetételű, adalékoktól hemzsegő nassolnivalók helyett.

A Lélekbisztróban is ezt kapták a vendégeim, mert számomra fontos, hogy amit eszünk, az egészséges is legyen. Gyere el a következő Lélekbisztróba és kóstold meg te is, milyen változatos lehet a vegetáriánus konyha. A következő Lélekbisztró időpontját és helyszínét itt találod!

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here