Ezt az ételt először a majonéz helyettesítésére próbáltam ki, mivel a majonéz tojás alapú és én nem eszem tojást, így kellett valami, ami jó lehet. Az igazság az, hogy szerintem a majonézhez, még nyomokban sem hasonlít, így ha például tartármártást szeretnék készíteni, inkább szójatejből készítek majonézt hozzá (bár nem vagyok egy szója fan). Ennek ellenére a babkrém  ízét nagyon megkedveltem, így az ebből készült mártást gyakran teszem tepsibe sült krumpli tetejére, mert isteni amikor kicsit rásül, de mégis szaftos marad. De erről, majd máskor, most térjünk vissza a babhoz.

Miért jó, ha babot eszel?

Tudtad, hogy a fehérbab nagyon könnyen átveszi a fűszerek ízét, így változatos ízvilágú ételeket készíthetsz belőle. Mint minden hüvelyesnek, a babnak is alacsony a zsírtartalma, magas a fehérjetartalma, ezért kiválóan helyettesíthető vele a húsfogyasztás, anélkül, hogy fehérjehiány lépne fel. Nagyon sokan mégis száműzik étrendjükből, vagy csak ritkán fogyasztják puffasztó hatása miatt. Ez ellen pedig nagyszerű megoldás, ha köménnyel, fokhagymával, rozmaringgal, kurkumával, korianderrel fűszerezzük.

A babnak számos jótékony hatása van
A babnak számos jótékony hatása van

.

Hozzávalók:

4 fehérbab konzerv (olyat válassz amiben csak víz, só és bab van, csak semmi adalékanyag)
12 ek citromlé (valódi, nem üveges)
1-2 tk mustár
3 gerezd fokhagyma (fokhagymanyomón átnyomva)
1-2 dl olívaolaj

őrölt fekete bors
pici gyümölcscukor (ha szükséges)

A fehérbabról leöntjük a levet és robotgépbe tesszük, hozzáadjuk a citromlét, mustárt, fokhagymát, sót, borsot, az olaj felét és összemixeljük. Miután pépessé vált, megkóstoljuk és ha túl savanyú, akkor pici gyümölcscukorral, (agave sziruppal, juharsziruppal, mézzel) tompítunk a savanyúságán. Ha nem elég laza, akkor még kell bele olívaolaj. Egyébként meg a saját ízlésünknek megfelelően tehetünk bele még a fűszerekből. Addig játszogatunk, amíg jónak nem érezzük. Én imádok a fűszerekkel kísérletezni, ezért nem is tudok igazán pontos mennyiségeket megadni, de majd igyekszem. Miután beállítottuk a számunkra legmegfelelőbbet, behűtjük pár órára, addig összeérnek az ízek. Mártogathatunk bele zöldségeket, pirított kenyeret, lepénykenyeret.

 Fűszeres tejföl

Fűszeres tejfől

A harmadik recept annyira egyszerű, hogy csakis azért eszem ide, mert ez is volt a Lélekbisztróban. Ez egy tejföl volt, amit olasz fűszerkeverékkel, pici fokhagymaporral és olivaolajjal ízesítettem meg. Ez az olasz fűszerkeverék az ALDI-ban kapható időnként, és mennyei, amit a tejföllel csinál. Próbáld ki!

A lélekbisztróban ilyen és ehhez hasonló ételeket kóstolhatsz meg, és még a tudatossági szinted is emelkedik. Nézd meg hogyan lehetséges ez!

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here