Hétvégére akartam valami ütőset főzni. Ha rendszeresen főzöl, szerintem ismered milyen az, amikor ezerféle étel felmerül, de az egyiket nincs kedved elkészíteni, a másik túl bonyolult, jaj annak nehézkes a beszerzése, és órákon át megy a törpölés, mi legyen a kaja hétvégén. Lehetőleg olyan, ami nem csak egyszer ehetős, és persze az sem baj, ha olyasmi ami még nem szerepelt az étlapon. Meg vagyok győződve, hogy Chili con carne-t már készítettem, de arra nem emlékeztem, hogy ez ennyire finom!!!! Hihihi, persze, hogy nem emlékeztem, hiszen 10 éven át vega voltam, és bár a családomnak főztem húst, én nem ettem belőle. Mi ez  a nagy váltás? Na erről majd máskor mesélek, most csak annyit, hogy nincs nézőpontom (mert eltöröltem őket) arról, hogy mi egészséges és mi nem, így mindig azt eszem, amit éppen a testem kér. Na jó, bevallom azért még nem mindig megy, hogy kommunikáljak a testemmel, és azt, és annyit adjak neki, amit/amennyit szeretne, de jó úton vagyok afelé, hogy figyelembe vegyem az igényeit. (Mi kéne ahhoz, hogy ez folyamatosan menjen nekem?)

Szóval ez a recept valami zseniális (hogy szeretem ezt a szót használni!)! A recept a Tomakonyha oldalról származik, amiben még sohasem csalódtam, sokszor meglátogatom és készítek onnan valami finomat. Az a helyzet, hogy én nem szeretem mereven kezelni a recepteket, így gyakran megesik, hogy változtatok valamin, és az se izgat, ha egy nemzeti étel nem lesz éppen autentikus. Simán teszek például a paprikás krumpliba római köményt, mert isteni. Na de térjünk vissza a Chili con carne receptjére, hogyan készítem én…

 

Hozzávalók:

1,5 kg marha darálthús (felsál) (az eredeti receptben rostélyos apróra vágva+darált marhanyak szerepelt, és volt benne némi darált sertéshús is)
2 nagy fej hagyma (eredeti receptben 4, ha szereted a sok hagymát, én nem bírom, ezért a legtöbb esetben csökkentem)
1 fej fokhagyma (összezúzva)
2 doboz olasz paradicsom konzerv
4 doboz vörös vesebab konzerv (nekem ez kevés lett, volt még otthon két fehérbab, így az is belekerült)
4 kápia paprika (ha van kedved meg is grillezheted, úgy biztosan még jobb, én ezzel nem szórakoztam)
1-2 db. friss chili (ízlés szerint)
1 doboz chipotle konzerv (121g.) (ha nem tudod beszerezni, némi füstölt húst tegyél bele)
2-3 ek. paradicsompüré
4-5 dl. marha alaplé (nálam 5 dl)
2 ek. apróra vágott friss oregano (vagy 1 ek szárított)
3-4 babérlevél
4-5 dkg. 80%-os étcsokoládé (ezt én kihagytam, mert leszavazták a fiúk)
só, bors, őrölt római kömény, cukor
olíva olaj (mogyoróolaj is lehet)

Chili con carne

Elkészítése:

A darált marhahúst egy kevés oliva olajon barnára pirítjuk majd kiszedjük egy tálba. Én több részletben pirítottam, mert elég nagy mennyiségű volt ez a hús, és fontos, hogy ne párolódjon, hanem piruljon.

Következő lépésben üvegesre pirítjuk a vöröshagymát, sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk az összezúzott, vagy felaprított fokhagymát.

Miután a hagyma aranybarnára pirult, megszórjuk egy teáskanálnyi őrölt római köménnyel, hozzáadjuk a lepirított darált húst.

Aztán jöhet a paradicsompüré, amit megszórunk egy teáskanál cukorral.

Picit összeforgatjuk és jöhet a marha alaplé. Ha ez nincs, akkor készíthetsz leveskockából is.

Beletesszük az apróra vágott (grillezett) kápiapaprikát és a chilit, babérleveleket, oregano-t és a feldarabolt chipotlét a szószával együtt.

Jöhet bele a paradicsom konzerv, alaposan elkeverjük, még teszünk bele fűszereket, ha szükséges, és alacsony hőfokon lassan főzzük másfél órát. Időnként meg kell keverni.

Miután a hús puhára főtt, beletesszük a levétől lecsöpögtetett babot, finoman összekeverjük és még fél órát főzzük lassú tűzön, hogy a bab is részévé váljon az ételnek.

Ezt követően, ha akarjuk, hozzáadhatjuk az étcsokoládét, és hagyjuk elolvadni a tetején, majd gyengéden összekeverjük az ételt.

Ha még szükséges picit kiigazítjuk az ízeket, kis chiliporral, ha nem elég csípős, vagy sózhatjuk, ha igényli.

Köret helyett friss focaccia-val tálaljuk. A köret egyáltalán nem fog hiányozni hozzá. Nagyon laktató, tartalmas, ízes, fűszeres, füstös, csípős, nagyon puha, krémes étel. Tényleg igazi műremek!

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here