Tegnap megjelent egy rövid cikk az Origo-n, a cukorfogyasztásról, A cukor a ciginél is rosszabb >>> címmel. Mivel a hír elég rövid volt és szerintem nem is teljesen korrekt, ezért gondoltam, beszéljünk róla kicsit részletesebben, hogy mik is valójában az elhízás okai.
A cikk egy holland vizsgálatot és egy egészségügyi szakember nézeteit mutatja be. Azt írják, idézem „Hollandiában az elmúlt húsz évben megkétszereződött a kórosan elhízott felnőttek száma, amiért egyesek a korlátlan cukorfogyasztást okolják.”

Az elhízás okai: cukor vagy nem(csak) cukor?

Valóban jellemző a mai táplálkozási szokásokra a túlzott cukorfogyasztás, ugyanakkor az elhízás nem írható kizárólag a cukor számlájára. Annál is inkább, mivel nem csak a cukor okozhat elhízást! Biztosan te is ismersz olyan embereket, akik túlsúlyosak, de egyáltalán nem szeretik az édességet, és cukrot is minimális mértékben, inkább csak rejtett formában fogyasztanak. A finomított élelmiszerekben lévő adalékanyagok, tartósítószerek, a túlzott zsír és fehérjefogyasztás, illetve más, cukron túli szénhidrátok túlzásba vitt fogyasztása ugyanúgy lehetnek az elhízás okai, mint a cukor.

A cikk megemlíti, hogy a „a cukor olyan addiktív, mint más, szigorúan szabályozott szerek, például a cigaretta vagy az alkohol”. Ezzel egyetértek, a cukor, nagy mennyiségben fogyasztva okozhat függőséget, és emiatt valóban drognak tekinthető. Nézzük meg miért!

A mértéktelenség, a cukor és az édes íz

Aki túl sok édes ételt (szénhidrátot) fogyaszt, főként finomított cukrot, annak megnő a fehérje szükséglete, így mindkettőből mértéktelen mennyiséget fog enni. Ugyanakkor különbséget kell tenni cukor és cukor között, és nem helyénvaló a cukor és az édes íz közé egyenlőség jelet tenni.

Az édes ízre, szüksége van a szervezetnek, nem szerencsés az étrendből teljesen kiiktatni. Az étkezésben is harmóniára célszerű törekedni, vagyis az összes íznek (sós, édes, savanyú, keserű, csípős) szerepe van a táplálkozásunkban. Nem mindegy viszont, hogy az édes ízt hogyan, milyen formában vesszük magunkhoz.
A teljes értékű ételekben lévő természetes cukor jótékonyan hat, mert a benne lévő ásványi-anyagok kiegyensúlyozottá teszik. A feldolgozásuk során a szervezet hasznos energiához jut, ami tartósan meg is marad.

A finomított cukor csapdája

Abban a pillanatban, amikor a cukrot finomítják, kezelik, elveszíti ezt a jótékony hatást, mert a benne lévő természetes egyensúly felborul. Gyorsan és nagy dózisban kerül be a vérkeringésbe, ami a gyomornak és a hasnyálmirigynek traumát okoz. Hatására savas állapot alakul ki, ami villámgyorsan felemészti a vitaminokat, különösen a B vitamint és az ásványi anyagokat, főleg a calciumot, amit a csontokból von el a szervezet. Az emésztőrendszer legyengül, romlik az emésztés hatásfoka, ami vércukor egyensúlyi zavarokat okoz, tehát tovább fokozza az édesség iránti sóvárgást. Így alakul ki a függőség, aztán egy hosszantartó folyamat következtében pedig kialakulhat az elhízás és különböző betegségek, mint cukorbetegség, magas vérnyomás, szívproblémák, vérszegénység, immungyengeség, fogszuvasodás, csontritkulás. Hozzájárul a herpesz, a candida, a rák, a PMS, az impotencia kialakulásához, gyengíti a gondolkodást, emlékezetvesztést, koncentrációs zavart, idegességet, erőszakosságot és sok egyéb érzelem zavart okozhat.

Az elhízás okai a lélekben

Az életmód és az étkezési szokások jelentős hatást gyakorolnak az egészségi állapotra, de ne felejtsük el a lelki tényezőket sem. Az az ember sohasem válik édesség, vagy cukorfüggővé, akinek a lelki világa rendezett, mivel ő nem pótcselekvésként eszik, hanem a teste táplálása miatt veszi magához az élelmiszert, akkor amikor éhes, és ha eszik is cukros dolgokat, tudja hol a határ, sohasem fogja túlenni magát vele. Aki viszont a problémamegoldás eszközeként, valamilyen trauma elnyomása miatt, pótcselekvésből eszik, az hízni fog, legyen az bármilyen étel. Ja, hogy a társadalomban egyre nagyobb számban jelennek meg az elnyomott és ételbe fojtott lelki traumák? Ez csak okozat, talán az okok megtalálására kellene a nagyobb figyelmet fordítani. Ez legalább annyira fontos kérdés, és elsősorban te tehetsz önmagadért, hogy ne az étel legyen az egyetlen vigasztaló örömforrás.

Cikk megosztása: Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here