A statisztikák szerint a várható élettartamunk nőtt az elmúlt 200 évben. Meglehet, viszont, ha a szüleim és a nagyszüleim generációját nézem, akkor ennek éppen az ellenkezőjét látom. A közvetlen családtagjainkat leginkább 60-72 éves koruk között veszítettük el, míg a nagyszüleink mind a 80’ 90’ éveikben távoztak el ebből a világból. Nem hinném, hogy egyediek lennénk ebben a tekintetben.

És mire számíthat a mi generációnk, aztán az utánunk jövők? Azt hiszem, ez elsősorban rajtunk múlik. Tehetünk azért, hogy ez a tendencia ne erősödjön tovább. Tehetünk azért, hogy életerős testtel rójuk a kilométereket nap, mint nap.

Sokáig akarsz élni? Remélem a válaszod igen! Akkor dobj ki az életedből mindent, ami megakadályozza, hogy megtehesd ez.

Mik ezek?

  • Magadra venni mások minősítését, „építő” kritikáját, ítéleteit, elvárásait.

    Ha nem tudsz elvonatkoztatni tőlük, akkor folyamatosan stresszelni fogod magad amiatt, hogy nem tudsz megfelelni nekik, hogy nem vagy elég jó, nem vagy szerethető.

  • Az egész napot végig rohanni, folyton csak robotolni.

    Mikor élvezed az életet? Mikor éled meg a pillanatot, ha átrobogsz a napodon és este bedőlsz az ágyba. Felteszek egy kérdést: emlékszel arra, mi történt 3 nappal ezelőtt? Fel tudod idézni a napod történéseit? Ha ez nehezedre esik, akkor nem voltál benne a pillanatban.

  • Olyan állásban dolgozni, amit gyűlölsz.

    Mielőtt azt mondanád, nincs választásod, megjegyezném, hogy de igen, van! Ha beleragadtál egy utált munkába, vagy munkahelyre az csakis azért történt, mert nem tettél meg mindent azért, hogy másképpen legyen. Rajta, csak meg kell hoznod egy döntést, aztán pedig ennek megfelelően cselekedni azért, hogy elinduljon feléd az új.

  • A feszültséget haza vinni a munkahelyről.

    Talán úgy érzed, nem egyszerű az ajtón kívül hagyni a napod történéseit, de ha elhatározod, hogy amint belépsz, egy új világba érkezel, akkor menni fog. Jelképesen akaszd a szögre mindazt, ami megoldást vár. Hidd el meg fog várni, és még az is lehet, ha adsz egy kis szabadságot magadnak, másnap már más megvilágításba fogod látni a dolgokat. Felesleges teret adni az elmédnek, hogy tovább fűzze, bonyolítsa a dolgaidat.

  • Lábon kihordani a betegségeket.

    A lehető legrosszabb, amit tehetsz, ha bevonszolod magad a melóba, és hősként viselkedsz. Nyúzod a szervezetedet, figyelmen kívül hagyod, hogy éppen azt jelzi neked, hogy ágynyugalomra van szükséged. Az a mondat, hogy: „nem maradhatok otthon, mert a munkahelyen ezt nem tolerálják”, valószínűleg abból adódik, hogy nem hiszel a saját értékeidben, és azt hiszed, hogy pár nap betegállomány miatt elküldenek. Ha viszont tényleg így van, akkor miért akarsz egy olyan helyen dolgozni, ahol ennyi tolerancia sem szorult a munkáltatóba? Miért tiszteled jobban az ő igényeit a sajátodnál? Melletted lesz vajon, ha egyszer a tested akkora jelet küld, hogy ágynak dőlsz, akár akarod, akár nem?

  • Kapkodni a fájdalomcsillapítót, mintha azzal minden meg lenne oldva.

    Rettentő nagy divat manapság a fájdalomcsillapítók cukorkaként fogyasztása. Ez is abból adódik, hogy nem akarod tudomásul venni, hogy a szervezetednek is vannak igényei, és ha fájdalommal jelzi neked, akkor nem az a dolgod, hogy gondolkodás nélkül elnyomod ezeket az üzeneteket.

  • Folyamatosan idegeskedni a megélhetés miatt.

    Voltál már nehéz helyzetben? Ki ne lett volna! És volt már, hogy éhen haltál? Még sohasem ugye? Akkor bízhatsz benne, hogy a dolgok mindig megoldódnak. Egyszer csak felszálló ágba kerülsz, és nagy valószínűséggel nem az aggódás miatt kezd el fellendülni az életed. Sőt! Ha kevesebbet aggódnál, talán már hamarabb megindulna a felemelkedésed a gödörből.

  • Csak azért élni a társaddal, mert összeköt a gyerek, az anyagiak, a megszokás.

    Ha beletörődsz a sorsodba, anélkül, hogy lenne benned elfogadás, stresszessé teszed a saját és a családod életét is. Ha nem sikerül rendbe hozni a kapcsolatotokat, akkor mindenkinek jobb, ha elválnak útjaitok. Ha sokáig akarsz élni, a gyűlölködés, vagy éppen a közöny nem a legjobb létforma.

  • Pihenésképpen híradót nézni, nehogy úgy teljen el a nap, hogy ne tudd, hol volt baleset, kit öltek meg és hogy áll a gazdaság.

    Ha azt hiszed, nincs rád semmilyen hatással az amit a tévében látsz, akkor nagyon tévedsz. Még ha látszólag nem is érint meg, elkezd dolgozni benned, és észrevétlenül hat a gondolataidra, érzéseidre. Kerülj el messziről minden olyan műsort, ami félelmet kelt benned, és csökkenti az energiaszintedet.

  • Olyan közegben mozogni, ami elszívja az energiádat, közben feltöltődni nincs mitől.

    Ha vannak olyan barátaid, akiktől fáradtabbnak érzed magad, mint mielőtt találkoztatok, akkor bemutatom neked a saját, külön bejáratú energiavámpírjaidat. Válj meg tőlük. Ők valójában nem a barátaid, csak használnak téged, amíg érdekeik úgy kívánják. Megint kérdezek: melletted voltak-e ezek az emberek, amikor neked volt szükséged segítségre? Támogattak-e valaha is? Természetesen nem azokról beszélek, akik átmeneti bajban vannak, és rád van szükségük, hanem azokról, akik folyton drámában élnek, kapaszkodnak, hogy szinte levegőhöz sem jutsz, de nincsenek sehol, amikor tőlük kéne valami.

  • Másokat helyezni magad elé.

    Ha így élsz, magadra sohasem jut időd. Előbb utóbb beleszürkülsz, megkövülsz és pokróc leszel mindenkivel, mert már nincs miből adj. Erről írtam egy cikket korábban, olvasd el.

  • Hajtani a pénzt, felesleges tárgyakat birtokolni, azért, hogy boldoggá tegyenek.

    Élj komfortos életet, legyen meg mindened, amire vágysz, de ne várd a tárgyaktól, hogy boldoggá tegyenek, mert nem fognak. Pár napig, hétig jobban fogod magad érezni tőlük, de aztán a felfokozott állapot elmúlik és te visszazuhansz. Ugyanúgy, ahogy az az ember, aki a párjától várja, hogy boldoggá tegye, de miután a kezdeti felfokozott izgalom, a szerelem elmúlik, üresnek kezdi érezni a kapcsolatát, pedig pusztán annyi történik, hogy önmagában nem érzi magát teljesnek, nem adja meg magának a szeretetet és ez hiányzik.

  • Vedelni az alkoholt, rendszeresen éjszakázni, és mindent felfalni, ami az utadba akad.

    Az élet persze azért van, hogy élvezzük, mégis hasznos határt szabni annak, hogy mivel táplálod az organikus szöveteidet. Ha műanyagból lenne a tested, mindegy lenne, hogy műkaján élsz, nem alszol eleget és megterheled a májadat. De szervezeted, intelligenciával megáldott biogépezet, így ha sokáig meg akarod őrizni vitalitását fontos, miből nyer energiát, milyen folyadékkal hidratálódik, vagy éppen dehidrálódik.

+1.) Céltalanul, a komfortzónában élni egyik napot, a másik után.

Ha azt gondolod, hogy azért vagy itt, hogy átvészeld az életet, akkor súlyos tévedésben vagy. A változás, az áramlás hozzátartozik az élethez, ha semmittevéssel megakasztod az áramlást, akkor haszontalannak fogod érezni magad és az nagyon öregít. Nézd csak meg az idős embereket. Akik a nyugdíjba vonulásuk után céltalanná válnak, elveszítik az érdeklődésüket a világ iránt, rövidesen már mozdulni sem tudnak és életminőségük rengeteget romlik. Ellentétben azokkal az idősekkel, akik aktívak, tervekkel rendelkeznek, és tesznek is a céljaik megvalósításáért. Ne ijedj hát meg a kihívásoktól, sőt menj elébük, tervezz, és önmegvalósíts.

 

 hosszú élet titka

Ha ezekre odafigyelsz, akkor jó eséllyel, és jó életminőséggel élheted meg az időskort. Higgy benne, hogy hosszú életed lehet! Ha bármelyik, része az életednek a 14 pont közül, közvetve, vagy közvetlenül stresszt okoz és próbára teszi a lelked és a tested. Fontos, hogy felismerd ezeket a stresszorokat, és tégy a megszűntetésük érdekében.

Ha kíváncsi vagy, mi zajlik benned, ami esetleg akadályozza, hogy olyan életet élj, amilyet szeretnél, akkor  a Térkép önmagadhoz – személyiségprofil elemzéssel felderíthetjük. Ha tovább is mennél vele, akkor a Turbózd fel magad! -egyéni online konzultáció alkalmas erre.  Ha a stílusod kialakítását összekapcsolnád az önismerettel, akkor a Ragyogj fel! – stíluskarakter evolúció pont erről szól.

Ha Access Bars kezelésre vágynál, akkor arra is van lehetőség!

Szeretnél még több ötletet? Iratkozz fel a 21 tippre  itt


Adatkezelési tájékoztató>> 

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here